HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
26 Ekim 2022 Çarşamba Saat: 08:44

YERALTI SULARINA ‘KALİTE’ TEDBİRİ!

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yürüttüğü projelerle ülkemizde havza ölçeğinde, yeraltı suyu kütleleri belirlenmeye başladı.
YERALTI SULARINA ‘KALİTE’ TEDBİRİ!

Yaklaşan kış mevsimi öncesinde, ülke için ciddi önemi bulunan yeraltı suları ile ilgili yapılan çalışmaları artırma kararı alan Tarım ve Orman Bakanlığı, farklı havzalardaki yeraltı su miktar ve kalitesini belirlemeye başladı.

Bu kapsamda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yürüttüğü projelerle ülkemizde havza ölçeğinde, yeraltı suyu kütleleri belirlenmeye başladı. Bu kapsamda Gediz, Akarçay, Sakarya, Burdur, Batı Akdeniz, Yeşilırmak, Konya, Meriç-Ergene, Susurluk, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Kuzey Ege Havzalarında çalışmalar tamamlandı. Kızılırmak, Marmara, Antalya, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz havzalarında ise çalışmalar devam ediyor.

İyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, kötü durumda olan yeraltı sularının iyi duruma getirilmesi için temel, özel ve ilave tedbirleri içeren program hazırlandı. Yeraltı suyu kütlelerinin kalitesi üzerinde çevresel etkisi olabilecek insani aktiviteler ile bunlardan kaynaklanan kirlilik kaynakları belirlendi. Yeraltı suyu kütlesinde miktar ve kalite durumunun iyi duruma getirilmesi için ayrı ayrı alınması gereken tedbirler saptandı.

BERTARAF TESİSLERİ

Yeraltı suyunun kalitesi ile ilgili olarak tarımsal alanda, iyi tarım uygulamalarına geçilmesi, pestisit kullanımının kontrol altına alınması, halkın farkındalığının artırılması, destek ve teşvik programları geliştirilmesi, tarımsal veri tabanının oluşturulması ve organik tarıma geçilmesi, katı atık depolamalarında, düzenli depolama ve atık bertaraf tesislerinin kurulması, düzensiz sahaların rehabilitasyonu, atık su arıtımında, yeni atık su arıtma tesislerinin kurulması, kanalizasyon sistemlerinin tamamlanması, sanayide, münferit işletmelerin organize sanayi çatısı altında toplanması, maden atıklarının uygun depolanması, jeotermal sahalarda, reenjeksiyon kuyularının açılması, bütün kütlelerde ve izleme noktalarında kimyasal izlemelerin sürdürülmesi tedbirleri alındı.

ALTERNATİFLER ARAŞTIRILACAK

Yapılacak düzenlemede ayrıca yeraltı sularının suni olarak beslenmesiyle ilgili detaylar da yer aldı. Tahsisleri uygun yeraltı suyu çekimi, belgesiz kuyuların tespiti, sayaçlı ölçüm sistemleri kullanılması, yeraltı suyunun suni olarak beslenmesi (yüzeyden besleme, kuyular veya yeraltı barajları ile) alternatiflerinin araştırılması, bütün kütlelerde ve izleme noktalarında miktar izlemelerinin sürdürülmesi de tedbirlere eklendi.    nBÜLTEN




Anahtar Kelimeler : YERALTI, SULARINA, ‘KALİTE’, TEDBİRİ!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler