HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Atilla Şimşek

Atilla Şimşek

KENAN MAĞDENİN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

6 Ekim 2021 Çarşamba Saat: 08:03

Yıl 03.10.1995 ustaların ustası, fındık Entegre Tesislerinin İlk üreticisi, Patoz’un mucidi, Sanayi sitelerinin öncüsü, Organize Sanayi Bölgemizin oluşmasındaki öncü isim, sosyal yaşamın vazgeçilmez bireyi ve Belediye meclis üyesi Kenan Mağden  aramızdan ayrılalı çok olmuş. 

Kenan Mağden ilk kez Sağra şirketinin getirdiği fındık işleme tesislerinin devreye girmesi ile Fındık kara çuvaldan kurtularak modern ambalajlara girmesi ile fındık çağ atlamış ve biranda ülkemizde bir isim olmuştu.

Yener Sağra ve Ünal Sağra babaları Kahraman Sağra’nın sonsuz desteği ile Fatma Hatun sokakta bir hareketlilik,  Tır yüklenmesi dikkatlerden kaçmadı.

Artık Avrupa’ya katma değerin Ordu işçisinin emeği  ile vücut buluyor her geçen gün üretim artıyordu. Fındık kavruluyor, toz oluyor, kıyma haline getiriliyor, beyazlatılıyor, ve ezme yapılıyor bu işlemler el değmeden seçici makinelerde Gerçekleşiyordu.

Üretimi arttırmak gerekti fakat yurt dışından makineler çok zor koşullarda getirilmişti. Yerli ürettirmek şart olmuştu. Kim yapabilirdi. Sanat Okulumuzun başarılı öğrencisi Kenan Mağden aynı mahallede ve makineler görmesi istendi.

Kenan Mağden eskiden beri tanıştığı ve arkadaş olduğu Sağra ailesin makinelerini büyük bir titizlikle inceledi, planladı ve daha büyük kapasite olarak yapabileceğini bir rapor olarak verdi. Sağra ve Mağden in sevinci sonsuzdu.

Kenan Mağden kısa zamanda ihtiyaç duyulan makineleri yapıp teslim etti. Birde Sarellenin babası Nugatella nın 180 gr.  Su bardağına dolum yapan kakaolu fındık kreması makinesini de yaptı.

Böylece yavaş yavaş Kenan Mağden makineler isteyen girişimcilere de yaparak fındık entegre tesislerinin çoğalmasına vesile oldu.

VEFASIZ ORDU

Birçok vesile ile Ordu İlinin geçmişine sahip çıkmayan, yabancının baş tacı edildiği, değerlerinin hazır yapılmış heykellerini dahi gerekli yere koymayan (Süleyman Felek Büstü Örneğin) bir idareden ben daha bir şey beklemiyorum.

Fındığı ve Çikolatayı Ordu İle özleştiren Ünal, Yener ve Bekir kardeşlerin isimlerini bir yerle de görüyor musunuz,  İlk Terör Şehidimiz Adama Emniyet Müdürü Cemil Yurdakul’un ismi nerede bilen var mı?  Ordumuzun değeli isimlerinin onlarcasını yazabilirim aslında. Ama gelin görün ki Ordu ile ilgisi dahi olmayan, bir kez dahi ziyarette bulunmamış kaç isim sokaklarımıza, caddelerimize verildi hiç düşündünüz mü. Düşünmediniz tabi eğer düşünmüş olsa idiniz Orduspor’umuz kurucusu İbrahim Köksal’ın isminin kaldırılıp yerine yeğeninin alicengiz vari girişimiyle kurucu olarak Ali Ataoğlu’nun ismi kitapta yer almazdı. Bu yanlışı daha önce teferruatı ile yazmış idim.

Değeli dostlar bu yazımda fındık sanayinin gelişmesine öcü olan isimleri yazmak ihtiyacı hissettim. Nerede Esnaf Birlikleri, Nerede Ticaret Odası, Nerede Borsa, Nerede Belediye, Nerede Velilik, Nerede sosyal kuruluşlar geçmişimize sahih çıkma adına bu insanların büstlerini ilgili yerlere koymak çok mu zorunuza gidiyor. Gün gelir başka bir vilayet çıkar Fındığı Kara çuvaldan Biz Kurtardık der. İyimi.


Bu haber toplam 3.059 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları