- 10:55 AVRUPA KUPASI 7.KEZ SEVİLLA’NIN
- 10:13 HELVANIN NAMINI DUYMAYAN KALMASIN
- 09:50 CENAZE İLANI
- 23:59 ERASMUS+ K220 PROJESİ DEVAM EDİYOR
- 18:36 52 ORDUSPOR KARAKÖPRÜ’DEN BERABERLİKLE DÖNÜYOR
- 18:30 ORDU ROTARY’DE DEVİR TESLİM TÖRENİ
- 18:25 "KAMUOYUNA TAMAMEN ÇARPITILARAK YANSITILMIŞTIR"
- 18:12 MİNİKLERİN MEZUNİYET HEYECANI
- 18:14 YKS GİRİŞ BELGELERİ ERİŞİME AÇILDI
- 17:58 31 MAYIS NÖBETÇİ ECZANELER
- 18:00 KORGAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİİR DİNLETİSİ'NDE
- 17:22 YARALI KARACAYA BELEDİYE EKİPLERİ YARDIM ETTİ
- 17:09 GİRESUNSPOR’DA AYRILIKLAR BAŞLADI
- 17:04 KABATAŞ’TA YOL GENİŞLETMESİ
- 17:01 AYBASTI DEPREM SEMPOZYUMU
Fındık Fiyatı
ÇİP ÜRETİMİNDE STRATEJİK HAMLE

Türkiye, üretimi konusunda global bir kriz yaşayan çip sektörüne yönelik stratejik bir hamle yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli ve milli çip tasarımı çözümlerinin geliştirilmesi amacıyla Entegre Devre Tasarımı Çağrısına çıktı. Çağrı ile büyük şirketlerle çip tasarımcıları eşleştirilecek. 270 milyon lira bütçeli desteğe son başvuru, 31 Temmuz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çağrıyla çip ihtiyacı olan büyük firmalarla çip tasarımı yapan küçük firmaları yani KOBİ’leri bir araya getireceklerini belirterek “Bu sayede büyük üreticilerimiz yerli ve milli olarak tasarlanmış bu çipleri kullanmaya başlayacak. Böylece ekosistem daha da gelişecek, Türkiye’nin katma değerli alanlarda dünyadaki varlığı ön plana çıkmış olacak.” dedi.
ENTEGRE DEVRE TASARIMI ÇAĞRISI
Dünyada her yıl yaklaşık 1 trilyon çip üretiliyor. Elektronik cihazların günlük yaşamda her geçen gün kullanımının artmasına paralel olarak çip ihtiyacı giderek artıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da Türkiye’nin çip kapasitesini arttırılması, ekosistemin geliştirilmesi ve entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke geneline yayılması hedefiyle “Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri - Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı”nı açtı.
DESTEĞİN KAPSAMI
Çağrı kapsamında ortaya çıkacak ürünü kullanacak en az bir kullanıcı ile çip tasarımı gerçekleştiren en az bir tasarımcı firma bir araya gelecek. Bu iş birliği sonucu ortaya çıkan ürün ve ticarileşme odaklı tasarım projeleri desteklenecek. Çağrı ile öncelikli olarak elektrik- elektronik sanayi, otomasyon ve dijital dönüşüm teknolojileri ve mobilite teknolojilerine yönelik projelere destek sağlanacak. Böylece bu alanlarda katma değer artırılacak ve fikri mülkiyet hakları Türkiye’ye ait çipler ürünlerde kullanılmaya başlayacak.
YÜZDE 50 HİBE
Çağrıyla, projede uygun bulunan destek kalemlerinin her biri için yüzde 50 oranında hibe desteği verilecek. Halihazırda yer alan destek kalemlerine ek olarak; IP blokları lisans alımı, teknik eğitim ve danışmanlık hizmetleri alımı, Prototip (fabrikasyon) üretimi ve yazılım lisans ücretlerinin de bir kısmı karşılanacak.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLCEK
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesindeki çip üretim tesisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Varank, “Elimde Türkiye'nin ilk milli işlemcisi Çakıl duruyor. Bu 65 nanometrelik bir işlemci. Bunun tasarımını yerli ve milli olarak bizim mühendislerimiz gerçekleştirdi ama bunun üretimini ancak Malezya'da yapabildik. İşte artık bu tasarımını yaptığımız çipleri Türkiye'de üretebileceğiz.” dedi.