HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
28 Haziran 2023 Çarşamba Saat: 19:06

İKİNCİ TORBA YASASI NE TÜR İMKANLAR SAĞLAYACAK ?

Meclis’e getirilecek ikinci torba yasası ile Bağ-Kur prim şartı 9000 günden 7200 güne çekilecek.
İKİNCİ TORBA YASASI NE TÜR İMKANLAR SAĞLAYACAK ?

Meclis’e getirilecek ikinci torba yasası ile Bağ-Kur prim şartı 9000 günden 7200 güne çekilecek. 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik imkanı sağlanacak.

Kurban Bayramı’nın ardından Temmuz’un ilk haftasında memur zammı ve emekli maaş zammı düzenlemeleri Meclis’e gelecek birinci torba yasa ile netlik kazanacağı belirtildi.Daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasa ile memurların 3600 ek gösterge artışından sonra SSK ve Bağ-Kur prim eşitlenmesine, evlilik kredisinden taşeron kadrosuna kadar birçok konu çözüme kavuşturulması planlanıyor. Bağ-Kur’luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne ineceği söylendi.Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur’lular 5 yıl daha az prim ödeme şansını yakaladı. Bu düzenleme kapsamına göre EYT’lileri de yakından ilgilendiriyor. 

01.05.2008 sonrası sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65’e kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekiyor. Yapılacak 1800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kurlular da 7200 gün ile emekli olabilecekler. Tabii yine kadınlarda 58 erkeklerde 60 olan yaş şartının da tamamlanması gerekecek.

Bu arada EYT’liler içinde henüz 9 bin günü doldurmamış Bağ-Kur’lular yasa düzenlemesi kapsamına girerlerse 7200 günleri varsa emekli olabilecekler.

Bu yüzden yasanın önemi artıyor, 8 Eylül 1999 öncesini kapsaması ve tüm Bağ-Kur’lular için geçerli olması gerekiyor.

Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki yöntem uygulanıyor. 2008’den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu son 7 yıllık sigortalılık süresindeki 1261 güne bağlı. Bu süre içinde hangi kurumdan 3.5 yıl ve fazlası çalışma varsa o kurum seçiliyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemişse o kurumdan emekli olabiliyor. Bu sigortalılar için 3.5 yıla bakılmıyor. Ancak Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğunda farklı kurumlarda çalışanlar için böyle bir hesaplama yapılmasının  gerekmediği belirtildi.

EDİTÖR: MELTEM TİRYAKİ




Anahtar Kelimeler : İKİNCİ, TORBA, YASASI, NE, TÜR, İMKANLAR, SAĞLAYACAK, ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler