HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
5 Ağustos 2023 Cumartesi Saat: 16:58

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI OLAN EYT'LİLERİN DİKKATİNE

Askerlik ve doğum borçlanması hakkı bulunanlar bu süreleri borçlanarak prim günlerine katılabiliyor.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI OLAN EYT'LİLERİN DİKKATİNE

Askerlik ve doğum borçlanması hakkı bulunanlar bu süreleri borçlanarak prim günlerine katılabiliyor. 

Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile milyonlarca kişi emekli olmaya hak kazandı. Ocak-Mayıs dönemi itibariyle işçi, memur, esnaf ve diğerleri bakımından, 2023 yılında emekli aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 828 bin 555’e çıktı. 2022’nin tamamında yaşlılık aylığı bağlanan kişi sayısı 371 bin kişi olarak tespit edildi.

Tüm bunların yanı sıra milyonlarca çalışan da erkenden emekli olmanın formüllerini arıyor. Bu kapsamda kadınlarda doğum borçlanması, erkeklerde ise askerlik borçlanması en bilinen iki yol. Ancak asgari ücrete Temmuz ayında gelen zam sonrası hem doğum hem de askerlik borçlanmasına da zam geldi. Çalışanlar bu artışın ardından ‘borçlanma asgariden mi tavandan mı yapılmalı?’ sorusuna cevap ararken ayrıntılar ortaya çıktı.

Askerlik ve doğum borçlanması yapılırken fayda maliyet analizi yapılması gerektiği anlaşıldı. Prim günü eksik değil ve sigorta başlangıcını öne çekmiyorsa borçlanma yapmaya gerek olmadığı ifade edildi. Ancak prim günü eksik olan ve borçlanma yaptıklarında emeklilik tarihini öne çekme hakkı bulunanların askerlik borçlanması yaptığında, askerlik dönemi 2000 öncesinde ise asgari tutar üzerinden prim yatırmalarının daha avantajlı olacağı açıklandı.

2008 sonrası askerlik sürelerini borçlananların asgari ücret üzerinden mi yoksa daha yüksek ücret üzerinden mi prim yatırmaları gerektiği ise 2008 sonrası ücret düzeylerine göre değişiyor.

2008 sonrasındaki çalışma sürelerinde primler asgari ücret üzerinden yatırılmışsa askerlik borçlanması da asgari ücret üzerinden yapılabiliyor. Yüksek ücretle çalışmış olanların 2008 sonrasındaki askerlik sürelerini asgari ücret üzerinden yatırmaları halinde emekli aylıklarında artış yerine azalma görülüyor.

Askerlik borçlanmasını mutlaka yapması gerekenler için, ‘en azından asgari ücretin iki katı tutarında kazanç üzerinden prim yatırmaları gerektiği’ uyarısı yapılıyor. Asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren arttığından 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki askerlik borçlanmalarında 1 gün için ödenmesi gereken prim 143 TL ile bin 73 TL arasında değişlik söz konusu.

Asgari ücret üzerinden borçlanma yapanlar 8 aylık kısa dönem için 34 bin 341 TL, 18 aylık uzun dönem için de 77 bin 267 TL ödemek durumunda. Askerlik sürelerinin tamamını borçlanmaya ise gerek yok. İhtiyaç kadar sürenin borçlanılması yeterli sayılıyor.





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler