HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
12 Nisan 2023 Çarşamba Saat: 11:51

AK PARTİ 2023 SEÇİM BEYANNAMESİ'Nİ AÇIKLADI

Türkiye Yüzyıl'ı için doğru adımlar seçim beyannamesi 2023 başlıklı beyanname 6 kısımdan oluşuyor. 481 sayfadan oluşan beyannamenin kapağında “Türkiye Yüzyılı için milletimize ahdimizdir” ifadesi dikkat çekiyor.
AK PARTİ 2023 SEÇİM BEYANNAMESİ'Nİ AÇIKLADI

Türkiye Yüzyıl'ı için doğru adımlar seçim beyannamesi 2023 başlıklı beyanname 6 kısımdan oluşuyor. 481 sayfadan oluşan beyannamenin kapağında “Türkiye Yüzyılı için milletimize ahdimizdir” ifadesi dikkat çekiyor.

Beyannamenin ilk bölümü afetlere karşı risk ve kriz yönetimine ayrıldı. “Dirençli toplum dirençli şeyler” vurgusu yapılan beyannamede afet oluşmadan önce risk analizlerinin iyi yapılması, tüm afet türlerinde riskli riskleri azaltıcı tedbirlerin belirlenip hayata geçirilmesi, afetle mücadele aşamasında asıl olanın hiçbir vatandaşı sahipsiz bırakmadan güçlü bir koordinasyon içinde profesyonel ve donanımlı ekiplerce Can kaybını önleyecek tedbirlerin hızla hayata geçirilmesi ile mümkün olduğuna işaret edildi.

Afet sonrasında ise temel önceliğin sağlam zeminlerde ve planlı şekilde doğru inşaat tekniklerini kullanılmasıyla kırsal ve kentsel alanlarda kalıcı barınma imkanlarının hızla oluşturulması, sosyal ve ekonomik koşulların normalleştirilmesi ile yaraların en kısa sürede sarılması olduğu vurgulandı.

Afet ve risk yönetiminde bugüne kadar yapılan çalışmalara yer verilen beyannamede afetlere dirençli Türkiye anlayışı ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının paylaştığında afetlere ait tüm süreçleri içeren bütünleşik afet yönetimi modelinin yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı.

Kentsel dönüşüm hızlanacak...

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) ve İl Afet Risk Azaltma Planlarının (İRAP) yeniden gözden geçirip detaylandırılacağı anlatılan beyannamede şu ifadelere yer verildi;

"Doğal afetler ve fay yasası çıkarılacak sadece deprem riski değil çoklu afet risklerine dikkate alarak imar planlarını bu çerçevede hazırlanması sağlanacak belediye meclisleri tarafından imar planlaması ve plan değişikliklerinin afet riski göz önünde bulundurularak yapılmasına yönelik tedbirler alınacak, müteahhitlik hizmetlerinin sunumunda teknik kapasitenin ve tecrübenin dikkate alınması için gereken standartları ve tedbirler belirlenecek Yapı sağlığı izleme sistemlerini ülke genelinde yaygınlaştıracak yapıların düzeni ve sağlıklı şekilde kontrol edilmesi sağlanacak, kentsel dönüşümde dirençli şehir konut finansman modeli ile evini dönüştürmek isteyenlere 15 yıla varan vadelerle uygun ödeme koşullarında finans desteği sağlanacak, riskli bölgelerde bulunan şehirlerin yenilenmesi ve gerek duyulması halinde bazı şeylerin güvenli bölgelere taşınması sağlanacak. Binaların risk analizi zorunlu hale getirilecek"

Okullarda etüt imkanları yaygınlaştırılacak...

Eğitimin tüm kademelerinde müfredatta değerler eğitimi hayata geçirilecek. Tüm okullarda etüt imkanları yaygınlaştırılacak, velilerin iş hayatı ile okul programları uyumlu hale getirilecek, ortaöğretim sistemi üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla yüksek öğretime geçişteki sınavların yılda birden çok kez yapılması sağlanacak, üniversitelerin rekabet gücünü arttırmak amacıyla uluslararası arenada önce akademisyenlerin Türkiye'de eğitim vermeleri teşvik edilecek bu kriterlerle üniversitelerin yurt dışı kampüs birim açmaları desteklenecek, uluslararası öğrenci sayısı 260.000'den 1 milyona çıkartılacak Türkiye'yi Dünya’da en çok tercih edilen ilk 5 Ülke içerisine sokmak için yeni stratejiler geliştirilecek uluslararası sıralamalarda ilk 500'e en az 10 üniversitenin girmesi sağlanacak, mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısı 2 milyona çıkartılacak 5 milyon öğrenciye verilmekte olan ücretsiz öğle yemeği desteği devlet okullarında yaygınlaştırılacak küresel gelişmeler ışığında sürekli güncelleme gerektiği gerektiren eğitim alanında başarının kritik faktörü öğretmenlerdir tüm öğretmenlerin her yıl hizmetçi eğitime tabi tutulması sağlanacak, meslek liseleri başta olmak üzere eğitim kurumlarında patent faydalı model marka ve tasarım tescil sayısı sürekli artacak ve her yıl tescil alınan ürünlerin en az %10'unun ticarileştirilmesi sağlanacak.

Aile diş hekimliği uygulaması hayata geçirilecek...

Evde bakım ve tertip uygulamalarının kapsamı genişletilecek aile diş hekimliği uygulaması hayata geçirilecek aile hekimi başına düşen nüfusu 5 yılda 2500'ün altına indirilmesi sağlanacak, 19 örneğinden hareketle olası ani sağlık şoklarına karşı mevcut erken uyarı sistemleri daha da geliştirilecek 2028 yılında 10.000 kişiye düşen yatak sayısını 31'den 35 seviyesine sağlık bakanlığı hastanelerinde nitelikli yatak oranını %79' dan %90 oranına çıkartılması hedeflenecek.

Şehir hastanelerinde 16 hastanenin inşaatı tamamlandı bunların sayısı 36'ya toplam yatak sayısı ise 51'in üzerine çıkacak, 100.000 kişiye düşen hekim sayısı 231'den 315'e, 100.000 kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı da 364'ten 460'a çıkacak

Gelir seviyesi asgari hayat standardının altında hane...

AK Parti’nin, aile toplumun temel taşı olarak gördüğü vurgulanan 2023 beyannamesinde ailenin fıtratına maddi ve manevi olarak daha da güçlendirmek ve her türlü olumsuz etkiye karşı korumanın temel öncelikler arasında olduğu belirtildi beyannamede şu ifadelere yer verildi;

"Gelir seviyesi asgari hayat standardının altında hane bırakmayacağız bunun için gelir tamamlayıcı aile destek sistemini hayata geçireceğiz. Bu çerçevede aile bazı vatandaşlık maaşı uygulamasını başlatacağız. Yeni dönemde aile koruma kalkanı programıyla ev hanımlarının emekliliğine destek sağlayacak yeni ailelerin kurulması teşvik edilecek gençler öncelikle olmak üzere her ailede en az bir kişi iş imkanı sağlanacak, aileyi ve çocuğu tehdit eden her türlü olumsuz eğilimlere karşı etkin bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz yine bu program çerçevesinde dijital aile ve gençlik Bankası kanalı kurulacak, bu sosyal amaçlı bankanın ana gelir kaynaklarından biri de Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz gelirlerinin belirli bir yüzdesi olacaktır."

Yeni evlenen çiftlere 2 yılı geri ödemesiz kredi...

Aile koruma kaplama programı kapsamında her aileden en az bir çalışanın bulunmasına vurgu yapılan beyannamede bu amaçla Özel sektör işletmelerinin sigorta primlerinin tamamı belirli bir süre ile devlet tarafından karşılanacağı programı uygularken gençlere öncelik verileceği anlatıldı.

Çocuk dostu şiirler...

Beyannamede çocuklarda unutulmadı çocuk dostu şeyler modelinin oluşturulacağı ve yaygınlaştırılacağı belirtilen beyannamede teknoloji bağımlılığı dahil çocukların her türlü bağımlılıktan korunmasına yönelik koruyucu ve önleyici programların geliştirilerek uygulanacağı kaydedildi. Beyannamede suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılmasını sağlayacağız, çocuğa karşı şiddet çocuk işçiliği ihmal ve istismara karşı sıfır tolerans ile mücadelemize krallıkla devam edeceğiz. Çocuklarımızı olumsuz etkileyebilecek içeriklerle mücadelemizi sürdüreceğiz denildi.

Beyannamede şehit yakınları gaziler engelliler ve yaşlılarda unutulmadı tüm kamu kurum ve kuruluşlarına şehit yakınları ve gazilerin iş ve işlemlerinin takip edileceği bir irtibat noktasının oluşturulacağı belirtildi. Beyannamede şehit anne ve babalarının aylıklarını daha da iyileştirici düzenlemelerinde hayata geçirileceği bildirildi. Engelsiz yaşam merkezlerinde engel türüne göre branşlaşmaya gidileceğinin ifade edildiği beyannamede şunlara yer verildi. "Evde bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlıya düzenli bakan ve bunun için evde bakım yardımı alanları kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik kapsamına alacağız. Engellilerin istihdamını arttırmak amacıyla korumalı iş yerlerinin kapsamını genişleteceğiz. Engelli bireylerin ailelerine eğitim desteği uzun vadeli aile danışmanı ve psikososyal destek hizmetlerini vereceğiz, yaşlı bakım sigortası uygulamasını hayata geçireceğiz ve evde yaşayan yaşlılar için profesyonel bakım elemanları yetiştirilecek.

Çalışma hayatı...

Beyannamede çalışanların ve emeklilerin enflasyonu ezdirilmeyeceği asgari ücretin yanı sıra memur ve emekliler için enflasyon üzerinde artışlarla refah payı almalarının sağlanacağı belirtildi. Beyannamede şu ifadelere yer verildi; “Alın teri kurumadan hakkın verilmesi prensibiyle tüm çalışanlarımıza kaliteli ve güvenceli bir çalışma hayatı sağlamayı taahhüt ediyoruz, pasif işgücü programlarının erişilebilirliğini güçlendirecek işsizlik sigortası formundan yararlanma şartlarını kolaylaştıracağız. Rehberliği ve gönüllü uyumu ön planda tutacak risk odaklı denetim kapasitemizi daha da etkinleştireceğiz ve sülük tarım işçileri gibi gruplar için özel sosyal sigorta programları oluşturacak sosyal güvenlik kapsamını en üst düzeye çıkaracağız.

Gençlik kartı uygulaması başlatılacak...

Üniversiteli gençlere gençlik kartı uygulaması başlatılacak bu karta sahip olan gençler tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz veya indirimli yararlanma imkânı bulacaklar. Yine ayrıca üniversiteli gençlere aylık 10 GB ücretsiz internet erişim imkânı sağlanacak. Yüksek öğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanacak. Gençlerin üç temel alanda beceri kazanmalarını sağlayıcı okul içi ve dışı programlar uygulamaya konacak bu çerçevede en az bir müzik enstrümanını kullanması bir yabancı dil konuşması ve bir spor dalında lisan sahibi olması desteklenecek.

Ekonomi...

Beyannamede ekonomiye ayrıca bir başlık açıldı. AK Parti seçim beyannamesinde yeni dönemin Atılım programı olarak bu beyanname ile ortaya koyduğumuz Türkiye Yüzyılın sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmamızın Yüzyılı olacak bugüne dek sağlanan kazanımların meyvelerinin toplanarak ekonomimizin şahlanacağı bir devri başlatacaktır ifadeleri kullanıldı. Küresel gelişmelere karşı alınacak tedbirlerle enflasyonun tek hanelere düşürüleceğine işaret edilen beyannamede şunlara yer verildi; “14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak yeni kabine içinde yine güçlü bir ekonomi ekibi görev üstlenecek ekonomi ekibimiz kamu özel kesim ve sivil toplum ile diyalog ve istişare içinde Makro ekonomik politika çerçevemizi güncelleyecek yeni şartlara ve ihtiyaçlara göre alınması gereken tedbirleri kamuoyu ile paylaşacaktır. Öngörülebilir şeffaf ve etkili politikalar setinin kararlı bir siyasi irade ile hayata geçirilmesi için 5 yılın yol haritasını niteliğinde çalışmalarını yürüttüğümüz ekonomi eylem planı uygulamaya konulacaktır.”

Beyannamede büyüme ve istihdam vurgusu da yapıldı, ekonomi kısmındaki “birlikte yapacağız” bölümünde 2024-2028 dönemi arasında yıllık ortalama %5,5 seviyesinde büyüme ile 2028 yılı sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğüne ve 16 bin dolar kişi başı gelir düzeyine ulaşmayı ön görüyoruz ifadeleri kullanıldı.

Yüksek büyüme politikaları kapsamında istihdamın istikrarlı şekilde artmaya devam edeceği belirtilen beyannamede 2028 yılına kadar ilave 6 milyona yakın İslam ile toplam istihdamın 36 milyona çıkartılacağı işsizlik oranının %7'nin altına indirileceği vurgulanırken, kadınların iş gücüne katılımının %40'ın üzerine istihdam oranının %35'in üzerine yükseltileceği aktarıldı ayrıca kadınların çalışma hayatına girişini kolaylaştıracak ve kadın istihdamını teşvik edecek düzenlemeler yoluyla esnek çalışma imkanlarının artırılacağı kadın kooperatiflerini güçlendirerek çocuk bakım hizmetleri ve ihtiyaca göre belirlenmiş mesleki eğitim programlarının hayata geçirileceği anlatıldı.

Beyannamede karı fazla veren Türkiye'nin hedeflendiği sosyal konut projelerine kararlılıkla devam edileceği, emeklilik aylıklarına refah payı artışı sağlanacağı ülkemizin geleceğine yüzyılın enerjisi ile damga vurulacağı, Türkiye'nin gelişen dünyada dijital Türkiye define ulaştırılacağı yerli ve milli araç  1 milyon araç üretim hedefinin ortaya konulduğu turizmde yeni hedefin 100 milyar dolar gelir elde etme şeklinde güncellendiği demokrasinin yüksek standart hedefine ulaştırılacağı tamamlayıcı reformların hayata geçirileceği yeni yapılacak anayasada herkesin 1 sınıf vatandaş olacağı imar hukukunun anayasal düzeyde ele alınacağı işkence ve kötü muameleye karşı sıfır tolerans anlayışının geliştirileceği, ifade özgürlüğünün rahatça kullanılabileceği yeni nesil hak ve özgürlüklerin vatandaşların kullanımına sunulacağı bu manada hak ve özgürlükleri koruyucu mekanizmaların geliştirileceği, adalet ve formu yapılacağı ve yeni uygulamaların hareketi geçirileceği beyannamenin öne çıkan diğer başlıkları olarak karşımızda duruyor.

Beyannamenin son bölümünde ise yeni anayasa vurgusu yapıldı.

Ustaca hükümet sistemi sürekli geliştirilecek bu sisteme dair reformlarda yeni anayasanın öncelikleri arasında yer alacak çoğulcu demokrasisi anlayışına uygun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde genel görüşme açılması ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kolaylaştırılacak yürütme organı temsilcilerinin bütçe görüşmeleri dışında da ilgili meclis komisyonlarına giderek parlamentoyu düzeni aralıklarla bilgilendirmeleri ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayacak mekanizmalar güçlendirilecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde dezenformasyonla mücadele sürdürülecek, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı ile Anadolu Ajansı Basın İlan Kurumu ve TRT'nin ulusal ve uluslararası yayıncılık imkanlarının Türkiye'deki gelişmeleri dezenformasyonla mücadeleyi bölgesel ve küresel atılımları yansıtacak şekilde güçlendirilmesine devam edilecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin Cimer Türkiye Yüzyılı’nda dijitalleşme amaçlı başta olmak üzere gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde etkinliği artırılacak.

 




Anahtar Kelimeler : AK, PARTİ, 2023, SEÇİM, BEYANNAMESİ'Nİ, AÇIKLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler