HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
10 Ocak 2024 Çarşamba Saat: 14:02

Fındıkta Kozalak Akarıyla Mücadelede

Fındık Üreticilerini Tehdit Eden Kozalak Akarıyla Mücadele Yöntemleri” Fındık üretimini olumsuz etkileyen kozalak akarı, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunmaktadır
Fındıkta Kozalak Akarıyla Mücadelede

Fındık Üreticilerini Tehdit Eden Kozalak Akarıyla Mücadele Yöntemleri” Fındık üretimini olumsuz etkileyen kozalak akarı, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunmaktadır. Fındık çeşitleri üzerinde beslenen bu zararlı bitki, iki farklı türüyle bilinmektedir. İlk türü tomurcuklarda beslenerek kozalak oluştururken, ikinci türü kozalak oluşturmadan tomurcuklardan beslenir ve zarar verir.

Kozalak akarının ince, uzun, silindir şeklinde ve mat beyaz renkte olduğu belirtilmektedir. Bu zararlı, kış aylarını kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda tomurcuklara zarar vererek beslenmeye devam eder. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında yeni oluşan tomurcuklarda aşırı beslenme sonucunda uç kurumalarına neden olabilir. Hassas fındık çeşitlerinde %70’e varan zarara yol açabilirken, dayanıklı türleri daha az etkilemektedir.

Kozalak akarıyla mücadelede mekanik ve kimyasal yöntemler etkili olmaktadır. Mekanik mücadelede, elle toplama yöntemi kullanılarak akarlar toplanır ve bahçe içinde uygun bir yere bırakılır. Bu yöntemde akarlar yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre koşullarından etkilendikleri için kuruyarak ölürler.

Kimyasal mücadele ise düzenli mekanik mücadele yapılan bahçelerde genellikle gerekli olmaz. Ancak ihtiyaç duyulması halinde nisan sonu veya mayıs başında yapılacak ilaçlamalarla mücadele tamamlanabilir. Bahçede yapılan kozalak sayımı ile ilaçlama ihtiyacı belirlenir ve trips böceği ile örümcekler, kozalak akarıyla mücadelede doğal düşmanlar olarak katkı sağlar. Fındık üreticileri, bu mücadele yöntemlerini kullanarak verimli bir üretim elde edebilirler.

HABER MERKEZİ




Anahtar Kelimeler : Fındıkta, Kozalak, Akarıyla, Mücadelede

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler