HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
14 Şubat 2024 Çarşamba Saat: 09:47

Tüketiciyi Yanıltan Etiketlere Yasak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, halkın sağlıklı ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tüketiciyi yanıltan etiketlere yasak getiriyor.
Tüketiciyi Yanıltan Etiketlere Yasak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, halkın sağlıklı ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tüketiciyi yanıltan etiketlere yasak getiriyor. Bakanlık, gıda etiketlemelerinde değişikliğe giderek margarin ambalajlarında bazı ibarelerin kaldırılması için harekete geçti.

Milliyet'te yer alan Meltem Güneş'in haberine göre Tarım ve Orman Bakanlığı, halkın sağlıklı ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı, nar ekşili sos, şurup gibi ürünlerin piyasaya arzı, baklava, pestil, sucuk gibi ürünlerde katkı maddesi kullanılması, saray, çekme, tahin helvası gibi yöresel ürünlerde renklendirici yasaklanmıştı.

MARGARİNDE BU İBARELER YASAK!

Tüketici sağlığını korumak için ekmek, salça, ayran, peynir, pastırma gibi ürünlerde de tuz oranı düşürülmüştü. Tüketicinin sağlığını korumak için çalışmalara devam eden bakanlık, gıda etiketlemelerinde değişikliğe giderek margarin ambalajlarını mercek altına aldı.

Tarım Bakanlığı Edinilen bilgilere göre, margarinin üzerinde yer alan "tereyağı keyfi", "tereyağı lezzeti" gibi tüketiciyi yanıltmaya yönelik etiketlemelere yasaklar getirilecek.

BALIN NMR'Sİ ÇEKİLECEK

Balda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi için ise bu yıl tüm ballar NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazından geçecek, böylece dışarıdan herhangi bir madde ilave olup olmadığı tespit edilecek. Ayrıca, propolis, arı sütü, arı keki gibi ürünlerle

ilgili de başlatılan tebliğ çalışmasının bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİ

Gıda etiketleri, tüketicilerin beslenme alışkanlıkları, hassasiyetleri ve tüketim tercihleri açısından temel bilgi kaynağı.

Alınan gıdanın kimliği niteliğindeki etiketlerde, gıdanın adının yanı sıra içindekiler listesi, tavsiye edilen tüketim tarihi, son tüketim tarihi, ürünün muhafaza koşulları (buzdolabı, oda sıcaklığı), enerji, besin ögeleri, işletmeye ait kayıt ve onay numaralarının bulunması gerekiyor. Tüketiciler Bakanlığın “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi”ne bu numaraları girerek işletmenin üretimde olup olmadığını görebiliyor. Ayrıca, vatandaşlar gıda ile ilgili şikâyet ve başvurularını ALO 174 Gıda Hattı, WhatsApp İhbar Hattı 0501 174 01 74 ve http://www.alo174.gov.tr/ internet adresi üzerinden de yapabiliyor.

TARİHLER NEYİ ANLATIYOR

Gıda etiketlerine yönelik farkındalığın arttırılması gıda israfının önlenmesi açısından da önemli. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuza göre, “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarının ve farklarının tüketici tarafından doğru bilinmesi gerekiyor. Kılavuzda, STT’nin başta hayvansal kaynaklı gıdalar olmak üzere genellikle soğukta muhafaza edilen, kolay bozulabilen gıdaların etiketlerinde bulunduğu, STT’si geçen gıdanın, koku, tat, görünüş gibi duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemesi gerektiği uyarısı yer aldı. TETT’si geçen gıdanın görünüşü, kokusu, tadı normal olması koşuluyla tüketiminde bir sakınca olmayacağı belirtildi.




Anahtar Kelimeler : Tüketiciyi, Yanıltan, Etiketlere, Yasak!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler