HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Mayıs 2024 Pazar Saat: 16:17

Emlak Sektörüne Yönelik Yeni Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emlak sektörünü ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı.
Emlak Sektörüne Yönelik Yeni Düzenlemeler

Emlak Sektörüne Yönelik Yeni Düzenlemeler: Mehmet Şimşek’in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emlak sektörünü ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı. Şimşek, “Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak,” dedi.

Konut Arzı Artacak

SPK’nin hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesiyle ilgili son aşamaya gelindiğini belirten Şimşek, bu düzenlemenin konut arzını artırarak konut fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Şimşek, “Bu düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak,” dedi.

Yeni Düzenlemenin Detayları

Gayrimenkul yatırım fonlarının, yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığına ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğine dikkat çeken Şimşek, SPK’nin düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını belirtti. Artık gayrimenkul yatırım fonları, kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabilecek. Şimşek, “Böylece proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Düzenlemede ayrıntılı şekilde yer alacak şartları sağlayan bu yatırım fonları, ünvanlarında ‘proje’ ibaresine yer verecek ve ‘proje gayrimenkul yatırım fonu’ olarak anılacak,” dedi.

Mağduriyetin Önüne Geçilecek

Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltmak amacıyla teminat mekanizması getirdiğini belirtti. Böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan hakları güvence altına alınacak. Ayrıca, fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirileceğini ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önleneceğini ifade etti.

Fonların Sayısı Artacak

Şimşek, yatırımcıların proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini belirtti. Şu anda SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu ve halihazırda portföyü oluşan 149 fonun olduğunu, bu fonların portföy büyüklüğünün ise 82,7 milyar lira civarında olduğunu açıkladı. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması bekleniyor.

Konut Piyasasında Arz Hareketliliği Yaşanacak

Düzenlemenin toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış beklentisini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Şimşek, “Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek. Bu canlanma, konut piyasasının geneline yayılacak. Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de çok değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek,” dedi.




Anahtar Kelimeler : Emlak, Sektörüne, Yönelik, Yeni, Düzenlemeler

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler