HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
15 Mart 2024 Cuma Saat: 10:44

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Bolu’da

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı öğrencilerle buluşturdu.
İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Bolu’da

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi bordo salonda gerçekleştirilen etkinlik üniversite öğrencileri tarafından ilgi görürken, Bolu’da bulunan çeşitli okullardan da gelen ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri de salonda yerini aldı.

Etkinlik Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Alişarlı’nın konuşması ile başladı.

“Türkiye güçlü vizyonunu devam ettirmek için var gücümüzle çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanımız, her alanda yerli ve millileşmeyi hedef olarak belirlemesi ve bu kapsamda layıkıyla  duruşuyla tüm dünyaya, Türk milletinin tarihi boyunca emniyetli zaferler gibi günümüzde de dünyaya liderlik edeceğini göstermiştir diyen Prof.Dr.Mustafa Alişarlı, “Sayın bakanım salona girişte de gördüğünüz gibi öğrencilerimiz tarafından üretilen bir elektronik aracımız var. Öğrencilerimizin emekleri ile yüzde doksan oranında yerli ve milli olan bu araç aynı zamanda yine öğrencilerimiz tarafından üretilen ‘Seedrone’ aracılığıyla özellikle orman yangınlarının gerçekleştirdiği bölgelerde tahribat oluşan alanları yeniden ağaçlandırmak mücadelesinde büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu sene öğrencilerimiz bir de roket üretiyor. Ürettikleri roket ile en büyük organizasyon olarak yer alacak inşallah. Türkiye güçlü vizyonunu devam ettirmek için var gücümüzle çalışıyoruz ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.

“Tarihimizin sayfalarına adını altın harflerle yazdı”

Yerli ve milli savunma sanayinin hızlı değişim ve gelişimi Türkiye’nin dünyadaki konumu ve saygınlığında çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Yarınlarımız olan şu gençlerin yeteneklerinizi ve bilgilerinizi ülkemizi muasır medeniyet medeniyetlerle yarışmak için kullanacağınızdan şüphemiz yoktur. Sanayi ve teknoloji alanında ilkleri yaşadığımız bu dönemde üretilen her şey ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağıdır. Yapılan tüm gelişmelerin yanında yerli ve milli savunma sanayimizin hızlı değişim ve gelişimi Türkiye’nin dünyadaki konumu ve saygınlığında çok büyük önem arz etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istikbal göklerde bilinciyle hareket ederek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın girişimiyle büyük bir zaferi bizlere yaşatan ilk Türk astronotumuz Sayın Alper Gezeravcı tarihimizin sayfalarına adını altın harflerle yazdı” ifadelerini kullandı.

“Engelleri kaldırdığımızda bizim gençlerimizin başaramayacağı hiçbir şey yoktur”

Bize düşen arkanızda her daim durmak diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugünün dünyasını yenilikçi teknolojiler değiştiriyor demek bireysel yaşamımızı, iş hayatını hatta kamu yönetimini tümüyle yenilikçi teknolojilerin dönüştürdüğü bir çağdayız. Biz biliyoruz ki inanıyoruz ki Türk gençliğinin önünü açtığımızda, onların yanında olduğumuzda, önlerindeki engelleri kaldırdığımızda bizim gençlerimizin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bunu Türkiye’nin gençleri savunma sanayinde milli havacılıkta ispat ettiler. Biz inanıyoruz ki, bu bayrağı çok daha ileriye taşıyacaksınız ve bize düşen sizin yürüttüğünüz çalışmaları, hayallerinizi, araştırma geliştirme projelerinizin önünü açmak. Önünüzdeki tüm engelleri bertaraf etmek ortadan kaldırmak ve sizin yanınızda ve arkanızda her daim durmak. Bu anlayışla bizim ufkumuzun yüzeyin sınırlarına gökyüzünün sırlarının ötesine erişmesini arzu ettik. Ve Türkiye insanı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede dünya çapında işler başarılmaya devam edilecek”

Alper Gezeravcı’nın çocukken düşündükleri üzerinde de duran Kacır, “Alper Gezeravcı’nın hepimizin ısrar kaynağı olan uluslararası uzay istasyonuna gitmesi, ay yıldızlı bayrağımızı en yükseğe çıkarması ve Türk bilim insanları tarafından hazırlanan on üç farklı bilimsel deneyi orada icra ederek yeniden dünyaya dönmesi hep sizin istikbaliniz sizin geleceğiniz için. Dört astronot biliyorsunuz ki bu yolculuğu birlikte gerçekleştirdiler. Alper Bey de diyor ki ben çocukken uçaklar geçtiğinde gökyüzünden bu uçakların şoförü olmak istiyorum derdim. Alper bey Türk Hava Kuvvetleri’ne jet pilot olarak hizmet etti. Ama diyor ki uzayla ilgili bir şey gördüğümde ona biraz farklıca bakarak kendimi durdururdum. Alper, bunlar bizim kuracağımız hayaller değil. Bunlar başka milletlerin hayalleri demişti.  İşte biz bu ülkenin hiçbir gencinin hiçbir çocuğunun başka milletlere ait olduğu gerekçesiyle herhangi bir hayali kurmaktan vazgeçmesini asla istemiyoruz. Ve bu ülkede dünya çapında işler başarılmaya devam edilecek” diyerek Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın hediye takdiminden sonra, sözü Alper Gezeravcı’ya bıraktı.

Amerika seyahatinden sonra ilk durak Bolu

Amerika dönüşünden sonra ilk programını Bolu’da gerçekleştiren Alper Gezeravcı, “Amerika dönüşümde, sizlerle birlikte bu programa başlıyoruz. Bundan sonra 81 ilimize ulaştıracak şekilde, tüm kardeşlerimizin ayağına giderek, onlara dokunabilecek mesafede onların içerisinden çıkmış bir kardeşleri olarak bunu teker teker anlatacağız. Çalışmalarımız birbirinden bağımsız olarak devam ediyor gibi görünse de yapılan çalışma, bir diğerini destekler mahiyette devam ediyor. Fırlatma operasyonlarını gerçekleştirebilecek bir rampanın işletmesini de kendimiz yapacak şekilde planlıyoruz. Devlet büyüklerimiz, ilerleyen süreçte, bununla ilgili müjdelerini de uygun gördüklerinde paylaşacaklar” dedi.

Alper Gezeravcı uzay misyonu kapsamında oluşturulan peçi tanıttı

Alper Gezeravcı ilk uzay misyonu çerçevesinde oluşturulan peçi öğrencilere ve konuklara tanıttı. “Birlikte görev yaptığımız ülkelerin bileşenleri tarafından da beğenilen bir peç oldu” dedi. Peçin en dikkat çeken yerinde yuvarlak formda Türk bayrağı bulunuyor. Üstünde ise, Cumhuriyetimizin 100. yılını simgeleyen 100 sayısı yer alıyor. Etrafındaysa 16 yıldız yer almakta. Bunlar, 16 Türk devletini simgeleyen yıldızlar. Yıldızların hemen altında ülkemizi görüyoruz. Dünyaca kabul gören turkuaz renk burada hakim. Son olarak, çok önemli anlamları olan 8 köşeli Selçuklu yıldızı var. Yerle gök arasındaki bağlantı geçişini simgeleyen ve ayrıca İslam’ın temel 8 prensibini de temsil eden bu 8 köşeli yıldız ile armanın bütünlüğü sağlanmış oluyor.

Program Alper Gezeravcı’nın öğrencilerin sorularını cevaplamasıyla sona erdi.

BHA




Anahtar Kelimeler : İlk, Türk, Astronot, Alper, Gezeravcı, Bolu’da

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler