HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
23 Aralık 2023 Cumartesi Saat: 14:59

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK HAFTA

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantının pazartesi günü yapılması bekleniyor.
ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK HAFTA

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantının pazartesi günü yapılması bekleniyor. İşveren tarafının teklifi, işçi kesiminin beklentilerinden uzak gibi görünüyor ve işveren, masaya desteklerin artırılması talebini de eklemiş durumda.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı etkileyen yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını ise 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirdi ve taraflar müzakerelerine devam ediyor.

Bu süreçte, işçi ve işveren tarafının görüşmelerde belli bir aşamaya geldiği ancak nihai kararın gelecek haftanın başlarında, devam eden pazarlıkların ardından açıklanmasının beklendiği öğreniliyor.

Aydınlık'ın elde ettiği bilgilere göre, işveren iki toplantıda 15-16 bin lira aralığında bir ücret önerdi. Ancak işçi kesimi, bu rakamın yeterli olmadığını düşünüyor. Üçlü mutabakatla yeni asgari ücretin en az 18 bin lira olması bekleniyor. Ayrıca, işveren maliyetlerinin azaltılması için desteklerin artırılması talebi de masada.

Şu anki asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruşken, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Toplam maliyet ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bu rakamların içinde brüt asgari ücret 13 bin 414 lira 50 kuruş, sosyal güvenlik primi 2 bin 79 lira 25 kuruş ve işveren işsizlik sigorta primi 268 lira 29 kuruş olarak belirtiliyor.

Gelecek zam oranlarına göre asgari ücret şu şekilde oluşacak:

Yüzde 35 zamda: 15 bin 392 lira

Yüzde 40 zamda: 15 bin 962 lira

Yüzde 45 zamda: 16 bin 532 lira

Yüzde 50 zamda: 17 bin 103 lira

Yüzde 55 zamda: 17 bin 673 lira

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçelerinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini belirtti ve komisyon çalışmalarının yıl bitmeden tamamlanacağına dair işaretler verdi. Işıkhan, emeğin kutsallığına inandıklarını ve ücret artışının büyüme ve istihdam artışıyla doğru orantılı olduğunu vurguladı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararıyla, memurlar için 2024 yılı için yüzde 15 + yüzde 10, 2025 için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı kararlaştırıldığını belirten Işıkhan, son 5 aylık TÜİK verilerine göre TÜFE'nin yüzde 33,66 olduğunu ifade etti. Bakan Işıkhan'a göre, enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artması bekleniyor.

 




Anahtar Kelimeler : ASGARİ, ÜCRET, İÇİN, KRİTİK, HAFTA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler