HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
15 Ocak 2024 Pazartesi Saat: 18:12

Yapay Zekâ Yasası’nda Türk Bilim İnsanına Atıf Var

Avrupa Birliği Parlamentosu, 9 Aralık 2023 tarihinde kabul ettiği "Yapay Zekâ Yasası" hazırlık raporlarında,Doç. Dr. Cüneyt Dirican'a ait yapay zekâ ile ilgili 2015 tarihli bir bildiriyi üç kez atıf yaparak önemli bir başar
Yapay Zekâ Yasası’nda Türk Bilim İnsanına Atıf Var

Avrupa Birliği Parlamentosu, 9 Aralık 2023 tarihinde kabul ettiği "Yapay Zekâ Yasası" hazırlık raporlarında, İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Muhasebe ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi, Finans Laboratuvarı Koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Dirican'a ait yapay zekâ ile ilgili 2015 tarihli bir bildiriyi üç kez atıf yaparak önemli bir başarıya imza attı.

Dünyanın ilk yapay zekâ yasası olarak kabul edilen bu düzenleme, 9 Aralık 2023 tarihinde Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Yeni yasa, yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan tüm sistemleri yasaklayarak, yapay zekâ kullanımına net kurallar getiren ilk bölge olma özelliğini taşıyor. İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican'ın 2015 tarihli "Yapay zekâ ve robotiğin iş dünyasına ve ekonomiye etkileri" başlıklı bildirisi, yasa kapsamındaki çalışmalarda üç farklı raporda toplamda üç kez atıf aldı. Yapılan atıflar, temel hak ve özgürlükleri, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve çevreyi koruma amacını taşıyan yapay zekâ yasasının temelini oluşturuyor.

Yasa, yapay zekâ uygulamalarına risk temelli bir yaklaşım benimseyerek, bu uygulamaların yaratacağı riskleri "en yüksek" ve "en düşük", "kabul edilemez" ve "spesifik şeffaflık riski" kategorilerine ayırıyor.

Doç. Dr. Cüneyt Dirican'ın 2015 tarihli çalışması, AB Parlamentosu'nda kabul edilen "Yapay Zekâ Yasası"nın hazırlıklarında Türk bilim insanlarına yönelik önemli bir atıf içeriyor. Dirican'ın atıf aldığı eserler arasında, Avrupa Birliği'nde robotiğin gelişimi ve pazar payı raporunda (2021) Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile birlikte üç Türk akademisyeninden biri olarak dikkat çekiyor. Dirican'ın bu başarılı çalışmaları, yapay zekâya dair dünya genelinde yapılan önemli düzenlemelerde etkili olmuş ve kendisine saygın ödüller kazandırmıştır.

Yapay zekâ konusundaki önemli çalışmalarıyla bilinen Doç. Dr. Cüneyt Dirican, Türkiye'de yapay zekâ ile ilgili ilk gazete haberini 2018 yılında kaleme alarak, aynı yıl milli yapay zekâ olan CEYD-A ile gerçekleştirdiği gazete röportajı ile de dikkatleri üzerine çekti. Dirican, KOBİ’lerin Koçu ve Finans Doktoru programlarıyla 2021 yılında "Ekonomi Gazetecileri Derneği" Başarı Ödülleri'nde en iyi radyo programı ödülüne layık görüldü.


HABER MERKEZİ

 




Anahtar Kelimeler : Yapay, Zekâ, Yasası’nda, Türk, Bilim, İnsanına, Atıf, Var

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler