HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

COVİD-19 HABER VAR...

19 Kasım 2022 Cumartesi Saat: 07:59

Bir dönem her akşam televizyon haber saatlerinde spikerlerden çok yüzlerini gördüğümüz Covid-19'la ilgili yorumlar yapan Prof. doktorlarımızdan Mehmet Ceyhan hoca hafta içerisindeki sosyal medya paylaşımıyla tekrar haber konusu oldu.

Covid-19'un kaybolmadığını, insan hayatı için daha ölümcül varyantlarıyla yayılma gösterdiğini tedbirli olunmasının sağlık açısından faydalı olacağını duyurdu.

Birden eski günlere gittim.

Evlere hapsolduğumuz, caddelere dahi çıkamadığımız günlere...

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hoca sosyal medya paylaşımıyla eski günleri hatırlatırken geçmişinin zor günlerinin geri gelmeyeceği noktasında güvence verdi.

Yine de bizler tedbiri elden bırakmayalım.

Sokağa çıkma yasakları, seyahatlerde kısıtlamalar, maske, mesafe, sosyal yaşamda dar alana sıkışma gerçekten zor günler geçirdik.

Hele de her akşam Covid-19 hastalığına yakalanan, hastaneye yatan, yoğun bakıma alınan ve ölen vatandaşlarımızın sayılarının açıklanma verileri ekran karşısında sağlam insanları bile hasta eder hale getiriyordu.

Neyse ki yine bizler evimizde çocuklarımızla beraberdik. Hele de sağlık çalışanlarının durumları çok ağırdı. Günlerce uykusuz çalışan doktorlarımız vardı.

Saatlerce koruyucu elbiseyle çalışan görevlilerden ayakkabılarını dolduran ter görüntüleri, yüzlere derin izler bırakan çalışan fotoğrafları insanın içini acıtıyordu.

Çocuklarına sarılamadan günlerce hastane, otel, yurt köşelerinde kaldılar.

Kaç doktorumuzu, kaç hemşireyi kaybettik.

Neyse ki o günler geride kaldı.

Bir daha gelmesin inşallah...

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hocamız ne paylaşmış görelim.

 "Covid yeni çıkan bağışıklığa dirençli varyantlarla ve kaldırılan önlemlerle birlikte artıyor. Aşı olup önlemleri uygulamak yeterli değil. Yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları, zorunlu maske ve mesafe uygulamaları uygulamak zor. Ancak özellikle risk grubunda olanlar ve risk grubunda kişilerle aynı ortamda yaşayanlar ellerinden geldiğince kendi önlemlerini almalı" 

HATIRLATMA AŞILARI YAPTIRILMALI”

*Aşı hala ciddi vakaları önlemekte çok etkili. Ancak önlemsiz bulaşı önleyemeyiz. Bizden daha yüksek oranda aşı yapan ülkeler de önleyemiyor. Önlemler de kaldırıldı. Peki ne yapmalıyız?

*Sayın bakanın söylediği gibi, özellikle risk grubundakiler hatırlatma aşılarını yaptırmalı. Yani son dozun üzerinden 6 ay geçmeden tekrar aşı yaptırmalı.

YASAKLAR YENİDEN UYGULANABİLİR Mİ?

Yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları, zorunlu maske ve mesafe uygulamaları uygulamak zor. Ancak özellikle risk grubunda olanlar ve risk grubunda kişilerle aynı ortamda yaşayanlar ellerinden geldiğince kendi önlemlerini almalı.

*Halkta “salgın bitti” düşüncesi oluşturmaktan kaçınılmalı.

*Kalabalık ortamlara girildiğinde N95 maske takılmalı (cerrahi maskeler herkes takmıyorsa yeteri kadar koruyucu değil).

KALABALIKTAN UZAK DURMA ÖNERİSİ

*2 metrelik koruyucu mesafe sağlanamasa bile, özellikle restoran gibi maske takılamayan yerlerde diğer insanlarla elden geldiğince mesafe konulmalı. Örneğin kalabalık restoranlar yerine, daha tenha mekanlar tercih edilebilir.

*Kaldırılan dezenfektanlar okullarda, restoranlarda, mağazalarda açıkta bulundurulmalı.

*Okullarda çocuklara kendilerini nasıl koruyacakları ile eğitim verilmeli.


Bu haber toplam 1.250 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları