HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
21 Ocak 2023 Cumartesi Saat: 08:09

KANSERE KARŞI HPV AŞISI

Rahim ağzı (Serviks) kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en yaygın olan kanser türü.
KANSERE KARŞI HPV AŞISI

Rahim ağzı (Serviks) kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en yaygın olan kanser türü. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, HPV aşısının rahim ağzı kanserini yüzde 90-95 oranında önlediğini belirterek, kadınların olabildiğince erken yaşta aşı olması gerektiğini söyledi. 

“HPV aşıları 9-15 yaş arası kızlarımıza 6 ay arayla 2 doz şeklinde yapılıyor. 15 yaşından sonra ise 1., 2. ve 6.ayda olmak üzere 3 doz olarak uygulanıyor. Bu aşı; kanseri önleyici olarak, hastalıktan koruma amaçlı olarak yapılıyor. Kansere yakalanan kişilere aşı yapmıyoruz. 

Ancak rahim ağzı ön lezyonları olan ve genital siğilleri olan kadınların da HPV aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Kansere yakalanmadan hemen önceki evrede de aşı etkili oluyor. 45 yaşına kadar kadınlara HPV aşısı yapılabiliyor. Aşı ne kadar erken yapılırsa o kadar etkili oluyor. Bu nedenle cinsel yaşamın başlamadığı erken yaşlarda kızlarımızın aşılanmalarını tavsiye ediyoruz.

HPV Aşısı Yaptırmak Çok Kolay

HPV aşıları eczanelerde bulunuyor ve her hangi bir sağlık kuruluşunda yaptırabiliyorsunuz. Ancak aşıya karar verdiğinizde önce bir Kadın Doğum Uzmanından danışmanlık almanızı öneriyoruz. Kadın doğum muayenehanelerinde de bu aşı uygulanıyor. Koldan veya kalçadan deri altına uygulanan bir aşı.

Aşıdan sonra yan etki olarak ilk 24 saat kişinin ateşi çıkabiliyor. Aşı olan bölgede hafif ağrı ve kızarıklık olabiliyor. 

Çok Eşlilik Kanser Riskini Artırıyor

Rahim ağzı kanseri en fazla, cinsel yaşamın en aktif dönemi olan 30-40 yaş arasında görülüyor. Rahim ağzı kanseri bulaşıcı bir hastalık olduğu için sık partner değiştiren, çok eşli cinsel yaşamı olan daha fazla kadınların yakalanma riski daha fazla. Bu nedenle kadınlara çok eşlilikten uzak durmalarını öneriyoruz. Cinsel ilişki yaşının düşmesi nedeniyle hastalığın erken yaşlarda görülme sıklığı da giderek artıyor.

Durumu Şüpheli Olan Kadınlar Smear Testi Yaptırmalı

Aktif cinsel yaşamı olan kadınlar 3 yılda bir smear testi yaptırmalılar. 35 yaşından itibaren 5 yılda bir HPV virüsü bakılmalı. Sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda ücretsiz bakılıyor. Serviks kanserinin tedavisinde erken evre olması çok önemli. Rahim ağzının alınması, rahimin alınması veya tüm kadınlık organlarının alınması ile tedavi olabilir. İleri evre rahim ağzı kanserinin tedavisi zordur. Beraberinde radyoterapi ve kemoterapi yapılabilir.

Kasık Ağrınız ve Akıntınız Varsa Doktora Görünün

Özellikle Çok partner değiştiren, sürekli akıntısı olan, ilişki sonrası kanaması olan ve sürekli kasık ağrısı olan kadınların rahim ağzı kanserinden şüphelenip bir kadın doğumcuya muayene olmalarını ve Smear testi yaptırmalarını öneriyorum.  

Genital siğilleri olan kadınların bunların önemsemesini istiyorum. Her ne kadar siğiller iyi huylu olsalar da zamanla HPV 16-18 virüsünü tetikleyerek rahim ağzı kanserine sebep olabiliyor.

Erkeklere de HPV Aşısı 

Yapılabiliyor

Daha çok eş değiştiren erkekler olduğu için ve hastalığın bulaşıcılığından HPV aşısı erkeklere de yapılabiliyor. Özellikle siğilleri olan erkeklerin ve partnerine oral seks yapan erkeklerin larinx kanserine yakalanma riski var. Larinx yutak borusunda ses tellerimizin olduğu bir bölge. 

nBÜLTEN 




Anahtar Kelimeler : KANSERE, KARŞI, HPV, AŞISI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler