HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

HAC

15 Mayıs 2024 Çarşamba Saat: 11:37

Hacca Atatürk ve Silah Arkadaşları Sayesinde  Gidiyorsunuz...

Kutsal topraklara hacca dün,bugün ve halen daha huzur ve güven içerisinde gidiyorsanız,bu özgürlüğunüzu devletimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarına borclu olduğunuzu asla ve asla unutmayın hacılar.

Hac, öncelikle hanende ailende akrabalarında aç açık fakir yoksul kimse olmayacaklara ömründe bir kez gitmek farzdır.

Hac Kimlere Farzdır? Sağlık açısından ve ekonomik yönden imkânı olan, ergenlik çağına gelmiş her özgür Müslüman ömründe bir kere haccetmekle yükümlüdür. 

Hz. Peygamber, “Hac ömürde bir keredir. Fazlası nafiledir.” (Ebû Dâvûd, Menâsik, 1; İbn Mâce, Menâsik, 2) buyurmuş, imkân bulan kimsenin ömründe bir kere haccetmesinin farz olduğunu bildirmiştir. Aşağıdaki Sartları taşıyanlara hacca gitmek farz olur:

İslam dininin beş şartından bir tanesi de hacca gitmektir. Bu ibadet ekli sadece bedeni yönden yapılmamakta olup, ayrıca mali yönü de bulunmaktadır. Bu bağlamda hac etmek için önce sağlıklı olmak, sonra belirli bir seviyede servet sahibi olmak ve yolun emniyetli olması gerekmektedir. Ayrıca akıl sağlığının yerinde olması ile buluğ çağında olmak şartı da bulunmaktadır. 

Zorunlu ihtiyaçlardan başka hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçinebileceği maddi güce sahip olmak.

Evet, yüce Allah’ın akıl vererek yarattığı ve akıl sağlığı yerinde ve yine yüce Allah’ın insanların en büyük baş belası cahil insanlar ve cahil idarecilerdir buyurarak cahillikten kurtulmak için Oku buyruğu gereği okumuş öğrenmiş ilim bilim sanat tahsil ederek önce kendisini değiştirmiş, dolayısıyla en önemli sermayesi olan aklını geliştirmiş düşünerek, taşınarak, sorarak sorgulayarak yaşan aziz insanlar; Bu makaleyi Ünye Cumhuriyet alanında bu yıl hacca gidecek olan Ünyelilerin hac yolculuğu öncesi yapılacak uğurlamaya yönelik olarak Kur’an’ı Kerim tilaveti için bulunan hacı adayları ve yakınlarına atfen yazıyorum.

Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve aziz Türk milleti olarak hür ve özgür yaşamımızı, hacca gönül rahatlığı içerisinde gidişimizi devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarına borçlu olduğumuzu ve onları her daim rahmetle, minnetle şükranla yadetmemiz gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyorum.

Ve ekliyorum. Biz hiç kimsenin haccına ve kuracağı işine müdahale etme hakkına sahip değiliz. Ancak ölümlü fani dünyada yalnızlık yalnızca yaratan yüce Allaha hastır. Biz ölümlü faniler yalnız yaşamadığımız ve yaşayamayacağımız için hayata dair her konuda birbirimizin düşüncesine yardım ve desteğine ihtiyacımız var. Bu yüzden biri birimize karşı insanlık borçluyuz. Tüm sözlerimizi bu minval üzere değerlendirip aykırı düşünce sahiplerini haksız ve yersiz tenkit ederek suçlamayınız.

Ne yapıyorsak ve söylüyorsak ve yazıyorsak devletin ve devletin asıl sahibi milletin ortak ve adil çıkarı için yapıyoruz. Siz bu insan yada insanlar kimsenin düşmanı değil. Bu insanların tek Amacı  Atatürk ve silah arkadaşlarının canları kanları pahasına mücadele ederek kurup bizlere emanet ettiği cennet vatan Türkiye'de hep beraber hür, özgür huzur ve güven içerisinde omuz omuza yaşamaktır.

Hac kimlere farzdır sorusuna kutsal dinimiz cevabını “Zorunlu ihtiyaçlardan başka hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçinebileceği maddi güce sahip olmak olarak vermiş. Ben bütün bunlara ilaveten şu ifadeleri eklemeyi uygun görüyorum ve ekliyorum. Hac ekonomik ve sosyal durumu yaşı başı sağlığı uygun olanlara ömründe bir kere olmak kaydı şartıyla farz.

Ancak hacca gidecek kişinin önce ailesinde bakıma ihtiyaç duyan kimse olmayacak. Bu hac konusu özelikle güçlü ekonomik maddiyata dayalı özel ve önemli olduğu için hacca gidecek kişinin ailesi ve evlatları dışında akrabalarında bakıma ihtiyaç duyan kişi olmayacak. Bir nebze daha açalım hacca gideceklerde aranacak özel ve önemli vasıflara kapı komşusunda ihtiyaç sahibi olmayacak, sonrada yaşadığı yörede ihtiyaç sahibi olmayacak.

Diyebilirsiniz ki işin cılkını çıkardın. Hayır çıkarmadım, Allah akıl verip yarattığı dili, dini ırkı ve rengi ne olursa olsun tüm insanlara önce iyi ve güzel ahlaklı vicdanlı örnek insan olun. Örnek insan olmak, insanın en önemli sermayesi olan aklını iyi ve doğru yönde ve yolda kullanmaktır. 

Buda bir işe teşebbüs etmeden önce konu hac ise hac konusunda, iş kurmak ise iş kurma konusunda kuracağın iş ile ilgili harcamaları, işin getirisini götürüsünü iyi hesap edip masat elinde kalmaması için, kaş yapar iken göz çıkarmamak için ince eleyip sık dokumayı gerektirdiği gibi hacca gitmeyi de hak edesin. Çünkü önce iyi ve güzel ahlaklı örnek insan olan kişi iyi ve güzel ahlaklı vicdanlı örnek mümin ve Müslümandır.

Örnek Mümin ve Müslüman hac dâhil yapacağı tüm işte en önemli sermayesi olan aklını iyi ve doğru yönde kullanır.

Yüce Allah akıl verip yarattığı tüm kullarına en önemli sermayesi olan aklı iyi ve doğru yönde ve yolda kullanmayı nasip ve müyesser eylesin.


Bu haber toplam 312 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları