HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
27 Mayıs 2024 Pazartesi Saat: 15:10

SEYİT TORUN: “Fındık Araştırma Komisyonu Kurulsun!”

Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık verimliliğinin artırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
SEYİT TORUN: “Fındık Araştırma Komisyonu Kurulsun!”

Torun, açıklamasında, “Fındık dikim alanları sürekli genişlerken, verimlilik oranlarımız sürekli gerilemektedir” dedi.

Fındığın Ekonomik Önemi

Torun, fındık üretiminin ve ticaretinin Karadeniz sahil şeridi için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve  Ordu için adeta bir hayat kaynağı olduğunu belirtti. Fındık ihracatının Türkiye’nin en önemli döviz girdilerinden biri olduğunu vurgulayan Torun, ekonomik ve tarımsal teknolojilerdeki gelişmelere ayak uydurulamadığını ve fındık için politika üretilmediği için Türkiye’nin bu değerli sektördeki payının her geçen yıl azaldığını ifade etti.

Verimlilikte Gerileme

2022 yılı verilerine göre, fındığın anavatanı olan Doğu Karadeniz’de dekar başına alınan verimin 93.1 kg olduğunu belirten Torun, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu rakamın 285 kg, Çin’de 195 kg, Gürcistan’da ise 180 kg olduğunu söyledi. 40 yıl önce dünya fındık piyasasındaki payımızın yüzde 80 seviyesinde olduğunu ancak son yıllarda bu oranın yüzde 60’lara kadar gerilediğini dile getirdi.

Bakanlığın Eksiklikleri

Torun, rakip ülkelerin dikili alan miktarını artırarak, verimliliği üst seviyelere taşıyarak pazar paylarını artırdıklarını, buna karşın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fındığın korunması ve verimliliğin geliştirilmesine yönelik somut adımlar atmadığını belirtti. Fındık üreticisinin yüksek enflasyondan korunamadığını, bahçeleri istila eden zararlılara karşı mücadelede yalnız bırakıldığını vurgulayan Torun, ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerin yenilenmesi, modern zirai yöntemlerin çiftçiye ulaştırılması, fındık sanayisinin geliştirilmesi, zararlı istilasına ve iklim değişikliklerine dayanıklı fındık türlerinin yetiştirilmesi gibi hayati konularda acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

İhracat Gelirinde Azalma

Torun, yıllık 2-2.5 milyar dolar değerindeki döviz getirisiyle fındığın Türkiye için altın kadar değerli bir ihracat kalemi olduğunu, ancak bu gelirin 2022 yılında 1.8 milyar dolara kadar gerilediğini belirtti. Torun, madencilik ve inşaat projelerine sağlanan kolaylıkların fındık üretimi için de sağlanması durumunda, doğaya zarar vermeden, fındık dallarından “altın fışkıracağına” şüphe olmadığını söyledi.

Çözüm Önerileri

Torun, fındık sektörünün dağ gibi birikmiş sorunlarına gerçekçi çözümler üretilmesi, verimliliğin artırılması, çiftçiye yeni teknolojilerin ulaştırılması, dayanıklı ve ekonomik değeri yüksek fındık türlerinin üretilmesi, fındık sanayisinin geliştirilmesi, piyasadaki payın 





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler