HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
17 Ocak 2024 Çarşamba Saat: 20:07

BİZ HİZMET İÇİN VARIZ...

OBB iştiraki ORKENT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nihat ŞEN hizmet için çabaladıklarını açıkladı.

 

Nihat ŞEN: Biz Hizmet İçin Varız

Son günlerin gündeminde hep yer alan Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORKENT A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat ŞEN çok konuşulan ve merak edilen sorulara cevap verdi.

Tek hedefinin memleketine ve milletine hizmet etmek olduğunu belirten ŞEN; ORKENT’in uyguladığı projelerin Ordu’nun geleceğini ve çehresini değiştireceğini söyledi.

ORKENT’in uyguladığı projelerin içerikleri hakkında da bilgiler veren Dr. Mimar Nihat ŞEN Ordu’nun olası deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğine de dikkat çekti ve Ordu’nun yapı stoğunun yetersiz ve riskli olduğunu hatırlattı.


İşte herkesin konuştuğu o konulara ilişkin sorular ve cevapları…


Soru: ORKENT Yönetim Kurulu Başkanı Olarak Görev yapmaktasınız. ORKENT neden kuruldu ve neleri hedefliyor?

Cevap: Yaklaşık iki yıl dört ay önce kurulmuş yüzde yüz belediye iştiraki olan bir şirkettir, yani kamu şirketidir. Tüyü bitmemiş yetimin ve tüm Orduluların hakkı olduğu bir şirkettir.

ORKENT, şahsa ait bir şirket değil; tamamen Orduluya ait bir kamu şirketidir. Çıktığımız bu yolda, ORKENT olarak bizim hedeflerimiz var, hedefimiz önce Ordu’ya hizmet etmek. Ordu Karadeniz’in parlayan yıldızı, önümüzdeki yıllarda çok daha parlayacaktır. Değişen iklim koşulları, değişen dünya şekillerinde özellikle önümüzdeki beş yıl içerisinde Akdeniz ikliminin Karadeniz’e kayacak olması ve havaların ısınmasıyla Karadeniz bir Akdeniz iklimine dönüşecek, bizlerde gelişen iklim koşullarına göre, projelerimizi hazırlıyor ve ORKENT olarak projelerimizle Orduyu gelişen iklim koşullarına hazırlayabilmeyi; aynı zamanda Orduyu kendi kültüründe daha hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz.

ORKENT Türk Ticaret Kanunu’na aynı zamanda Sayıştay denetimine tabi ve birde  Kamu İhale Kurumu’na tabi, yani bizler hem Ticaret Kanunu, hem Sayıştay’a  hem de Kamu İhale Kurumu’na tabi olarak iş ve işlemler yaparız.

Yönetimimizde kendi konusunda deneyimli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız da var. Ordu Büyükşehir Belediyesi Plan Bütçe Komisyon Başkanı Hüseyin İnanır Yönetim Kurulu Üyemiz çok değerli bir kardeşimiz Ordu Büyükşehir Belediyesi Birinci Hukuk Müşaviri olan Avukat Burcu Yıldız yine şirketin Yönetim Kurulu Üyesi. ORKENT; en üst makamda da Büyükşehir Belediye Başkanına bağlı bir şirkettir.

Yaptığımız iş ve işlemler yönetim kurulunda istişare edilir, yönetim kurulunda karar alınır, en sonunda Sayın Bakanımız Büyükşehir Belediye Başkanımızın olurunda her türlü işlemi yaparız. Yani bir kişinin şahsi kararı ile uygulama olmaz, bu çok önemli bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

ORKENT A.Ş. Samsun sınırından Giresun sınırına kadar birçok alanda hizmet vermekte, inşaat ve projelerin haricinde sosyal içerikli projeler üretmekte, belediyenin sosyal tesis işletmeciliği anlayışında özel işletmecilik kurumsal kimliği altında 8 işletme yürütmektedir. ORKENT, kurulduğu günden bugüne kadar, belediyeye ait olan bu tesislere, yaklaşık 40- 45 milyon TL’lik yatırım yapmış durumdadır.


Soru: Devam eden projelerinizden bahseder misiniz?

Cevap: Elbette…

PARK MELET:

İhalesine girilip en yüksek bedel ödenerek satın alınan; Altınordu ilçesi ana cadde üzerinde bulunan proje alanı. Ordu-Giresun Hava Limanına 8 dakika, Ordu Üniversitesi Merkez Yerleşkesine 3 dakika, yapımı devam eden Ordu Şehir Hastanesi’ne 4 dakika, Valilik binasına ve Emniyet binasına 2 dakika, Büyükşehir Belediyesine 3 dakika, Şehir merkezine 4 dakika mesafede olup, yakın zamanda faaliyete geçecek olan Marinaya çok yakın ve Melet ırmağı kenarında yeşil alanla bitişik, geniş görüş alanına sahiptir.

Projenin üç tarafı da yol olup, çok yakınında Yeni Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Sitesinin hemen dibindedir. Ordu’nun ve bölgenin ihtiyacını karşılayacak proje tasarımı ile toprak altında 2 katlı 500 araçlık kapalı otopark, ilk 3 katı ihtisas çarşısı olacak şekilde, bazalı sistem üzerinde yükselen ofis ve konut bloklarından oluşmaktadır. İhtisas çarşısında değişik büyüklükte iş yerleri olup, belirli meslek guruplarına hizmet verecektir. Projede yağmur hasat sistemi ve gri su depolama sistemi yapılacak olup, kısmi kendi enerjisini kendi üreten akıllı bina ve otomasyon sistemi kurulacaktır. Yaklaşık 70.000 m3 hafriyat çalışması yapılmış, iksa kazık sistemi ile inşaat sahasında çalışma imkanı sağlanmıştır.

YENİ MAHAL:

Proje, 2015 Yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Riskli Alan ilan edilen 58 dönümlük Yenimahalle Kentsel Dönüşüm alanı içinde küçük sanayi dükkanları, konut ve eski otogar alanında bulunmakta olup tam şehir merkezinde yer almaktadır.

8 yıl önce riskli alan edilen ve başlanılamayan bu alan, ORKENT A.Ş.’ye devrinden itibaren ilk olarak eski otogar alanında inşat çalışmasına başlanacak olup, kendi inşaat maliyetini kendi içinden çıkaran model ile alan içinde bulunan mülkiyet sahipleri mağdur edilmeden ve onlara herhangi bir mali yük getirilmeden yapılacaktır.

58 dönümlük alan içinde şu an 1 m2’lik bile yeşil alan bulunmamasına rağmen; hazırlanan projede alanı içinde ön ve arka adada toplam 15.000 m2’lik bir yeşil alan oluşturulmuştur.    Yapılacak olan ilk etapla beraber mevcutta bulunan sanayi dükkanları yeni yerlerine, inşaatı önceden bitirildikten sonra taşınmaları sağlanacak olup, bir gün dahi iş kayıplarının olmamasına dikkat edilecektir. Yapılacak proje alanında yeterli miktarda bodrum katta katlı kapalı otopark, aynı zamanda mahalle mescidi de yapılacaktır. Mülkiyet sahibi vatandaşlar inşaat müddeti boyunca da ayrıca kira yardımı alacaklardır. Yapılacak Kentsel Dönüşüm alanında Kültür Merkezi, İş Merkezi, yeşil alanları ve katlı kapalı otoparkı ile şehre kimlik ve değer katması hedeflenmiştir. 

ÜNYE BEDESTEN: 

Türkiye’de ilk olarak bu projede hayata geçirilen, yeni bir iş ve finans sistemi ile mevcuttaki eski binalarda Risk Raporları yaptırılmış ve sonucu Riskli Yapı olduğu kesinleşince Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında yıkımları gerçekleştirilmiştir.

Kentsel Dönüşüm Yasası uygulama ve imkanlarından faydalanarak ve kullanıcıların da onayı alınarak deprem yönetmeliğine uygun olarak inşaata başlanmıştır.

Tasarlanan projenin hemen yanında bulunan Camii siluete uygun olarak Bedesten tarzı proje yapılmış, bölgeye uyumu sağlanarak aynı zamanda bölgenin de ekonomik değerinin artmasında etkili olmuştur.

Ordu Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi olan ORKENT A.Ş. tarafından en yüksek bedeli ödenerek, ihale ile satın alınan araziye hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile kiracı konumundaki esnafları mağdur etmeden, uygun ödeme koşullarında mülk sahibi olmaları sağlanmıştır. Bodrum katı kapalı otoparktan oluşan projenin giriş ve birinci katında farklı büyüklükte iş yerleri, ikinci katında ise ofisler yer almaktadır. Merkezi ısıtma sistemine sahip ofislerin kendi içinde tuvalet ve mutfağının yer alacağı iş merkezinin inşaatı bitmiş olup, klima alt yapıları çekilerek vatandaşlara kısa sürede anahtar teslimi yapılacaktır.


Soru: Ordu’da Kentsel Dönüşüm konusunda düşünceleriniz nedir?

Cevap: Altınordu ve diğer 18 ilçesi ile beraber ele aldığımızda, maalesef yapı stokumuz ekonomik ömrünü bitirmiş ve olası doğal afetlere karşı güvenli değildir. Uzun vadeli imar planlarının yapılmaması ve kontrolsüz bir yapılaşma neticesinde o günün şartlarında ve tekniği ile yapılmış olan yapı stoku deprem yönetmeliğine göre yetersizdir.

Denetimsiz, kontrolsüz ve tekniğe uygun olmayan yapılaşma nedeni ile ilçelerimizde hem donatı, hem otopark, hem de yol sıkıntısı yaşanmaktadır. 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar maalesef binalar yenilenememiştir. Hemen kuzeyimizden geçen Doğu Anadolu fay hattı ciddi anlamda ilimizi etkilemektedir. Doğal afetler sadece deprem olmayıp, heyelan, sel, iklim değişikliği ve yangınlar da birer doğal afettir. Değişen iklim koşulları nedeni ile de sağlıksız yapılaşmayı bir an evvel doğal afetlere karşı güvenli hale getirmek zorundayız.

Belediyelere burada ciddi görev düşmektedir. Uzun vadeli planlama yaparak, kendi kaynağını üreterek öncelikli yerlerden başlayarak Kentsel Dönüşüme öncelik verilmeli ve bir an evvel çalışmaya başlanmalıdır. Tüm bu işler, merkezi hükümetden kaynak beklentisi içinde olmadan eldeki değerler göz önüne alınarak, kaynağını üreterek olmalıdır.

Bir diğer önemli husus da beklenen göç nedeni ile yeni yerleşim yerleri planlanmalı ve örnek yerleşim yerleri kurulmalıdır.


Soru: Önümüzdeki yerel seçim sürecinde her hangi bir aday adaylığınız söz konusu değil, ancak; siyasi bir beklentiniz var mı?

Cevap: Benim Ordu’ya geliş amacım 38 yıllık mesleki tecrübem ile Ordu’ya hizmet etmektir. Bu anlamda Sayın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in de desteği ile 2,5 yıldır memleketime hizmet etme hayalimi çeşitli projelerle gerçekleştirmiş bulunmaktayım.

Bu süreçte kalp rahatsızlığı yaşadım ve kalp ameliyatı geçirdim. Sağlığım elverdiği anda Ordu’ya hizmet etmeye çalıştım. Bundan sonra da sağlığım elverirse hizmet etmeye devam edeceğim.

Bu topraklarda doğmuş, büyümüş ve yetişmiş bir mimar olarak, Ordu ilinde devletime ve milletime hizmet etmiş olmaktan son derece mutluluk duymaktayım. Bu hizmetleri yaparken devletime ve milletime hizmet etmek dışında hiçbir siyasi beklentim de olmamıştır. Zaten, mevcut yerel seçimler için herhangi bir adaylık başvurum da yoktur. Baştan beri söylediğim gibi ihtiyaç olduğum her yerde hizmet etmeye gönüllüyüm.

Aynı zamanda, Türkiye genelinde Kentsel Dönüşüm konusunda çeşitli kurumlara danışmanlık hizmeti vermekteyim. Seçimlerden sonra bu konudaki çalışmalarım, sağlığım el verdiği ölçüde ulusal bazda hızlanacaktır.

Ordu’ya belirli zamanlarda gelerek hizmet ettiğim bu dönemde, siyasi bir beklenti içinde olmadan Sayın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e danışmanlık yapmayı ve Ordu’ya hizmet etmeyi amaçladım. Bundan sonra da,  bilgi, deneyim ve tecrübemiz nerede gerekiyor ise sağlığım elverdiği ölçüde sunmaya devam edeceğim.





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler