HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
7 Ekim 2021 Perşembe Saat: 08:18

MADEN SUYU TÜKETİMİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Genellikle soda ile karıştırılan ancak sodaya nazaran içeriğinde kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi birçok mineral barındıran maden suyunun insan vücuduna ciddi katkıları var. Peki, maden suyu seçerken nelere dikkat edilmeli?
MADEN SUYU TÜKETİMİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Genellikle soda ile karıştırılan ancak sodaya nazaran içeriğinde kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi birçok mineral barındıran maden suyunun insan vücuduna ciddi katkıları var. Peki, maden suyu seçerken nelere dikkat edilmeli? Maden suyu içmenin yararları neler? Kimler ne kadar tüketmeli? Freşa Gıda Mühendisi Yasin Günaydın maden suyu hakkında bilinmeyenleri şöyle anlattı.

Maden suyu seçerken buna dikkat edin

Kalp, tansiyon hastalıkları olmayan insanların rahatlıkla piyasada bulunan ürünleri tüketmesi fayda sağlayacaktır diyen Yasin Günaydın önemli bir uyarıda bulundu: ‘’Tuzlu ürünleri sevmeyenler, sağlığına ve beslenmesine dikkat eden insanların özellikle madensuyunda bulunan sodyum değerini dikkate alması gerekir. Bazı maden suları yüksek oranda sodyum içerdiğinden dolayı eğer sıvı olarak gün içinde sadece maden suyu tüketiyorsanız bu fazla tuz alıyor olduğunuz anlamına gelebilir. Çok fazla maden suyu içmek aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarına da iyi gelmez. Bu yüzden günlük maden suyu tüketiminizi sınırlamalı veya düşük sodyumlu olanları tercih etmelisiniz. Düşük Sodyumlu madensuyu etiketlerinde “Sodyum diyetine uygundur” ibaresi olmalıdır’’ dedi.

Maden suyu tüketimi

 bu hastalıkları önlemeye yardımcıdır

Maden sularındaki minerallere bağlı etkilerin dışında, maden sularındaki iyonların fizyolojik etkileri ve bazı hastalıklardaki tedavi edici yararları da söz konusudur diyen Günaydın şunları söyledi: ‘’Maden suyu böbrek ve idrar yollarında taş oluşumunu önler. İdrar yolu enfeksiyonların da özellikle bikarbonat, magnezyum ve kalsiyum içerikleri yüksek maden suları iltihabı geriletici etki gösterirler. Ürolojik birçok hastalıkta böbrek fonksiyonlarını destekleme ve geliştirme amacıyla bol su içilmesi, özellikle de maden suyu içilmesi temel önlemlerdendir. Maden suyu özellikle sülfatlı olanlar, safra kesesi tembelliğinde yararlıdır ve pankreas fonksiyonlarını da desteklerler. Diyabette sodyum bikarbonatlı sular insülinin etkisini güçlendirir ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştirir. Yine hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırır, bu yüzden Gut hastalığında krizler arası dönemde yararlıdır. Günümüz insanının az su içme alışkanlığı, minerallerden yetersiz beslenme, hareket azlığı ve fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam gibi özellikleri, sindirim sistemi rahatsızlıklarının başlıca nedenleridir. Bunların başında da kabızlık gelir. Burada sülfatlı(600mg/L-1200mg/L) maden suları oldukça yararlıdır.’’

Yetişkinler günde en az 2 şişe maden suyu tüketmeli

Madensularının insan sağlığı açısından tüketimi çok önemlidir diyen Freşa Gıda Mühendisi Yasin Günaydın kimlerin ne kadar sıklıkla tüketmesi gerektiği hakkında da bilgi verdi:’’ Yetişkinlerin günde en az 2 şişe madensuyu tüketmesi önerilmektedir. Yukarıda belirtiğimiz gibi “Sodyum diyetine uygundur” ibaresi olmayan madensularının tuz oranlarının yüksek olması nedeniyle kalp ve tansiyon hastalarının fazla tüketimi sonrasında rahatsızlık yaşayabilirler. Hamileyken vücudun susuz kalmaması için bolca su tüketmeniz gerekir. Doğal Maden Sularının içeriğinde tuz miktarının yüksek olduğundan hamilelik döneminde maden suyunu ara sıra tüketmelisiniz. Çünkü maden suyu yüksek oranda tuz içerebildiğinden bu yüksek tansiyon gibi problemlere yol açabilir ancak maden suyunu çok seviyorsanız ‘’Sodyum Diyetine Uygun’’ Mineralli Suları(Maden Suyu) tercih etmelisiniz. Hipertansiyonu ve düşük magnezyum seviyeleri olan 70 yetişkinin katıldığı araştırmada, günde 1 litre maden suyu içmenin kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir. Sağlıklı bir insan ortalama günde 2,5- 3 litre su tüketiyor olmalıdır. Madensuyu tüketimi de bu oranın üzerinde olmamalıdır. ‘’





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler