HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
14 Haziran 2023 Çarşamba Saat: 11:35

BESLENME ŞEKLİ BAŞARIYI ETKİLER

Sınavlar öğrencilerin hayatlarının şekillenmesindeki önemli süreçlerdir.
BESLENME ŞEKLİ BAŞARIYI ETKİLER

HABER: KÜBRA ÇAKIR

Sınavlar öğrencilerin hayatlarının şekillenmesindeki önemli süreçlerdir. Bu durum, öğrencilerin kaygılarını artırabilmektedir. Lise öğrencilerinin, meslek edinme ve geleceklerini belirleme amacıyla girdikleri üniversite sınavı kaygının en yüksek olduğu sınavdır.  

Kaygı ve stres gibi psikolojik durumlar öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını etkiler. Beslenme şekli de sınav başarısını etkiler. Yapılan çalışmalarda üniversite sınavına girecek olan gençlerin, sosyal ve psikolojik kaygıdan dolayı sağlıksız beslendiklerini ortaya koymuştur. Yiyecek ve içecek tüketiminin zihinsel duruma ve performansa etkisinin yanında beyin fonksiyonlarına da etki ettiği kanıtlanmıştır.  

Konuya ilişkin Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük açıklamalarda bulundu.

Didem Yıldız Küçük: “Yapılan çalışmalar yüksek kaygı ile gençlerin daha çok karbonhidrat, tatlı ve kafein içeren yiyecek-içecekleri tercih ettiğini göstermiştir. Kaygıyı azaltan olarak bilinen şekerli, yüksek karbonhidratlı hamur işleri gibi yiyecekler, tam tersine yükselen kan şekeri ile strese daha duyarlı hale gelmenize; kendinizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olacaktır. Daha fazla uyku ihtiyacı doğacaktır. Yeterli ve dengeli beslenen, basit şekerler yerine düzenli meyve tüketen, bununla birlikte mutlaka ara öğün ile beslenen gençlerde sınav başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.  

Enerji ihtiyacı duyulduğunda, taze veya kuru meyveler, yeterli ve dengeli bir ana öğün tüketilmesi hem uzun hem de kısa dönemde bilişsel performansınızı arttıracaktır.  

Hayvansal gıdaların ve atıştırmalık paket ürünlerin daha fazla tüketilmesi, kaygı ve depresyon ile ilişkili bulunmuştur. Meyveler, sebzeler, yulaf ezmesi ve kepekli gibi sağlıklı gıdalardan oluşan bir diyet düzeni, depresyon ve kaygı ile negatif olarak ilişkilendirilmiştir. 

Bir çalışmada, 10 gün boyunca her gün tek bir meyve parçasının dahi(muz, elma vs.) atıştırılmasının çikolata gofret veya patates cipsi gibi günlük atıştırmalara kıyasla yorgunluk ve kaygı azalmasını sağladığı belirtilmiştir.” açıklamasında bulundu.  

Kafein alımında sınırın üzerine çıkmak stres hormonlarının salgılanmasına yol açar

Lise öğrencilerinin sınava hazırlık dönemi ve sınava gireceği haftada kafein tüketiminin günlük tüketimin üzerinde olduğunun belirlendiğini ve kafein tükettiklerinde daha açık bir zihne sahip olduklarını ifade eden Diyetisyen Didem Yıldız Küçük: “Fakat kafein alımında sınırın üzerine çıkmak stres hormonlarının salgılanmasına yol açarak kaygının artmasına neden olur. Hatta uyarıcı etkisi nedeniyle kaygıya da duyarlı hale gelerek sınav dışında konularda da stres derecenizi arttırır.  

Filtre kahve tüketiyorsanız en fazla 2 fincan, Türk kahvesi tüketiyorsanız en fazla 3-4 küçük fincan kahve tüketimi yeterlidir. Tabi gün içerisinde sadece kahve tüketiyorsanız! Hem siyah çay hem de kahve tüketiminiz varsa siyah çayın da kafein içerdiği unutulmamalıdır. 1 fincan Türk kahvesi 60mg kafein içerirken 1 çay bardağı siyah çay 30 mg kafein, 1 kupa filtre kahve tam 180mg kafein içerir. Günlük kafein sınırı ise 300mg’ dır.” dedi.   

Öğün sıklığı arttıkça kaygı puanı azalır 

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yapılan bir çalışmada öğün sıklığı arttıkça kaygı puanının azaldığı saptanmıştır. Günde 3 öğün tüketenlerin günde en az 4 öğün tüketen öğrencilere göre daha kaygılı oldukları belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak bedeni dengede tutacak biçimde beslenmek, stresle baş etme yöntemlerindendir. Fazla doymuş yağ tüketimi, ağır sakatatlar, fazla karbonhidrat ve şekerli yiyecekler, şekerlemelere özellikle bu hafta yer verilmemelidir. C vitamini içeren sebze ve meyveler mutlaka tüketilmelidir. C vitamini ile bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Stres seviyesi düşer.

 




Anahtar Kelimeler : BESLENME, ŞEKLİ, BAŞARIYI, ETKİLER

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler