HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
27 Mart 2024 Çarşamba Saat: 14:35

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Anlatıldı

Yenilebilir enerji kapasitesinin artırılmasına yönelik teşvik ve destekler ve bir çok alanda bilgiler verildi.
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Anlatıldı

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Başar Küçükparmak,  Emine Ferhan Sağım, KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, Gaziantep Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Taşdemir, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, firma ve kurum temsilcileri ile sanayiciler katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, toplantıdaki açılış konuşmasında, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde ortaya koyduğu azaltım taahhüdü ile sanayide yeşil dönüşüm sürecinin büyük önem kazandığını söyledi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ile imalat sanayi başta olmak üzere tüm sektörler için bu dönüşümün daha da önemli hale geldiğini kaydeden Sürekli, “Bu kapsamda Milli Teknoloji Hamlesi hedefi doğrultusunda sınırda karbon düzenlemesine tabi olabilecek öncelikli imalat sanayi sektörleri başta olmak üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Sanayimiz için yeşil dönüşümü zorunluluktan öte bir fırsat alanı olarak değerlendirmek ve bu çalışmalarda firmalarımızın yeşil dönüşümünü destekleyen bütüncül, etkin, iddialı ve yenilikçi bir iyileştirme yaklaşımını esas almaktayız. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, Gaziantep Sanayi Odamıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak da toplantıdaki konuşmasında yeşil ve dijital dönüşümün önemine vurgu yaparak, “2026 yılında Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kriterleri çerçevesinde sınırda karbon düzenlemesi, öncelikli sektörlerle başlayarak bir takvim çerçevesinde hayata geçecektir. Bu sebeple firmalarımızın sınırda karbon vergisi yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmaması ve rekabet gücünü devam ettirebilmesi elzemdir. Gaziantep Sanayi Odası olarak yeşil dönüşüm konusunda dile getirdiğimiz ve taleplerimiz arasında yer alan finansman desteği konusunda önemli adımlar atılmaya başlanmıştır. Dünya Bankası iş birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, KOSGEB ile TÜBİTAK tarafından firmalarımıza toplamda 450 milyon dolarlık yeşil dönüşüm desteği sağlanacak. TÜBİTAK tarafından ise yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren ve yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmalara destek verilecek. Bu teşvik ve desteklerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Sanayimizin sürdürülebilirliği ve geleceği için kritik olan bu önemli konunun önemine dikkat çektiğimiz toplantımızın firmalarımız için hayırlı olmasını diliyor, tüm değerli konuklarımıza katılımları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KOSGEB olarak KOBİ’lerin verimliliğinin ve rekabet gücünün artırılmasının temel öncelikleri arasında yer aldığını belirten KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci de konuşmasında şunları kaydetti:

 

“Ülkemizin Yeşil Sanayi Programında yer almak bizler için gurur verici bir adımdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile TÜBİTAK iş birlinde Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında firmalarımıza daha etkin bir şekilde ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanında firmalarımızın dijitalleşmesine yönelik çalışmalarımız da önümüzdeki dönemde başlayacak. Yeşil Mutabakat çerçevesinde en kısa sürede bizim ikiz dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu bir ihtiyaç değil, zorunluluktur. Bu durumun farkında olmamız ve buna göre faaliyetlerimizi yürütmemiz gerekiyor. KOSGEB olarak Gaziantep’teki faaliyetlerimizi özellikle son dönemde artırdık ve bu faaliyetlerimiz daha da artarak devam edecek. Firmalarımız ve KOBİ’lerimiz için büyük önem taşıyan bu organizasyon için Gaziantep Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum.”

TÜBİTAK-TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek ise Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile özel sektörün yeşil dönüşüm süreçlerine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. TÜBİTAK TEYDEB’in sanayi desteklerinin genellikle hibe programları şeklinde kurgulandığını belirten Selek, “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında da hem hibe hem de kredi vereceğiz. Sunulacak bu imkanlardan firmalarımız avantajlı şekilde faydalanabilecekler. Sanayinin yeşil dönüşümü noktasında firmalarımıza yol haritası oluşturma, onlara danışmanlık ve mentörlük yapma hususlarında çalışmalarımız devam edecek. Gaziantep Sanayi Odamızın düzenlediği bu toplantının firmalarımız ve KOBİ’lerimiz için faydalı ve verimli olacağına inanıyor, toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilisi Orcan Ufuk Eker, KOSGEB yetkilisi Seda Kalaycı ve TÜBİTAK temsilcisi Yılmaz Burak Kaya yaptıkları sunumlar ile Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin içeriği, proje bileşenleri, yürütülecek faaliyetler ve firmalara yönelik atılacak adımlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.


BHA




Anahtar Kelimeler : Türkiye, Yeşil, Sanayi, Projesi, Anlatıldı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler