HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
17 Eylül 2022 Cumartesi Saat: 07:48

ŞEKERİN NEDEN OLDUĞU 9 HASTALIĞA DİKKAT!

Doğal olmayan şekerin fazla tüketimi günümüzde çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik döneminde de hızla yaygınlaşıyor.
ŞEKERİN NEDEN  OLDUĞU 9 HASTALIĞA DİKKAT!

 Doğal olmayan şekerin fazla tüketimi günümüzde çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik döneminde de hızla yaygınlaşıyor. Bazen çocuğumuzu ya da kendimizi ödüllendirmek için tükettiğimiz şeker, başta obezite olmak üzere; kalp hastalıkları, Tip2 diyebet, hipertansiyon, depresyon ve uyku bozuklukları gibi birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Hayati riske de yol açan bu hastalıklardan korunmak için doğal olmayan şekerlerden ve ilave şeker içeren besinlerden uzak durulması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. İdris Kuzu, “19–25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” nedeniyle şeker içeren gıdaların zararları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Avcı- toplayıcı dönemlerinden yakın tarihimize kadar yaşayan atalarımızın şeker tüketimi sadece meyvelerin olgunlaştığı mevsimlerle sınırlıydı. Vücudun ekstra şekere ihtiyacı olmadığı düşünüldüğünde aslında bu çok sağlıklı bir durumdur. Ancak son dönemlerde basit şeker tüketimi her yaştan insanı etkisi altına almış durumdadır. Dünya ile birlikte ülkemizde de ilave şeker kullanımının oldukça arttığı ve buna bağlı olumsuz sonuçların da ortaya çıktığı görülmektedir.

Aşırı miktarda şeker içeren besinlerin tüketilmesi kişilerde bazen hayati riskleri de olabilen şu hastalıklara neden olabilir; 

Obezite

Kalp hastalıları

Tip 2 diyabet

Hipertansiyon

Karaciğer yağlanması

Uyku bozuklukları

Depresyon

Diş çürükleri

Bazı kanser türlerinin riskini de artırabilir

Çok fazla olumsuz etkisi olan aşırı şeker tüketiminden korunmak için çeşitli önlemler almamız gerekir. Öncelikle şeker tüketimini kısıtlayacak kararlar alınmalıdır. Şeker tüketimini azaltmak için toplumsal ve bireysel olarak şu önerilere uyulması önemlidir. Okul kantinlerinde çocuklarda obeziteye neden olacak ürünlerin satışı kısıtlanabilir ya da doğrudan yasak konulabilir.

Gıdaların üzerine kalori içeriğini gösteren ve uyaran etiketleme uygulaması yapılmalıdır.

Şekerin en önemli obezite nedeni olduğu konusunda çocuklar eğitilmelidir.

Çocuklara evde, içinde basit şeker olmayan atıştırmalıklar hazırlanabilir.

Şeker ihtiyacı doğal yollardan sınırlı olarak karşılanmalıdır.

Hareketli yaşam alanlarında yani herkesin birbirini görüp etkilendiği park, bahçe gibi alanlarda şeker ve paketli ürünlerin tüketilmesi sınırlandırılabilir. 

Çay, kahve gibi içeceklerde şeker kullanılmayabilir. 

Eve basit şeker alınmaması da alınabilecek basit bir önlemdir. nBÜLTEN

 




Anahtar Kelimeler : ŞEKERİN, NEDEN, OLDUĞU, 9, HASTALIĞA, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler