HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
5 Mart 2024 Salı Saat: 09:16

KANSERE KARŞI TAM RUHSAT MÜCADELESİ

LÖSEV in kurduğu 400 yataklı hastane LÖSANTE'ye ; Sağlık Bakanlığı tarafından sadece önce 75 sonra 200 yatak ruhsatı verilmesine ilişkin 25 yıllık mücadele yeniden gündeme geldi.
KANSERE KARŞI TAM RUHSAT MÜCADELESİ

LÖSEV in kurduğu 400 yataklı hastane LÖSANTE'ye ; Sağlık Bakanlığı tarafından sadece önce  75 sonra 200 yatak ruhsatı verilmesine ilişkin 25 yıllık mücadele  yeniden gündeme geldi.

LÖSEV’in çürümeye terk edilen 100 milyon dolarlık hastanesi LÖSANTE'ye TAM ruhsat Sağlık Bakanlığı gündeminde yok.

Hastane, 4 milyon insanın küçüklü büyüklü verdiği bağışlarla yapıldı. Bir hastanede görebileceğiniz her türlü teknik donanım var. İnsanların bu kadar ihtiyacı varken onca cihaz ve donanım boş bekliyor.

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 1998 yılında kurularak çocuklar için mücadeleye başladı.

2000 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşu (STK) olarak kabul edilen LÖSEV, 2004’te de yine Bakanlar Kurulu kararıyla "izin almadan yardım toplama hakkına sahip STK" olarak ilan edildi.

Kamu yararına STK

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun altıncı maddesi uyarınca kamu yararına çalışan bazı dernek, kurum ve vakıflar, izin almadan yardım toplayabiliyor. Bunlar arasında Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı ve Türk Eğitim Derneği gibi kurumlar da var. 

LÖSEV’in hastanelere ilişkin mücadelesi kuruluşunun ardından başladı.

2000 yılında Türkiye'nin ilk Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu, 2010 yılında ise çocuklarının tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü kuruldu.

2015 yılında da Avrupa’nın ilk Lösemili Çocuklar Kenti ve multidisipliner hastanesi LÖSANTE kuruldu.

İlk işaret Erdoğan’dan

LÖSEV tarafından Ankara’da kurulacak hastane için ilk yeşil ışığı o dönem Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan yaktı. 

Erdoğan’ın 2003 yılında Gaziosmanpaşa Lösemili Çocuklar Hastanesi ziyareti sırasında Milli Emlak Müdürlüğü’ne arazi tahsisi konusunda talimat verdiği TBMM belgelerine yansıdı.

Tuğla tuğla örüldü

LÖSEV’in hastanesi, bürokratik süreçlerin ardından 2014’te başlatılan “Bir tuğla da sen koy” kampanyası ile tuğla tuğla örüldü.

İlk planda 100 yataklı olması planlanan hastane projesi, dönemin siyasilerinin de teşviki ile 400 yataklı bir komplekse dönüştürüldü.

Hastane olanakları çürümeye terk edildi

400 yatak kapasiteli olarak kurulan ve 100 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen hastaneye sadece 75 yatak için ruhsat verildi. Kovit döneminde 200 yatak için ruhsat güncellendi.

Yoğun bakım servisleri, ameliyathaneler, radyoterapi ve yetişkin kemik iliği nakil servisleri de ruhsatsız kaldı.

Dört bakan değişti, sorular yanıtsız kaldı

Hastanenin 2015’te kurulmasının ardından Sağlık Bakanlığı görevinde dört bakanın koltuk değiştirmesine karşın ruhsat sorunu çözülemedi.

Bu dönemde Mehmet Müezzinoğlu, Recep Akdağ, Ahmet Demircan ve son olarak Fahrettin Koca’nın oturduğu bakanlık koltuğunda ruhsat başvuruları karşılıksız kaldı.

TBMM’de bu süreç içinde defalarca verilen soru önergelerinin de yanıtsız bırakılması dikkat çekti.

Sadece çocuklara hizmet verilirken yetişkinlere de hizmet verecek şekilde 80’i yoğun bakım olmak üzere 400 yataklı tam teşekküllü her türlü cihazı çalışmaya hazır şekilde bekleyen bir hastane açıldı. Hastane, 4 milyon insanın küçüklü büyüklü verdiği bağışlarla yapıldı. Başlangıçta bu hastanenin daha küçük çaplı olarak açılması düşünülürken o dönemki siyasilerin ‘yapmışken daha büyük projeye imza atın’ gibi önerileri olmuştu. Nitekim son derece güzel bir hastane oldu.

Lösev vakfına kayıtlı kanseri yenmiş hasta ve Lösev Ordu Aktif aile Gönüllüsü Ümit İŞBAKAN LÖSANTE tamamen kamu hastanesi zihniyeti ile çalışan bir hastanenin neden tam kadro verilmediğini anlamadığını vurguladı. 

Haber Merkezi




Anahtar Kelimeler : KANSERE, KARŞI, TAM, RUHSAT, MÜCADELESİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler