HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
13 Mart 2024 Çarşamba Saat: 15:15

Arpa Yaprak Yanığıyla Mücadele Ediliyor

Ekinlerinde Arpa Yanığı Hastalığı belirtisi gören vatandaşların en yakın Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne giderek destek alması tavsiye edildi.
Arpa Yaprak Yanığıyla Mücadele Ediliyor

Arpa ekili tarlalarda görülen Arpa Yanığı Hastalığıyla mücadeleyi sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri ülke genelinde çalışmalarını hızlandırdı.

 

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Uzmanların açıklaması şöyle

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı Teknik Elemanları tarafından, 2023-2024 üretim sezonunda; hububat ekili alanlarda rutin sürveylerini sürdürmektedirler. Yapılan sürveyler neticesinde arpa ekilen alanlarda Arpa Yaprak Yanıklığı hastalığında yoğunluk olduğu görülmüştür. Enfeksiyon 4-25 derece arasındaki sıcaklıklarda ve yağmurlu havalarda oluşmaktadır. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda konidiospor oluşturmadığı tespit edilmiştir. Arpa yaprak yanıklığı hastalığı daha çok yaprak ayasında görülmekle beraber kında, boğumlarda, sapta ve başakta da ortaya çıkmaktadır. Hastalık belirtileri; önce gri-yeşil, mavimsi bir renkte, oval ve düzgün olmayan yağlımsı lekeler şeklinde, daha sonra lekelerin orta kısmı beyazımsı gri, kenarları da koyu kahverengi ve farklı ölçülerde görülmektedir. Arpa yaprak yanıklığı hastalığı, Türkiye'de arpa yetiştirilen hemen hemen tüm bölgelerde görülmektedir. Hastalık etmeni genellikle bitkilerde kardeş sayısını ve bin tane ağırlığını azaltarak, toplam üründe kayıplara neden olmaktadır. Verimde oluşacak kayıplar; hastalığın başladığı döneme bağlı olarak, yüzde 30-40 oranına kadar yükselmektedir. Enfeksiyon zamanı ve özellikle bitkide üst yaprakların enfekte olduğu koşullarda elde edilecek üründe kayıplar artmaktadır. Arpa çeşitlerinin R. secalis tarafından kardeşlenme döneminden sonra enfekte edildikleri takdirde, verim kayıplarının yüksek olduğu belirlenmiştir. İlimizdeki hava şartları dikkate alındığında; yağışların hastalığın yayılması için uygun bir ortam oluşturduğu ve hastalığın yayıldığı görülmüştür. Arpa ekimi yapan üreticilerimizin ekinlerini kontrol etmeleri, herhangi bir hastalık belirtisi gördüğünde İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.”

 

HABER: Mehmet Emin Danaış





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler