HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
7 Temmuz 2022 Perşembe Saat: 08:32

6 TEMMUZ DÜNYA ZOONOZ GÜNÜ

"Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara" dikkatiçekmek istediklerini söyleyen Canbulut, geniş bir yelpazeye sahip olan bu hastalıkların insan sağlığını tehdit etiğini söyledi
6 TEMMUZ DÜNYA ZOONOZ GÜNÜ

Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Taner Canbulut, 6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu... Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardaki artışa dikkati çeken Canbulut, "Zoonotik hastalıklar, küresel tehlike ve tehdit haline gelmiştir'' dedi. "Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara" dikkati çekmek istediklerini söyleyen Canbulut, geniş bir yelpazeye sahip olan bu hastalıkların insan sağlığını tehdit etiğini söyledi. 

Canbulut, “Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından 1885 yılında kuduz aşısının başarı ile kullanıldığı güne ithafen bu tarih zoonotik hastalıklara dikkat çekmek amacı ile anılan bir gün olmuştur. Zoonotik hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel (%41,4), viral (%37.7), paraziter (%18,3) ve mantar (%2) enfeksiyonları olarak geniş bir yelpazeye sahiptir.” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki ölümlerin % 20 -25 Enfeksiyonlardan kaynaklanmakta ve bunun da % 60‘ının zoonotik nitelikte olduğu ifade edildiğini belirten Başkan Canbulut, “Son yıllarda yaşadığımız Covid-19 ve yine gündemde olan maymun çiçeği hastalığı, şarbon, brucella, kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, kuş gribi gibi zoonoz hastalıklar insanların ölümüne sebebiyet veren ve hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıkların engellenmesi için veteriner hekimlerimizce koruyucu hekimlik çalışmalarının aralıksız olarak devam ettirilmesi gerekmektedir. Veteriner hekimlik mesleği hayvan sağlığı için mücadele eden, yapılan bu mücadele ile hem hayvan sağlığının korunmasında ve böylelikle de toplum sağlığının korunmasına büyük katkı sunan bir meslek grubudur. Hayvan hastalıkları ile mücadelenin yanı sıra, hayvansal ürünlerin kontrolleri de yine veteriner hekimlerce yapılmakta ve toplumun sağlıklı gıdaya ulaşması için mücadele edilmektedir. Hayvan ve insan sağlığı için birçok bilimsel çalışmada yer alan veteriner hekimlerimizin yapmış olduğu çalışmalar, Veteriner Hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamızın bulmuş olduğu yerli covid-19 aşısı TURKOVAC ile taçlandırılmıştır. Yapılan bu çalışma buzdağının görünen yüzü olup taşrada gece gündüz demeden koruyucu hekimlik faaliyeti yürüten veteriner hekimlerimiz adeta pelerini olmayan birer kahramandır. 

Tüm bu bilgilerden yola çıkıldığında veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olduğu, hem hayvan sağlığı, hem de insan sağlığı için mücadele ettiği kolaylıkla anlaşılmaktadır. Tüm dünyada uygulanan TEK SAĞLIK sisteminin ülkemizde uygulanmaması oldukça acı verici ve aynı zamanda çalışmaları güçlendiren bir durumdur. Ülkemizdede derhal TEK SAĞLIK uygulamasına geçilerek, bilimsel metotlar ile ortak bir çalışma ve ortak bir yol haritası öncülüğünde zoonozlar ile topyekûn mücadele edilmesi geleceğimiz için oldukça büyük öneme sahiptir.” dedi. n DUYGU BAŞ




Anahtar Kelimeler : 6, TEMMUZ, DÜNYA, ZOONOZ, GÜNÜ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler