HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
20 Mart 2024 Çarşamba Saat: 12:09

2023 YILI KİRA GELİRİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

2023 yılı kira geliri beyan ödemeleri başladı. Beyan verme süresi bu ayın sonunda bitiyor. Ödemeler ise iki eşit taksitte yapılacak
2023 YILI KİRA GELİRİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

2023 yılı kira geliri beyan ödemeleri başladı. Beyan verme süresi bu ayın sonunda bitiyor. Ödemeler ise iki eşit taksitte yapılacak

Ordu Defterdarlığından yapılan açıklamada, ‘’Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmekte olup bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır’’ denildi.

‘’Defterdar Bayraktar uyardı’’

 Ordu Defterdarı İbrahim Bayraktar bu konuda yaptığı açıklamada, ‘’Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

 İş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu bulunmaktadır.

Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde; haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin,  İş yerlerinde, miktar sınırlaması olmaksızın iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, söz konusu zorunluluklara uymayanlara, her bir işlem için Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin o yıl için belirlenen miktarından az olmamak üzere işleme konu tutarın %5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir’’ dedi.

‘’Dikkat edelim’’

Defterdar Bayraktar bu konudaki açıklamalarını şöyle sürdürdü.

‘’Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, 2023 yılı için 21.000 TL’lik istisna tutarını aşanlar, Tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için 150.000 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar (Beyanname verme sınırı olan 150.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.

 Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2023 yılı için 8.400 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir. Mükelleflerin, 2023 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 Mart – 1 Nisan 2024 (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

‘’Beyannameler nasıl verilecek’’

• Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamından,

• Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) aracılığıyla internet ortamından,

• Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla da cep telefonundan,

• Vergi dairesinden alınan kullanıcı kodu, parola ve şifre ile mükellefin kendisi ya da 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile elektronik beyanname aracılık sözleşmesi imzalanarak Dijital Vergi Dairesi (e-Beyanname Sistemi) ile elektronik ortamdan,

• Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer) vergi dairesine kâğıt ortamında elden,

• İkametgâh adreslerine bağlı kalınmaksızın herhangi bir vergi dairesinden, verilebilecekler.

 ‘’İki taksitte ödenecek’’

2023 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, 2024 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenebilir.

 Ayrıntılı Bilgi İçin; Vimer 189 ve Hazır Beyan Sistemine Gelir İdaresi Başkanlığının gib.gov.tr gib.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.’’

HABER MERKEZİ

 





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler