Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile ASELSAN iş birliğinde yürütülen İkaz, Alarm ve Siren Sistemi (İKAS) Kurulum Projesi kapsamında Ordu’da kurulan yeni siren sistemlerinin test çalışmalarına başlanıyor.
4 İlçede Test Yapılacak
Ordu’daki test çalışmaları, 18-21 Ağustos 2026 tarihleri arasında Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçelerinde gerçekleştirilecek.
Testlerin ilk aşamasında ilçelerde bulunan siren sistemleri tek tek kontrol edilecek. Çalışmaların son aşamasında ise kent genelindeki sistemlerin eş zamanlı olarak test edilmesi planlanıyor.
21 Ağustos’ta Eş Zamanlı Test
Mevcut siren sistemlerinin tamamı, 21 Ağustos Cuma günü saat 15.00’te eş zamanlı olarak test edilecek.
Testler sırasında sirenlerin farklı ses seviyelerindeki çalışma durumları kontrol edilecek. Vatandaşların test nedeniyle panik yaşamaması amacıyla sirenlerden önce bilgilendirme anonsu yapılacak.
Anonsun şu şekilde olması planlanıyor:
“Dikkat! Dikkat! İlimizde kurulan İkaz ve Alarm Sisteminin test yayınıdır. Lütfen panik yapmayınız.”
Üç Farklı Siren Sesi Çalınacak
Bilgilendirme anonsunun ardından sırasıyla 30’ar saniye süreyle farklı siren sesleri verilecek.
Test kapsamında;
- Düz siren sesi: Sarı İkaz
- Dalgalı siren sesi: Kırmızı İkaz
- Kesik kesik siren sesi: Siyah İkaz
şeklindeki uyarı sesleri test edilecek.
Yetkililer, gerçekleştirilecek siren yayınlarının test amaçlı olduğunu belirterek vatandaşların panik yapmamasını ve anonsları dikkate almasını istedi.
