HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
22 Eylül 2023 Cuma Saat: 12:06

Faiz Kararlarının Ardından Dolar/TL Kurunda Son Durum!

Federal Rezerv (FED) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarının açıklanmasının ardından Dolar/TL kuru yeni güne 27 lira bandının üzerinde başladı.
Faiz Kararlarının Ardından Dolar/TL Kurunda Son Durum!

Dolar endeksi, küresel piyasalarda mart ayından bu yana en iyi performansını sergiledi ve bu nedenle kuru son bir ayın en yüksek seviyesine taşıdı.

Amerika Merkez Bankası, faiz oranlarını sabit tutarken, Jerome Powell'ın güvercin olmayan açıklamaları Dolar'ı güçlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise beklentilere paralel olarak faiz oranlarını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardı. Her iki faiz kararının ardından Dolar kuru artışla yeni güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da Dolar, 27,1360 liradan alınırken 27,1380 liradan satılıyor. Euro ise 28,9060 liradan alınırken 28,9080 liradan satılıyor. Son kapanışta Dolar 27,03 liradan, Euro ise 28,99 liradan satılmıştı.

DOLAR ENDEKSİNDE GÜÇLÜ ARTIŞ

Federal Rezerv faizleri bu ay sabit bırakırken, güvercin olmayan açıklamalar yeni bir faiz artışı sinyali verdi. Bu gelişmelerin piyasalar tarafından fiyatlanmasıyla altın baskı altında kaldı ve Dolar endeksi mart ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 105'in üzerine çıktı. Dolar endeksi şu an önceki kapanışının hemen üzerinde 105,4 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi yüzde 0,4'lük bir düşüşle 1,0620 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, Amerika Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz politikalarını değiştirmemesinin ardından bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ) da politika faizini sabit bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise piyasa beklentilerine uygun olarak faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. Analistler, bugün dünya genelinde öncü hizmet ve imalat sanayi gibi PMI verilerinin açıklanacağını belirterek, teknik açıdan Dolar endeksinde 107 seviyesinin direnç, 104'ün ise destek olarak konumlandığını vurguladılar.

DOLAR/TL SON BİR AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ TEST ETTİ

Tacirler Yatırım'ın günlük dolar bültenine göre, Para Politikası Kurulu (PPK) dünkü toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine uygun olarak 500 baz puan artırarak %25'ten %30'a yükseltti. Karar metninde, temmuz ayı toplantısına kıyasla petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne etkisine vurgu yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca, "Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" ifadesi korunuyor. Bu nedenle, faiz artırımlarına açık kapı bırakıldığı gözlemleniyor. Kararın ardından Türk Lirası'nda satış baskısı oluştu ve USD/TRY paritesi 27,10 seviyesinin üzerine çıkarak yaklaşık son bir ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi ise 384,50 baz puandan 390 baz puana yükseldi.

TÜRK LİRASI YATAY SEYİR İZLİYOR

Bu sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık bir tablo gözleniyor ve Türk Lirası, Dolar karşısında yatay bir seyir izliyor. Dolar endeksi 105,45 seviyesinde işlem görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,5 seviyesinde bulunuyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi ise 390 baz puanda sabit durumda. Teknik göstergeler, kısa vadede Dolar/TL kurunun 26,50 - 27,50 aralığında işlem görmesini beklediklerini gösteriyor. Trend ve momentum göstergeleri, kısa vadeli hareketin 26 seviyesinin üzerinde korunabileceğine ve geri çekilmelerin sınırlı olabileceğine işaret ediyor.


HABER:TUĞÇE ARSLAN

 




Anahtar Kelimeler : Faiz, Kararlarının, Ardından, Dolar/TL, Kurunda, Son, Durum!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler