HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
29 Şubat 2024 Perşembe Saat: 10:20

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN DAHA FAZLA YARARLANILACAK

TÜBİTAK 1001 (1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında desteklenmeye değer görüldüğü bildirildi.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN DAHA FAZLA YARARLANILACAK

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan’ın yaptığı “Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka İle Tespit Edilmesi” başlıklı projenin TÜBİTAK 1001 (1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında desteklenmeye değer görüldüğü bildirildi.

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan tarafından Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun ve Bingöl Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan'ın araştırma desteğiyle hazırladığı “Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka İle Tespit Edilmesi” başlıklı projenin uygulamaya geçmesi durumunda yılda asgari 300 milyon lira direkt, 100 milyon lira ise dolaylı tasarruf sağlanabileceği ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanılacağı açıklandı.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan, proje ile panel üretimi kaynaklı ithalat oranını azaltmayı ve bu alanda üretim yapan firmaların maliyetini düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Açıklamaya göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin yapay zeka desteği ile enerji üretimini artırmayı amaçlayan proje kapsamında güneş enerji üretimine olumsuz etki ederek,  üretim miktarını azaltan panel hücrelerindeki hasarlardan kaynaklı olumsuzlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Elektrik enerjisi üretimine katkıda bulunacak olan proje, güneş enerji panel üretimi için ithal edilen ürün miktarı ve maliyetlerinin azaltılması noktasında ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Projede Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun ve Bingöl Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan araştırmacı olarak yer alırken, proje kapsamında doktora öğrencisi Miktat Aktaş ile bir lisans öğrencisinin yetiştirileceği bildirildi.

HABER: Mehmet Emin Danış




Anahtar Kelimeler : GÜNEŞ, ENERJİSİNDEN, DAHA, FAZLA, YARARLANILACAK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler