HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
26 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 09:57

Kapatma Kararı Uygulanıyor mu?

Ordu Çevre Derneği Heyeti, Fatsa Maden Sahasında İnceleme Yaptı
Kapatma Kararı Uygulanıyor mu?

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırma yapan işletmenin kapatıldığıyla ilgili karar üzerine Ordu Çevre Derneği maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp ve Ulubey ilçesi Sayaca Çevre Platformu Sözcüleri Resul Ses ile Beytullah Seferoğlu, Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Yazar Özer Akdemir’den oluşan heyet Fatsa maden sahasına giderek Bakanlığın “kapatma” kararının uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmek için maden sahasına giderek değerlendirme yaptılar.

Karar önemli, yeterli değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkeme kararı gereği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığını söyleyen Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Öncelikle vurgulamak gerekir ki karar sevindirici. Madenin çalışma süresi için bir dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlıkta bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Bu karar çok önemli ancak yeterli değil. Çünkü kesin kapatma değil. “İkinci bir emre kadar” diyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz. Buraya sürekli gelerek baskımızı yapmalıyız. Kamuoyu oluşturmalıyız. ”dedi.

Birlik, dayanışma, mücadele sürmeli

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, kapatma kararının kesinmiş gibi algılanması mücadeleye zarar vereceğini belirterek, “Kapatma kararı “Artık maden işletmesi çalışamaz” anlamına gelmiyor. Burada gördük ki, maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması, linç yığını yapmasıyla ilgili. Yani “kapatıldı” dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi zayıflatmamak zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki, Bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin. Durdurma kararı önemli ancak yeterli değil. Birlik ve dayanışma içinde kesin kapatmayı sağlayana kadar mücadelemizi devam ettirmek zorundayız. Kesin çözüm, çalışmanın tamamen durdurulması ve alanın yeniden zararlarını önleyici çalışmaların yapılmasıdır.” dedi.

Bizlere, vatana zarar veriyorlar

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar ise, “Benim arazim ve evim maden sahasına en yakın olan. Evin 500 metre mesafede. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Maden için ilk kazmayı vurdukları günden bugüne mücadele ediyorum. Bu maden ve çalışmasına izin verenler bizlere ve vatana zarar veriyorlar. Şu anda çalışıyorlar. Burada bizler yaşıyoruz. Dava açtık, kazandık. Çalışması durduruldu ancak görüyoruz ki, hala çalışıyor.” dedi.

Temiz su, temiz hava istiyoruz

Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsiicisi Osman Güvenalp da, “Kirletmeye karşı mücadele ediyoruz. Temiz hava, temiz su, temiz toprak istiyoruz. Kirletiyorlar. Bunun yasasını çıkaranlar da yönetenler. Durdurma kararına karşın hala çalışıyorlar. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz. Hatta mülki idarenin çocukları için de. Onların çocukları da buradan  zehirleniyorlar. Çalışma durduruldu deniyor ancak biz burada çalışmanın devam ettiğini görüyoruz.” dedi




Anahtar Kelimeler : Kapatma, Kararı, Uygulanıyor, mu?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler