HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
14 Ocak 2024 Pazar Saat: 16:57

ÇİFTÇİ BAĞ-KUR PRİMİNİ YATIRAMIYOR

Asgari ücretle birlikte BAĞ-KUR primlerinin de artması, tarım sektöründeki kayıtlı çiftçi sayısının düşmesine neden oldu.
ÇİFTÇİ BAĞ-KUR PRİMİNİ YATIRAMIYOR

Asgari ücretle birlikte BAĞ-KUR primlerinin de artması, tarım sektöründeki kayıtlı çiftçi sayısının düşmesine neden oldu. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı, prim artışlarının gençleri köye ve üretime yönlendirmeye yönelik bir çağrıda bulundu.

Asgari ücret zammıyla birlikte sigorta primlerindeki artışlar, çiftçileri olumsuz etkileyen faktörlerden biri haline geldi. 2023 yılında çiftçilerin ödediği en düşük Tarım BAĞ-KUR primi, yüzde 49 artışla 6 bin 900 liraya yükseldi. Malatya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, son 10 yılda Tarım BAĞ-KUR'lu sigortalı çiftçi sayısının, prim miktarlarındaki artış nedeniyle azaldığına dikkat çekti.

2012 yılında 1 milyon 56 bin 852 olan sigortalı çiftçi sayısının, 2022 yılında yüzde 51 azalarak 512 bin 966'ya düştüğünü belirten Solmaz, çiftçilerin bu yüksek prim miktarını ödemekte zorlandığını vurguladı. Solmaz, çiftçilerin tarımdan uzaklaşmamaları ve sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için önerilerde bulundu.

Bağ-Kur prim ödemelerinin hasat zamanına göre planlanması gerektiğini ifade eden Solmaz, çiftçilerin elde ettikleri geliri düşünerek daha rahat ödeme yapabilecekleri bir sistem önerdi. Ayrıca, çiftçilerin emeklilik prim gün sayısının düşürülmesini ve tarıma yönlendirilmelerini teşvik etmek amacıyla ekonomik önlemler alınmasını talep etti.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı, tarımın ülke ve dünya için vazgeçilmez bir sektör olduğunu vurgulayarak, gençlerin tarıma yönelmelerini teşvik etmenin ekonomik güvence sağlayacağını belirtti. Çiftçilerin yaş ortalamasının yükselmesinin, tarımdan uzaklaşmanın bir işareti olduğunu söyleyen Solmaz, gençlerin ekonomik olarak daha güvenli hissetmeleri durumunda tarıma yöneleceklerine dikkat çekti.


HABER MERKEZİ

 




Anahtar Kelimeler : ÇİFTÇİ, BAĞ-KUR, PRİMİNİ, YATIRAMIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler