
- 08:39 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAK
- 08:38 MADENİ YAĞ ALINACAK
- 08:36 TIBBİ MALZEME ALINACAK
- 08:35 KİTAP KAFE YAPILACAK
- 05:29 ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA YAD EDİLDİ
- 05:23 CEMEVİ İNŞAATI BİTMEK ÜZERE
- 05:21 OBİTEM ÖNCÜLÜK EDİYOR
- 05:19 'DEPREM BÖLGELERİ İÇİN KONUT SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK'
- 05:16 BÜYÜKŞEHİR, ŞEHİTLERİ UNUTMADI
- 05:14 ŞANSER ŞAHİN ADAY ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI
- 05:12 ADAY ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI
- 05:11 KADEM ADALI MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI
- 05:08 ‘DEPREM GERÇEĞİ VE YAPILAR’
- 05:09 DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN IŞIKLAR SÖNECEK
- 05:06 FATSA’DAN 51 YARDIM TIRI
Fındık Fiyatı
KANSER TEDAVİSİNDEKİ BAŞARI ARTIYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2022 yıllık kanser istatistiklerinin yayınlandığını paylaşan Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu istatistiklere göre Amerika’da erkeklerde en sık prostat kanseri görülüyor. İkinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada ise kalın bağırsak kanseri geliyor. Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri, ikinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada da kalın bağırsak ve rektum kanseri geliyor” dedi.
“Erkeklerde prostat kanseri ölümlerin yüzde 10’unu kadınlarda meme kanseri yüzde 15’ini oluşturuyor. Kalın bağırsak ve rektum kanseri hem kadınlarda hem erkeklerde yaklaşık yüzde 10’un altında bir ölüm oranına sahip. Erkeklerde ve kadınlarda bir sonraki sırada pankreas kanseri en sık ölüme yol açan kanser olarak görülüyor. Ölüm oranı tüm kanserler içinde yüzde 8 oranında. Ondan sonraki sırada erkeklerde karaciğer ve safra yolu kanserleri kadınlarda da yumurtalık kanserleri geliyor; bunların da ölüm oranları birbirine benzer ve yüzde 5 civarında” diye konuştu.
En önemli risk faktörü yaş
Prof. Dr. Serdar Turhal, “Yaş ilerledikçe kansere yakalanma ihtimali artıyor. Yaş dışında özellikle sigara ve ailevi kanser öyküsü en önemli risk faktörlerinden. Asbest gibi değişik kimyasallar da kanser açısından bir risk faktörü. Güneşten alınan ultraviyole ışığı da kanser riskini arttıran faktörlerden” şeklinde konuştu.
Önemli çalışmalar var
Prof. Dr. Serdar Turhal, “İlk olarak tanı konusundaki yeniliklerden bahsedebilirim. Bu kısım belki de en heyecan verici gelişmelerden birine bu yıl tanık oldu, çünkü bugüne kadar kanser hastalarının tanısı konulduktan sonra kullandığımız yeni nesil dizileme analizleri bu yıl itibariyle sağlıklı bireylerin taranması için de kullanılır hale geldi. Bu yöntemlerle vücutta dolaşan kanser hücrelerine ait DNA parçacıklarını saptamak ve bunun üzerine o tanının kesinleştirilmesi yönünde girişimlere başlamak mümkün” dedi.
Yeni tedaviler gündemde
Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bunların yanı sıra damardan verilen, bağışıklık sistemi üzerinde çalışan immünoterapi ilaçları, damardan verilerek radyasyon yayan ilaçlar, radyoterapi cihazlarındaki yenilikler de önümüzdeki yıllar içinde daha çok kişinin kullanımına sunulabilecek gibi görünüyor. MRNA aşılarının kanser hastalığının tedavisinde kullanılmasıyla ilgili pek çok çalışma sürüyor ve bunların başında pankreas kanseri, kalın bağırsak kanseri ve melanoma geliyor. Bu aşıların halihazırda kullanılan bilimsel tedavilerle beraber kullanılması da söz konusu ancak henüz hasta bireylerde kullanılması için klinik araştırmalar dışında bu aşılar onay almış değil. Bu süreçte bu alanda da daha hızlı ilerlemelerin kaydedilmesini ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
nBÜLTEN