HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
17 Mayıs 2022 Salı Saat: 06:51

‘HEKİMLER KAYGILANIYOR’

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. DR. Ali Coşkun, ‘’Üniversitelerimizde akademisyenlerin - hocaların sayısından daha çok kaliteleri - liyakat sahibi olmaları , geleceğimizi belirleyecektir’’ dedi
‘HEKİMLER KAYGILANIYOR’

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. DR. Ali Coşkun, ‘’Üniversitelerimizde akademisyenlerin - hocaların  sayısından daha çok kaliteleri - liyakat sahibi olmaları , geleceğimizi belirleyecektir’’ dedi

Çoşkun, ‘’Üniversitelerimizden eğitimin kalitesi hem gelecek teknoloji ihracat - ithalat dengemizi , hem de toplum sağlığının iyi veya kötü yönetilmesini belirleyecektir’’ deken açıklamasını şöyle sürdürdü.

‘’Hekimler derinden üzülüyor’’

‘’Üniversite tahsili yapanlar, özellikle de sağlık alanında daha çok okuyup uzman hekim olanlar, akademik kariyerde görev alan hocalarımız , sıradanlaştırılmaya çalışılırsa , hatta onlara şiddet uygulanır, ücretleri sıradan bir ücret bareminde ödenerek , bir de üstüne üstlük meslekten soğumalarına neden olan malpraktis davaları İle karşı karşıya bırakılırlarsa , gelecekte sağlığımızın varacağı nokta, biz hekimleri derinden üzmekte ve kaygılandırmaktadır. 

Bilim yuvalarımız üniversiteler, hayat döngümüzde sıradan sağlık merkezleri gibi konumlandırılırlarsa ,  kadrolaşma düşüncesi ile liyakatsiz hekim veya diğer üniversite branşlarında da liyakatsiz kariyer isteklileri alınırsa, gerçek anlamda üniversitelerin içi boşaltmış olur.  Bu durumda üniversiteler,  kuruluş amaçlarından da , toplum için planlanmış hedeflerinden de uzaklaşmış olurlar.

‘’Üniversite hastaneleri’’

Sağlık alanında, konuyu tekrar ele alırsak, üniversite hastanelerinde yani fakülte hastanelerinde , hatta eğitim araştırma hastanelerinde,  en önemli amaç : Eğitim merkezi olmak,  öğrenci ve asistan hekimlerin en iyi şekilde yetişmesini sağlamak, bu nedenle üniversite hastanelerine de, devlet hastanelerinde tedavi edilemeyecek olan , zor hastaları kabul etmek olmalıdır. 

Böylece , güzel ülkemizin güzel insanına hizmet vermek için yola çıkacak olan genç hekimler, üniversitelerden tam donanımlı ve bilgili çıkacaklardır. 

‘’Eğitimde kalite’’

Hal böyle olması gerekirken, ilk önceliğinde eğitim verme yükümlülüğü olan  tıp fakültelerinin tamamen hizmet sunumu üzerine yoğunlaşmış olması, devlet hastanelerinde kolaylıkla yapılabilecek tanı ve tedavilerin , fakültelerde yapılma sıradanlığının başlaması  eğitimin kalitesini sekteye uğrattığı gibi, fakültedeki eğitim verebilecek kapasitedeki liyakatli  hocaların düşük ücrete mahkum edilmeleri de bu liyakatli hocaların da , akademisyenlerin de üniversitelerden  ayrılmasına yol açmıştır. 

Yine ekonomik olarak çok zor durumda bırakılan üniversiteler ve hastanelerindeki yetersizlikler , eskiyen bina yapılarının yenilenmemesi, şehir hastaneleri ve devlet hastane binalarına gösterilen modern bina teknoloji ve ferahlıkların, üniversite hastanelerine gösterilememesi ve yetersiz teknik cihazlar, ve var olan diğer eksiklikler de  , üniversitelerimizden de hocalarımızın  ayrılmasına her geçen gün daha fazla katkı ve zemin hazırlamaktadır. 

‘’ Liyakatli hocalara da sahip çıkılmalıdır’’

Bu hızlı akademik hoca kaybı, Tüm hekim camiasının içinde bulunduğu ekonomik sorunlar , üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerde de belirgin olup ,hem asistan hekimler , hem hocalar,  çok yetersiz , tahsilleriyle bağdaşmayan ücretlere çalışmak zorunda kalmaları, liyakatli hocalara da sahip çıkılamamasına neden olmakta, eğitimi kusur bir döngüye sokmaktadır. 

Tüm bunların ortak bir sonucu olarak da malesef üniversiteler bir çok bölümde ya hoca bulamaz hale gelmişlerdir, ya da liyakatsiz hoca ile gemiyi götürmek zorunda kalmışlardır. Bu konuda, geleceğimiz için ek önlemler alınmalı, bu güzel ülke insanı İçin daha çok gayret edilmelidir.

Sağlık politikaları yeniden gözden geçirilmeli, hekimlerin de ülkesini seven ve her türlü zorluğa göğüs germiş bir meslek grubu olduklarını unutmadan, hem hekimleri hem de bu durumdan en çok zarar görecek olan hastaları gözeterek yeni stratejiler belirlenmelidir.

‘’Bakış açısı değişmeli’’

Öncelikle üniversitelere bakış açısı değişmeli, eğitim gelişecek ise, bunu üniversitelere liyakat esaslı hocalar alarak yapmamız gerektiği asla unutulmamalı, üniversite hocası kendisine teslim edilen Asistanı veya tıp öğrencisini en mükemmel şekilde eğitmeli, özel muayenehane düşüncesini kafasından en azından mesai saatleri içinde silmeli ama kendisine de olabilecek en yüksek maaş ödenmelidir. Çocuğunun okul parasını düşünür durumda , sorumlar yumağı içinde bırakılmamalıdır.

‘’Haklı kaçış’’

Özel hastanelere ve yurtdışına maalesef haklı kaçışa rağmen (burada hekimler sonuna kadar haklı ) elde kalan son fedakar hekimlerle hizmet verilmeye çalışılmakta, ama bu durumun da çok fazla devam edemeyeceği de görülmektedir. 

Sağlık politikaları mutlaka sahada çalışan hekimleri de can kulağıyla dinleyerek , yeni baştan oluşturulmalıdır. Bu konuda, sorunları , üst amirleri görmesin diye halının altına atmayı alışkanlık haline getirmiş bürokratik amirler değil, hiçbir siyasi endişe gözetmeyen, tabip odaları iştişare için can kuşağıyla dinlenmelidir.

Bu konuda liyakat sahibi tabip odaları , işbirliği yapıp, güzel ülkemizin sağlık sistemine fayda sunmaktan onur duyacaklardır’’

Haber Merkezi




Anahtar Kelimeler : ‘HEKİMLER, KAYGILANIYOR’

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler