HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Fındık taban fiyatı...

12 Haziran 2021 Cumartesi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafindan açıklanacak olan 2021 yılı fındık taban fiyatı geçen yıllara göre daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. 

Karadenizli fındık çiftçisi böyle bir beklenti içerisinde.

Piyasa çevrelerinde, Cumhurbaşkanımızca açıklanacak fiyatın en az 30 lira olması gerektiği, 30 liranın altında açıklanacak fiyatın çiftçiyi memnun etmeyeceği konuşuluyor.

Fındık üretiminde girdi maliyetlerinden başta gübre, ilaç olmak üzere üretiminde kullanılan diğer ürünlerde dövize endeksli fiyatlarda yüzde 100'leri aşan artışlar olduğu gerçeğinden hareketle, açıklanacak taban fiyatın maliyet artışlarıyla orantılı olması gerektiği ifade ediliyor.

Yerli sanayici kesimi de çiftçilerin beklentisine karşılık gelen 3,5 - 4 Dolar karşılığında fiyat istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Servet Şahin basına yaptığı açıklamada 2021 yılı mahsülü için 3,5 - 4 dolar aralığında fiyat istedi.

*

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan çiftçiden, sanayiciden, tüccardan ve bölge siyasilerinden fiyat noktasında ortak yükselen sese kayıtsız kalmayacaktır.

Karadenizli'nin kendisine olan güven ve desteğini karşılıksız bırakmayacaktır.

2021 yılı rekoltesi söylenildiği gibi yüksek değildir. Türkiye'nin rahatlıkla tüketebileceği, dünya pazarlarına satabileceği bir rekolte var gibi görünmektedir. 

Geçen hafta yazımda da ifade ettim;

2021 yılı rekoltesini en yakın tahmin edebilecek bir kurum var ise o TARSİM'dir.

Çiftçilerin tamamı ürünlerini TARSİM'e sigorta ettirmiyor olsalar bile her bölgede sigorta ettirilmiş bahçeler var. Bu bahçeler uzmanlara rekolte noktasında işaret veriyor olsa gerek.

Bu açıdan bakıldığında Devletimiz kaynakları ne kadar rekolte olabileceği bilgisine sahiptirler.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı bu yılın rekoltesi çalışmalarını da saha üzerinde yapacaktır.

Demem o ki arz fazlası bir üretim söz konusu değildir. Aksine dünyanın ihtiyacını karşılayamayacak seviyede 2021 yılı üretimi ile karşı karşıyayız.

*

Ekonomik koşullar, dövizdeki artış, COVID-19 salgınından kaynaklı çiftçi ve esnaf kesimi başta, bölge insanının gelir kaybı dikkate alındığında açıklanacak findık taban fiyatı 30 liranın altında olmamalı.

Kaldı ki 30 lira rakamı geçen 2020 ürünü için dillendirilen bir rakam. Geçen yılın ürününün büyük bölümü serbest piyasada 25, 26 liralardan satın alındı. Bu rakamın üzerine enflasyon farkı ve refah payını ilave edersek  bu yıl için 30 lira makul bir fiyattır.

*

Açıklanacak olan fiyat ne olursa olsun TMO üreticiyi serbest piyasanın olumsuzlarına terk etmeyecek tedbirleride almalıdır.  

Alım merkez sayılarını çoğaltıp, çiftçinin taleplerini mağdur etmeden zamanında karşılamalı.

Mümkünse bu günlerde çiftçinin üretim öncesi harcamalarını karşılama anlamında (ödünç) fındık karşılığı ön ödeme yapılmalı., çiftçinin hasat yapması rahatlatılmalıdır.

*

Özellikle hükümetin siyasi yetkilileri halkın, bölgenin istek ve taleplerini Ankara'ya duyurma noktasında duyarlı olmalılar.


Bu haber toplam 2.187 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları