HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
10 Mart 2024 Pazar Saat: 20:40

ORÇEV'den ekoloji söyleşisi

Ordu'da Ordu Çevre Derneği tarafından Akademisyen Dr. Coşku Çelik'i katılıyla "Maden-ekoloji ve emek" söyleşisi yapıldı.
ORÇEV'den ekoloji söyleşisi

ORÇEV'den ekoloji söyleşisi 

Ordu'da Ordu Çevre Derneği  tarafından Akademisyen Dr. Coşku Çelik'i katılıyla  "Maden-ekoloji ve emek" söyleşisi yapıldı. 

Söyleşinin kolaylaştırıcısı ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, "301 isçinin ölümüyle sonuçlanan felaket sonrası Soma'da incelemesi ve calışması olan Dr. Cosku Çelik' in gözlem ve bilgilerini aktaracak olması önemli. Ayrıca Erzincan İliç'te yasanan felaket nedeniyle 9 işçinin toprak altında kalması ekoloji ve emek mücadelesinin iç içe oluşunu pratik olarak da gösterdi. Artık ekoloji mücadelesini kapitalizme karşı bir emek mücadelesinden koparmayın olanağı kalmadı. Bu nedenle öyleşimizi "maden- ekoloji ve emek" olarak belirledik."dedi. 

Ordu'nun yüzde 74'ünün maden alanı olarak ilan edilmesinden sonra maden için ÇED süreçlerinin hızlandığına da dikkat çekilen söyleşi Serüven Kitabevi- Kafe'de parti, sendika, dernek temsilcilerinin de katıldığı Akademisyen Dr. Coşku Çelik'in katkısıyla yapıldı.

Akademisyen  Dr. Coşku Çelik,

"Buraya öğrenmeye geldim. Ekoloji mücadelesi ile emek mücadelesinin çerçevesini önemsiyorum. Soma' da maden çalışması yaptım. Bütün olarak maden tarım emek birlikte ele alınmalı. 

Kanada'da çalıştım. Sermayenin ABD, Kanada gibi ülkelerden bizim gibi ülkelere taşınması söz konusu. Burada maden ve doğal kaynakların sömürüsü söz konusu. Maden işletmeleri aracılığıyla topraklar ele geçiriliyor. Sermaye gittiği ülkelerde emeği de sömürüyor. Tam bir emperyalist işleyişi var. Eskisi gibi doğrudan değil araçlarla ele geçirme yaşanıyor. Artık direnen halkı bastırmak için baskıcı bir yönetime ihtiyacı var. Demokrasiyi yabancı sermayenin gelişi olarak algı yaratılıyor. Yatırımlar doğrudan yabancı sermaye yatırımıyla olmuyor.  Yerli sermayeyle bağlantılı iş yapıyor. 

Türkiye'de kömür için doğrudan teşvik var. Enerji için kömüre hücum edildi. 2012 kömür yılı ilan edildi. Soma'da katliam biliniyordu ama bu kadar büyük olacağı tahmin edilmiyordu. Aslında esas suçlu kömür poltikalarıydı. 

İliç'te 9 işçi öldü,  ses yok. Sendikalar sessiz. Muhalefet sessiz. Ekoloji mücadelesi ile emek mücadelesinin birlikteliğinin önemi ortaya çıkıyor. Bu olaylar, toprağın,  suyun önemi de ortaya çıkıyor.  Mücadele baştan başlamalı. Sömürü ve mücadele her alanda birleşmeli. Ekolojisi mücadelesi çevrecilik değildir. Hayat mücadelesidir." dedi. 

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de Ordu'daki maden alanları hakkında bilgi verdi. "Ordu'nun yüzde 74'ü maden alanı ancak tümünde çalışma başlamadı. Tüm ilçeleriniz maden sahası oldu. Bes ilçede aynı anda maden için ÇED süreci başlatıldı. Maden alanları yerli ve yabancı şirketlerce paylaşılmış. " dedi.

Katılanların sorularına verilen yanıtlardan sonra söyleşi sona erdi.

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler