HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
3 Ocak 2024 Çarşamba Saat: 22:30

Fiyat farkında zirvede mandalina var!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Aralık Ayında Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farkı Rekor Kırdı.
Fiyat farkında zirvede mandalina var!

Türkiye Ziraat Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aralık ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. Bayraktar'ın açıklamalarına göre, bu dönemde üretici ile market arasındaki fiyat farkı, mandalinada yüzde 408,5'e kadar ulaştı. Aynı dönemde marketlerde en çok fiyat artışı yaşanan ürün ise yüzde 54,5 ile patlıcan oldu.

Bayraktar, mazot fiyatlarındaki artışa da dikkat çekerek, mazot fiyatlarındaki istikrarın sağlanması için vergilerin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

TZOB Genel Başkanı, 2023 yılı Aralık ayında markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı olduğunu belirterek, bu artışın genel olarak üretim maliyetlerindeki yükselişe bağlı olduğunu ifade etti. Üretici fiyatlarına etki eden faktörler arasında artan girdi fiyatları, işçilik, taşıma, ambalajlama, depolama ücretlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 365,9 ile kabakta görüldüğünü belirtti. Kabaktaki fiyat artışını sırasıyla yüzde 263,1 ile zeytinyağı, yüzde 200 ile elma, yüzde 159 ile salatalık ve yüzde 152,2 ile sivri biber izledi.

Aralık ayında üretici fiyatlarında düşüş yaşanan ürünler arasında ise mandalina, limon, portakal ve kuru soğan olduğunu belirten Bayraktar, bu ürünlerde üretici fiyatlarının düşmesine rağmen marketlerde fiyatların arttığına dikkat çekti.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla mandalina, limon, portakal ve kuru soğanda görüldüğünü ifade eden Bayraktar, mandalinada bu farkın yüzde 408,5'e kadar ulaştığını söyledi.

Bayraktar, üreticide en çok fiyat düşüşünün beyaz lahanada yaşandığını belirterek, bu sorunların çözümü için üretici ile tüketici arasındaki zincirin kısaltılması, lojistik maliyetlerin azaltılması ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.


HABER MERKEZİ




Anahtar Kelimeler : Fiyat, farkında, zirvede, mandalina, var!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler