HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
12 Kasım 2023 Pazar Saat: 17:24

DEPREM SİGORTASINA İLİŞKİN DETAYLAR…

Türkiye’de yapılması gereken en önemli sigortalardan bir tanesi deprem sigortası. Peki deprem sigortası neden bu kadar önemli? Sitare Sigorta Yöneticisi Öznur Aydın Pamuk, detayları bizlerle paylaştı.
DEPREM SİGORTASINA İLİŞKİN DETAYLAR…

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından DASK poliçesine ilgi giderek artmaya başladı. Sitare Sigorta Yöneticisi Öznur Aydın Pamuk, DASK poliçesinin önemine, neden yaptırılması gerektiğine ilişkin detaylardan bahsetti.

EN UFAK SARSINTIDA ETKİLENİYORUZ

Sigortacı ile sigortalı tarafından titizlikle yapılması gereken bir sigorta olduğuna değinen Öznur Aydın Pamuk: “Değerinin bilinmesi gereken ve sigortacı ile sigortalı tarafından titizlikle yapılması gereken bir sigorta. Ordu için genelde deprem bölgesi değiliz derler. İşte dördüncü derece, sen bana en düşük DASK’tan yap da ben işimi göreyim hep böyle denilir.  Ama durum öyle değil aslında. En ufak bir sarsıntıda bile biz etkileniyoruz. En ufak da değil aslında Türkiye’nin diğer ucundaki bir sarsıntı bile burayı çok büyük etkiliyor ve burada kısmi hasar alan çok oldu DASK Poliçesinden, Maraş depreminden sonra mesela bu Ordu bölgesinde de. Hani dördüncü derece değiliz yani. Aslına bakarsanız derece olarak hesaplanmaması gerekiyor çünkü binaların yapısı dördüncü dereceye demek ki etkili değil o yüzden dayanıksız.”

DOĞRU DÜZGÜN BEYAN NEDİR?

DASK poliçesinin düzgün bir beyanla yapılması gerektiğini vurgulayan Öznur Aydın Pamuk:Herkesin doğru düzgün beyanla DASK’ını yaptırması gerekiyor. Doğru düzgün beyan dediğimiz nedir? İşte oturduğu evin kullanabilir metrekare birimi olmalı, metrekaresini bilmesi gerekiyor tam. Tabii burada bir eksiklik var; adres bildirim yerlerinde bütün aslında bu metrekarenin adresle beraber gelmesi gerekiyor, otomatik gelmesi lazım ama biz müşteri beyanına bakıyoruz hep. Hani bana 200 metrekare evini 100 metrekare de söyleyebilir ve ben bunu bilemem, metrekaresi adresinden çıkmadığı için. Tapuda da yer almaz bu,  sadece tapuda yüz ölçüm yazar. Binanın yüz ölçümü yazıyor. Tapunun oradaki yüz ölçümünden evin ne kadar metrekare olduğunu çıkartabilecek pozisyonda birisi de değilim ben mesela o açıdan hani yapılması gereken aslında adresle beraber metrekarenin otomatik gelmesi gerekiyor. Çünkü bu genelde hep müşteri beyanına bakılıp yanlış metrekareler yazılıyor. Çoğunlukla öyle yazılıyor. Sırf elektrik faturasını alıp da hani ben elektrik faturasını alayım, aboneyi yapayım, sen bana işte 50 liralık 60 liralık DASK kes, ben gideyim hep böyledir. Yani %80 böyledir onun dışındaki %20 zaten bilinçli olup da konut ve DASK’ını yaptıran insanlardır. DASK yapılmasıyla bitmiyor. Doğru beyanla yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

DASK SADECE BİNAYA MI YAPILIR? ARSAYA DA DASK SİGORTASI YAPTIRILIR MI?

DASK sigortasının sadece binaya mı yoksa arsaya da yapılıp yapılamayacağına ilişkin Öznur Aydın Pamuk şu açıklamayı yaptı:

“DASK’ta arsa teminata alınmaz. DASK’ın şu andaki esas amacı: Binanın kendi yapısını teminat altına almak. Şimdi DASK’da bir çalışma yapılıyor: Doğal afet sigortası diye. O da sel, deprem ve heyelan bunun gibi şeyleri de kapsayacak toplu olarak. Zorunlu hale gelecek. Bunun içerisinde arsayı da teminat altına alma olabilir. Arsanın üzerinde bir ürün var ise (fındık, kivi…) o ürünleri teminat altına alan başka sigorta çeşitleri var zaten. Onların içerisinde deprem de var. Orada ürünü teminat altına alıyoruz arsayı teminat almıyoruz. Ürün depremde zarar görürse teminat vermiş oluyoruz.”

BİRİM METREKARE ÜZERİNDEN ÖDEME

DASK poliçelerinde devletin belirlemiş olduğu birim metrekare fiyatlarına göre ödemelerin olduğunu belirten Öznur Aydın Pamuk:DASK Sigortası doğal afetler yaşandığında ödemelerde: devletin belirlemiş olduğu birim metrekare fiyatları var. Birim metrekare üzerinden ödeme yapıyor. Şu anda mesela 100 metrekare ev piyasada ne kadarsa bulunduğu yerde 1.000.000 ise 1.000.000 ödemiyor. Birim metrekare fiyatları var. 300 civarında falan ödüyor. Hazinenin belirlediği birim metrekare fiyatlarına göre tam ödüyor. Sadece DASK yapmayla da bitmiyor bu iş. Ek olarak ihtiyarisini karşılayacak bir ek paket sigortası yapmak zorundayız eğer tam anlamıyla teminat altına almak istiyorsak. O da Konut Paket Sigortası’yla oluyor.

Evin değeri ne kadarsa tabii orada hani benim evim 1.000.000 değil de mesela satılırsa evet piyasa değeri olarak 1.000.000 aslında bu belirlenen bir birim fiyatı var. En fazla belirlenen birim fiyatı üzerine çıkamaz. Derse ki ben 5 milyona satıyorum evi, sattığı fiyattan değil zaten. Yeniden yapım bedeli olarak biz belirliyoruz fiyatları. Öyle bedel belirleniyor. Yani müşterinin söylediği bedel olarak da belirlenmiyor. Evinin değeri 5.000.000 olabilir, evinin bulunduğu yer, içindeki malzemeler evinin değerini yükseltebilir ama bizim için önemli olan bu ev yıkılırsa yeniden ne kadara yapılır. Birim metrekare fiyatları bu şekilde belirleniyor. Bunlara göre belirleniyor paketlerinin fiyatları” dedi.


ÖZEL HABER: KÜBRA YEŞİLÇAY




Anahtar Kelimeler : DEPREM, SİGORTASINA, İLİŞKİN, DETAYLAR…

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler