HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
12 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 14:36

PERŞEMBELİLER DENİZ DOLGUSU İSTEMİYOR

Ordu’nun Sakin Şehir ünvanlı Perşembe ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği deniz dolgusu projesine tepkiler devam ediyor.
PERŞEMBELİLER DENİZ DOLGUSU İSTEMİYOR

Ordu’nun Sakin Şehir ünvanlı Perşembe ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği deniz dolgusu projesine tepkiler devam ediyor.

Basın açıklamasına Emek Partisi, Sol Parti, CHP, TİP, Ordu Çevre Derneği destek verdi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Perşembe ilçesinin içinde yapılmak istenen deniz dolgusu için alınan ÇED Gerekli Değildir kararına karşı Ordu Çevre Derneğiyle birlikte dava açma hazırlığı yapan Perşembeliler, oluşturdukları Perşembe Kent ve Doğa Gönüllüleri gelerek yaptıkları basın açıklamasıyla projeye karşı olduklarını belirttiler.

Perşembe Kent ve Doğa Gönüllüleri adına basın açıklamasını Çetin Güler yaptı. Güler, “Biz, Perşembe Kent ve Doğa Gönüllüleri olarak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığının ilçemiz sahilindeki 660 metrelik kıyı şeridini doldurma projesini doğru bulmadığımızı herkese duyurmak için buradayız. ‘Kıyı Düzenleme ve Rekreatif Amaçlı Dolgu Projesi’ adlı projenin ilçemizin ihtiyaçlarının neler olduğunu araştırmadan, burada yaşayan bizlere böyle bir alanı isteyip istemediğimizi sormadan onaylanmasını doğru bulmuyoruz. Projenin kamu yararı var mıdır, şehircilik ilkelerine uygun mudur, projenin kıyı dışında başka bir alanda uygulanması imkânsız mıdır? Bu soruların yanıtları aranmadan projenin onaylanmasını doğru bulmuyoruz.” dedi.

Hem deniz hem kıyı bozulacak

Proje hakkında da bilgi veren Güler, “Projenin toplam bedeli 57 milyon 500 bin liradır, bu bedelin 50 milyon lirası dolgu çalışmaları için kullanılacaktır. Bu parayla dağdan yaklaşık 210 bin ton taş patlatma yöntemiyle sökülecek ve bu taşlarla deniz doldurularak doğaya geri dönüşü olmayan zararlar verilecektir. Hem karadaki hem de denizdeki doğal yapı tamamen bozulacaktır. ‘Rekreatif’ yapay kurallar olmaksızın yapılan, doğaya zarar vermeyen kendi içinde bir disiplini olan fiziksel etkinliğe dayalı bir eğlencedir. Kişinin bedeni veya ruhunu tazeleme ve iyi bir zaman geçirme yoludur. Sonuç olarak bu proje ‘rekreatifin’ amacına da aykırıdır.” dedi.

“Sakin Şehir” bozuluyor

Perşembe’nin “Sakin Şehir” ünvanlı olduğunu da vurgulayan Güler, “İlçemiz, Türkiye’deki 22 cittaslow, yani ‘sakin şehir’ unvanına sahip ilçelerden biridir. Şehrin doğal yapısının değiştirilmesi ‘sakin şehir’ için kabul edilemez bir müdahaledir. Proje dahilinde kullanılacak olan iş makineleri dışında, dolgu için taşları taşıyacak kamyon seferi sayısı yılda 11 bin adettir, bin adet de otomobil ve servis aracı kullanılacaktır. Projenin toplam süresi iki yıldır.  Trafiğin artması yanında oluşacak toz ve gürültü de göz önüne alındığında bu proje ‘sakin şehir’ kriterlerine de aykırıdır.” uyarısı yaptı.

Doğaya uyumlu yaşamak istiyoruz

Perşembe’yi korumak sorumluluğumuz diyen Güler, “Kıyı şeridi boyunca şev altında 56 bin 226 metrekare ve şev üstünde 44 bin 716 metrekare alanda dolgu yapılacaktır. Bilim insanlarına göre kıyı dolguları kıyı erozyonunu tetiklemekte, kıyıya özgü canlıların yaşama ortamını altüst etmektedir. Kıyı dolguları deniz suyunun kimyasal ve fiziksel özelliklerini bozmaktadır; deniz suyunun kendi kendini yenileme, devşirme mekanizmalarını harap etmektedir. Kıyı dolguları denizin biyoçeşitliliğini ciddi şekilde azaltmaktadır. 

Doldurulmak istenen alan, yıllar önce, karayolunun genişletilmesi için dolgu yapılmış bir alandır. Kıyılarımız bu dolguyla zaten zarar görmüştür. Bu projeyle bu zarar daha da artacaktır.

Gelecek nesillere bırakacağımız mirası düşünerek doğayla uyumlu bir şekilde yaşamak ve çevremizi korumak bizim en önemli sorumluluğumuz ve hakkımızdır. Bu hakkımızı korumak için kent kültürümüze ve kentimizin doğasına geriye dönüşü olmayan zararlar verecek olan bu projenin iptali için hukuki girişimlere başlamış bulunmaktayız. Bizim gibi düşünen herkesin desteğini beklemekteyiz.” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.




Anahtar Kelimeler : PERŞEMBELİLER, DENİZ, DOLGUSU, İSTEMİYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler