- 17:38 Öğretmene Hapis Cezası !
- 17:20 SABAH NAMAZINDA UHUD CAMİİ'NDE BULUŞUYORUZ
- 17:04 Ordu'da Yeni Bir Dönüşüm
- 16:43 160 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
- 16:27 Kaymakam Işık ve Müdür Mert’ten Başkan Tavlı'ya Ziyaret
- 16:02 UEFA'nın yeni kadın futbolu stratejisi: "Durdurulamaz"
- 16:05 Başkan Ulaş Tepe, Park Talebini Yerine Getirdi
- 15:54 Ünye Kadın Spor’a Nijeryalı Yıldız Takviyesi
- 15:45 Gürsoy: “Cumhuriyet Ruhunu Canlı Tutmaya Kararlıyız”
- 15:23 Dolandırıcılık ve Güvenli İnternet Eğitimi
- 15:02 Ordu Yeni Futbol Sahasına Kavuşuyor
- 14:58 Kitap Kafe Yoğun İlgi Görüyor
- 14:47 "AŞKIN OLAYIM"
- 14:39 Yasin Sarıçiçek Mazbatasını Aldı
- 14:36 Masa Tenisi 3. Ligi'nde Ordu Rüzgarı
Fındık Fiyatı
‘KLİMA ALTINDA UYUMAK HASTA EDİYOR’
Klima çarpmasının, klimalı ortamlarda uzun süre bulunmanın ve klimanın çok düşük derecelerde çalışmasından kaynaklanan soğuk algınlığı benzeri bir durum olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi’nden Fizyoterapist Berkay Eren, “Alışveriş merkezleri, iş yerleri, spor salonları gibi kapalı havalandırma sistemi bulunan yerlerde, havuz, sauna veya duş başlığı gibi nemli ortamlarda legionella adı verilen bir bakteri yaşar. Klima çarpmasına ek olarak, bu bakteri klima hastalığı (lejyoner hastalığı) adı verilen bir çeşit zatürreye neden olabilir. Bireylerde lejyoner hastalığı gelişirse ilaç kullanımı gerekmektedir. Bu yüzden klimalı ortamlarda klima direkt temas etmeyecek şekilde bulunulmalı ve klimalı ortamda uyunmamalıdır” dedi.
İLAÇ KULLANMAK GEREKEBİLİR
Klima çarpmasındaki şikâyetlerin genellikle klimaya alışık olmayan, kapalı ortamlarda uzun süre çalışan, araç içinde düşük derecelerde klima çalıştıran ve klimalı ortamlarda uyuyan bireylerde ortaya çıktığını dile getiren Fzt. Berkay Eren, şu bilgileri paylaştı:
“İdeal oda sıcaklığı 23-24 derece civarında olduğu için, bireylerin klimasız ortamlara çıktıklarındaki sıcaklık farkının çok fazla olmaması gerekmektedir. Alışveriş merkezleri, iş yerleri, spor salonları gibi kapalı havalandırma sistemi bulunan yerlerde, havuz, sauna veya duş başlığı gibi nemli ortamlarda legionella adı verilen bir bakteri yaşar. Klima çarpmasına ek olarak, bu bakteri klima hastalığı (lejyoner hastalığı) adı verilen bir çeşit zatürreye neden olabilir. Bireylerde lejyoner hastalığı gelişirse ilaç kullanımı gerekmektedir.”
BU BELİRTİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Klima çarpmasının belirtilerine değinen Fzt. Berkay Eren, “Klima çarpmasındaki belirtiler vücudun ideal ısısını koruma çabasından kaynaklanır ve genellikle klimasız ortamla klimalı ortam arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek olunca ortaya çıkarak kısa sürede ortadan kaybolur. Bu belirtiler arasında ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, tutulmalar, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, ishal burun akıntısı veya tıkanıklığı, nefes darlığı ve öksürük, yüz felci görülebilmektedir” şeklinde konuştu.
KLİMA FİLTRELERİNİ
TEMİZLEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Klima çarpmasının tedavi yöntemlerinden bahseden Fzt. Eren, “Klima çarpmasının etkileri vücudunuzda hangi şikâyetlere neden olduğuna göre değişiklik gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olan, akciğer hastalığı bulunan, ileri yaştaki bireyler veya semptomların 2 gün içinde azalmadığı kişilerin hekime başvurmaları önerilir. Semptomların hafiflemesi için; klimalı ortamlardan uzak durmak, temiz hava almaya özen göstermek ve ortamı havalandırılmak, mikroplarla temas etmeyi önlemek için klima filtrelerini sık sık temizlemek, mevcut semptomları iyileştirmek (ateş, halsizlik, ağrı vb.), baş ağrısı için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç almak, su tüketimi arttırmak, eklem ve kas ağrıları için uyku ve istirahat etmek gerekmektedir. Hastanın kas ve eklem ağrılarını azaltmak ve gergin kasların gevşemesini sağlamak için fizik tedavi modaliteleri, sıcak uygulamalar (hotpack, sıcak duş, hamam, sauna) ve masaj vb. uygulamalar önerilmektedir.” diyerek sözlerini noktaladı. nBÜLTEN