HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
17 Temmuz 2023 Pazartesi Saat: 13:01

" EMEKLİLERİN İNSANCA YAŞAYACAK BİR GELİRE KAVUŞMASI SAĞLANMALI "

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’de emekli maaşlarının 2008’den beri sistematik olarak gerilediğini savundu.
" EMEKLİLERİN İNSANCA YAŞAYACAK BİR GELİRE KAVUŞMASI SAĞLANMALI "

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’de emekli maaşlarının 2008’den beri sistematik olarak gerilediğini savundu, “Milyonlarca emekli açlık sınırının çok altında bir ücretle yaşamaya çalışıyor” dedi.

2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasayla emekli aylıkların alt sınırı ve aylık bağlama oranı ile emeklilerin milli gelirden aldığı payın düşürüldüğünü ifade eden Çerkezoğlu, “Böylece özellikle 2008 sonrasında emekli maaşları sistematik bir biçimde geriledi. Örneğin 2000 yılında Türkiye’de en düşük emekli aylığı asgari ücretin 1.4 katıydı yani yüzde 40 daha fazlasıydı.

Oysa bugün en düşük emekli aylığı asgari ücretin çok çok altında ve neredeyse yarısına kadar gerileyebiliyor. Dolayısıyla asgari ücretin bile çok altında, açlık sınırının çok altında ücretlerle yaşamaya çalışıyor milyonlarca emekli ve hak sahibi. Bu asla kabul edilebilir bir durum değil" açıklamasında bulundu.

En düşük emekli aylığının tepkileri azaltmak için açıklandığını söyleyen Çerkezoğlu, gerçek aylığı 7 bin 500 TL’nin altında milyonlarca emekli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Örneğin 5000 TL emekli aylığı olan bir kişinin aylığı 7500 TL’ye yükseltilmiyor. 5000 TL’nin üzeri Hazine tarafından 7500 TL’ye tamamlansa da kök aylık aynı kalıyor. Bu da yapılan artışların sürekli olarak en düşük aylığın altında kalmasına sebep oluyor. Yani bütün emeklileri en düşük emekli aylığına doğru iten bir politika sürdürülüyor.

Yine tepkileri biraz azaltmak için, yılda iki kez bayramlarda emekli ikramiyesi veriliyor. Ama 2018’den beri ikramiyelere artış yapılmıyor. Dolayısıyla bütün emeklileri, bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile çok altında, asgari ücretin bile çok çok altında ücretlere mahkum eden bir politika izleniyor.

Oysa asgari ücretin altında ücret olmaz. Dolayısıyla en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve tüm aylıkların da aynı oranda artırılması, bayramlarıda verilen emekli ikramiyelerinin de asgari ücret düzeyine yükseltilmesi şart. Emekli aylıklarının yıllardır yaşadıkları bu kaybı da giderecek bir intibak yasasıyla yeniden düzenlenmesi ve böylelikle emeklilerin insanca yaşayacak bir gelire kavuşması sağlanmalı.”

EDİTÖR: MELTEM TİRYAKİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler