HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
28 Şubat 2024 Çarşamba Saat: 12:13

ODÜ'de Doktor Adaylarına Piyango Çıktı

2007 yılında açılan ve yaklaşık 17 yıllık süre içerisinde 20.000 üzerinde öğrenci kapasitesine ulaşan Ordu Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda bünyesine fakültelerin amiral gemisi kabul edilen tıp fakültesini de dahil etmişti.
ODÜ'de Doktor Adaylarına Piyango Çıktı

2007 yılında açılan ve yaklaşık 17 yıllık süre içerisinde 20.000 üzerinde öğrenci kapasitesine ulaşan Ordu Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda bünyesine fakültelerin amiral gemisi kabul edilen tıp fakültesini de dahil etmişti.

Ancak her tıp fakültesinin olduğu gibi Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesinde de öğrencilerin ve akademisyenlerin en büyük problemi, kadavra bulmakta zorluk çekmeleri.

Pek çok Tıp Fakültesi bu problem nedeniyle öğrencilere eğitimleri süresince kadavra üzerinde çalışma imkanı sunamıyor. Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi ise bu problemi daha hızlı aştı. Halihazırda iki kadavra ile eğitim veren tıp fakültesine geçtiğimiz günlerde yeni bir bağışçı başvuruda bulundu.

Murat Sağlam isimli bağışçı aslen Trabzonlu olup Samsun'da ikamet ediyor. Murat Sağlam öğrencilerin tıp fakültelerinde eğitimlerini en kaliteli şekilde tamamlamalarını arzu ettiğini belirtirken “Sağlığımda bana yoldaş olan bedenimin ben öldükten sonra da bir işe yaramasını istiyorum. Hem öğrencilerin eğitimine hem de insanlığa bu vesileyle bir katkı yapma fırsatım olacak. Bundan hareketle Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesine kadavra bağışçısı olarak başvurdum." dedi.

Herkesi öldükten sonra bir işe yaraması için beden bağışçısı olmaya davet eden Murat Sağlam şu çağrıyı yaptı.

“Ben 70 yaşına geldim, hayatımı dolu dolu yaşadım. Kendimi gayet dinç ve sağlıklı görüyorum. Ancak bu yolculuğunda bir sonu olacak. İnsan vücudu defnedildikten sonra çürüyecek ve toprağa karışacak. Dolayısıyla beden zayi olacak. Ben bedenimin benden sonrakilere bir faydası olmasını istedim. Başka üniversitelere de beden bağışçısı olmak istediğimi çeşitli vesilelerle ilettim, ancak; Ordu Üniversitesi'ne kısmet oldu. Bağışçı olmaktan son derece mutluyum. Herkesi öldükten sonra da insanlığa faydalı olmaya ve bedenlerini bilim insanlarının insanlığın sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalarında kullanabilmeleri için bağışçı olmaya davet ediyorum."

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Timur da beden bağışından son derece mutlu ve memnun olduklarını söyledi.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş ise kadavra bağışının genellikle büyük şehirlerde daha çok olduğunu Ordu gibi küçük şehirlerde tıp fakültelerinin öğrencilerinin büyük şehirlere göre dezavantajlı bir durumda eğitimlerini sürdürmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Rektör Orhan Baş beden bağışçısı Murat Sağlam'a da teşekkür ederken sözlerini şöyle tamamladı.

"Kadavra bağışçısı olmak herkese nasip olmuyor. Neticede insanlar sanki öldükten sonra organlarının bir işe yarayacağı düşüncesindeler veya beden bağışçısı ya da organ bağışçısı olmak onlara bilinç altında belki de acı hissini yaşatıyor. Lakin bir gerçek var ki kadavralar olmadan Tıp Fakültesi öğrencilerinin insan organları ve diğer uzuvlarına ilişkin hastalıkların teşhisi, tedavisi ve yok edilmesi noktasında kendilerini geliştirme imkanları epeyce zor oluyor. Toplum bilincinin bu yönde gelişmediğini, zayıf kaldığını görüyoruz.

Başta Ordulular olmak üzere tüm vatandaşlarımızı beden bağışçısı olmaya davet ediyorum. Öğrencilerimiz bağışlanan bedenler üzerinden yapacakları pratikler ile daha yetişmiş ve donanımlı birer Doktor olarak insanlarımıza hizmet vereceklerdir. Bu, öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi ve topluma daha iyi hizmet etmeleri adına önemli bir adımdır. Bunu unutmayalım.”

Beden Bağışı İçin Ne Yapmak Lazım…

1- Vârislerinizle bu konuyu görüşüp, vasiyetinizi ve gerekçelerinizi iyi anlatmanız yerinde olacaktır:

Kanunlarımız gereği vefat durumunda vârisler (miras hakkı olan akrabalar) vefat edenin üzerinde hak sahibi olurlar. Bu nedenle organ ve ya beden bağışı için miras hakkı doğan akrabaların izni olmadan bağış gerçekleşemez. Vasiyet bırakılması bu durumu değiştirmez.

2- Bağışçı vefat ettiğinde,  yakınlarının zaman kaybetmeden bağış yapılan anabilim dalı veya dernek iletişim numarasını arayarak bildirmesi gerekir. Yakınlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamanız, vasiyetinizin yerine getirilmesi açısından önemlidir.

3- Organ bağışı yapmanız beden bağışı yapmanıza engel değildir.

4- Bağışçılara herhangi bir ödeme yapılmaz, bağışçılar maddi talepte bulunamaz:

Kanunlarımız insan organ, doku ve bedeni ile ilgili her türlü ticari faaliyeti yasaklamıştır. Bu konuda basında haber olan “yurt dışından kadavra ithali” ile ilgili haberlerde geçen ücretler nakil ve saklama masraflarıdır.

5- Derneğimizin sayfasında bulunan iletişim adresine e-posta göndererek ve ya telefon ederek aşağıdaki bilgileri veriniz:

Adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz, yaşadığınız şehir, ulaşabileceğiniz en yakın tıp fakültesinin adı.

Bu bilgiler ışığında size en yakın tıp fakültesi anatomi anabilim dalına yönlendirileceksiniz.

6- Sizinle irtibata geçen anabilim dalını size verilen randevu saatinde ziyaret ediniz.

Anabilim dalı başkanı veya görevli öğretim üyesi size gerekli bağış ve bilgilendirme belgelerini imzalatacaktır.

7 Eğer sizinle irtibata geçilmesinde gecikme olur ise dernek iletişim adresinde verilen telefon numarasına bilgi veriniz

BELGE İMZALAMADAN BAĞIŞ OLUR MU?

Bağış için anlaşma imzalanmamış olsa bile vefat edenlerin yakınları dernek iletişim numarasını arayarak bağışı bildirebilirler. Bu durumda en kısa süre içinde en yakın tıp fakültesi görevlileri bağışlanan bedeni teslim almak için gelecektir.

BEDENİNİ BAĞIŞLAYANIN MEZARI OLUR MU?

Bağışçı ve ya yakınları bedenin bir süre sonra defnedilmesini istiyor ise, bağışçının veya yakınlarının izin verdiği süre sona erdiğinde (örneğin 3 ya da 4 yıl gibi) masrafları tıp fakültesi tarafından karşılanarak istenilen yere nakledilip defnedilmesi sağlanır.




Anahtar Kelimeler : ODÜde, Doktor, Adaylarına, Piyango, Çıktı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler