HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
14 Nisan 2024 Pazar Saat: 14:59

FINDIĞA GÜBRE NE ZAMAN ATILMALI ?

Fındık Yetiştiriciliğinde, bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerekir.
FINDIĞA GÜBRE NE ZAMAN ATILMALI ?

"Fındık bitkisinin yıl içinde ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin belirlenebilmesi için öncelikle tekniğine uygun şekilde toprak ve yaprak örnekleri alınır ve analizleri yaptırılır. Analiz sonuçlarına göre belirlenen besin maddeleri yani gübreler, bitkiye topraktan ve yapraktan uygulanır.

  Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini kökleri ile alırlar ve bu besin maddelerinin çoğunu topraktan uygulanan gübreler ile karşılarlar. Bitkinin kök dağılımı eğimli ya da düz arazilerde aynı biçimde dağılım göstermez. Eğimli arazilerde kökler eğim yönünde daha fazla iken, düz arazilerde her yönde eşit dağılmaktadır.

Gübreleme yapılırken eğimli arazilerde köklerin yukarıya doğru 1-2 m, aşağıya doğru 2-3 m kadar geliştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Fındık yetiştiriciliğinde tekniğine uygun şekilde ve zamanını geçirmeden gübreleme yapılması, hem verim ve hem de kaliteli ürün elde edesi için önemli olup gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir.

- Fındık tarımında gübreleme; gübrelerin uygulama zamanlarına göre kışlık ve yazlık gübreleme olarak bilinir.

- Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir. Toprak analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen azotlu gübrenin ilk yarısı Şubat ayı sonlarından Mart ayının ikici yarısına kadar fenoloji takibine göre yapraklanma başlangıcında uygulanabilir.

- Eksikliği görülen fosforlu gübreler; 3 yılda bir fındık ocaklarının dal iz düşümlerinde açılacak 16-32 adet 15-25 cm derinliğe açılacak çukurlara eşit olarak konulup üzerleri kapatılmalıdır.

- Potasyumlu gübreler; 2-3 yılda bir fosforlu gübrelerde olduğu gibi uygulanır ve ayrıca fosforlu gübrelerle birlikte de verilebilir

- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır.

- Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.

- Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa Kasım ile Mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 cm'lik toprak derinliğine karıştırılır.

- Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir. Yanmamış ahır gübresi ile hastalık ve zararlı etmenler ile yabancı ot tohumları bahçeye taşınarak sorun olabilmektedir.

- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.

- Mikroelement gübreleri, eksiklikleri belirlendiğinde topraktan ve yapraktan uygulanabilir. Toprağa, fındık yapraklanmadan önce bir defa da dal uçları altında 30 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilir ve 10 cm derinlikte çapalanarak karıştırılır.

- Yapraktan uygulama ise; mayıs ve temmuz ayları arasında 15- 20 gün arayla 2- 3 defada düşük konsantrasyonlardaki çözeltilerin yapraklarda kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtülmesi yoluyla uygulanır.

          Fındık Yetiştiriciliğinde gübreleme yapılmadığında veya tekniğine uygun gübreleme programı uygulanmadığında; toprak verimliliğinin yıldan yıla azalış göstereceğini ve toprağın fakirleşerek verim ve kalitesinin düşeceğini ve üreticilerimizin, kışlık ve yazlık gübreleri zamanını geçirmeden bahçelerine vermelerinin önemli olduğunu hatırlatır, bereketli üretim sezonu dilerim." dedi.




Anahtar Kelimeler : FINDIĞA, GÜBRE, NE, ZAMAN, ATILMALI, ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler