HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
23 Nisan 2024 Salı Saat: 08:51

“Fındık Üretimini Kurtarmak İçin Acil Müdahale Şart!”

Karimex Fındık İşletmeleri İcradan Sorumlu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Albayrak Kahverengi Kokarcanın fındık için pandemi olduğunu belirten Albayrak, topyekün mücadele yapılmasını istedi.
“Fındık Üretimini Kurtarmak İçin Acil Müdahale Şart!”

Karimex Fındık İşletmeleri İcradan Sorumlu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Albayrak  Kahverengi Kokarcanın fındık için pandemi olduğunu belirten Albayrak, topyekün mücadele yapılmasını istedi.

Albayrak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Bölgemiz seçim süreçlerini geride bıraktı artık çok daha ekonomik konulara yönlenme zamanımız  geliyor. Çok büyük bir problemin tarımsal felaketin başında olabiliriz, bu aşamada yapacağımız  mücadele 2024 yılı fındık hasadını kurtarabilir yada yapmayacağımız mücadele ortadan kaldırabilir Şuanda Tarım İl müdürlüklerimizle, ilçe müdürlüklerimizle, ziraat odalarımızla, sektörün tüm paydaşlarıyla , üreticilerimizle, ihracatçılarımızla, tüccarlarımızla,  bölgedeki belediyenin ve diğer kamu kuruluşlarının destekleriyle gerekirse İçişleri  Bakanlığın da destekleriyle ivedi olarak özellikle 0-400 metre arasındaki bahçelerimizin, kışlaklarımızın, terk edilmiş binaların, kullanılmayan yapıların tek tek dönüm dönüm ilaçlanması gerekiyor. bunun için topluca bir seferberlik ilan edilmesi gerekiyor, hem parasal olarak hem finansal olarak devletimize destek vermemiz gerekiyor. hem de bu işi yapacak olan kurum ve kuruluşlara destek ve yönlendirme desteği vermemiz gerekiyor. Meyve üretimi  başlamadan önce özellikle deniz kenarından 400 metreye kadar olan havzada  bu zararlının ortadan kaldırılmasıyla ilgili her türlü mücadelenin çok hızlı başlatılması gerekiyor.  Bir ziraat yüksek mühendisi olarak yoğun ilaçlamaya karşı biri olarak ne yazık ki şuanda kısa vadede en büyük destekçimizin kimyasal mücadele olduğunu söylemek zorundayım.  Çok hızlı bir şekilde bölgemizde bu mücadele başlatılmazsa bu seferberlik ilan edilmezse bu sene özellikle Ordu ve Giresun  havasında fındık üretimi çok büyük zarar görmüş olacak. Bu zarar gören üretimin sonunda bu şehirlerin gayrisafi hasılası ne yazık ki oluşmayacak. Özellikle 2024-2025 fındık sezonunun gelirinden mahrum kalmış olunması bu şehirlerde ilçelerde ve kırsallarda ekonomik hayata son derece büyük bir zarar verecek. bugün bunu fındık üreticileri yaşayacak yarın bunu fındık sanayicileri yaşayacak, tüccarlar yaşayacak sonrasında bu grubun üretemediği fındık olmadığından yada zarar görmüş olmasından dolayı üretemediği gelir toplumun tüm kademelerine bu bölgede şiraret edecek. Bu devletimizin üzerinde ekstra bir mali külvet yaratacak. Finans sektöründe büyük problemler yaratabilecek ve yerel sektör bundan çok olumsuz etkilenecek. Kamu, özel sektör, üreticiler el birliği ile her anlamda iş birliği yaparak meyve oluşumu başlamadan önce bahçelerimizi, terk edilmiş yapıları, kışlakları acilen ilaçlamalıyız. Acilen bu zararlı yok ediciye karşı mücadeleyi başlatmamız lazım, toplumumuzun sivil toplum kuruluşlarının tamamının tüm ilgisini  buna vermesi gerekiyor” dedi.  HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler