HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Atilla Şimşek

Atilla Şimşek

ORDUSPOR NASIL KURULDU ERGİN KARLIBEL SON NOKTAYI KOYDU

14 Kasım 2023 Salı

1967 Yılında kurulan Ordusporumuzun nasıl kurulduğu hakkında birçok yazılar yazıldı. Tarihini bu güne kadar dile getirsekde bazı işgüzarlar ailelerinin ferdine paye çıkartarak çeşitli dergilerde kurucu olarak yanlış isimler verdiler.

 Bugüne kadar anlatılan ve yazılalar doğruyu yansıtmıyor.  Çoğu yanlış ve tutarsız. Yeni yetişen gençlerimiz Orduspor’un 1967 yılında nasıl gündeme gelerek kurulduğunu bilmiyor. 

Ergin Karlıbel ile konunun doğru bilinmesi adına Ergin Karlıbel, Kamil Çebi ve Can Acar ile sohbetimizde bu röportajı gerçekleştirdim. Gayem, doğru dürüst yazılı bir tarihi olmayan Ordu’un Orduspor kuruluşunun öyküsünü şimdiki ve gelecekteki halkımıza doğru bilgiyi yazılı olarak vermekti. Dedim ki Ergin Abi, Orduspor fikri kimin nasıl gerçekleşti ?

FİKİR NASIL DOĞDU

Karlıbel : Türkiye de illerde spor adına ilin ismini taşıyan kulüpler bir bir açılıyor, bölgemizde Trabzonspor ve Samsunspor sahalarda maçlar yapıyor gazeteler ve radyo maçları canlı yayınlıyor,  kulüpler  hakkında bilgiler an itibarı ile verilirken illerin bir anlamda reklamlarda yapılmış oluyordu. Abbas Furtun ve Abisi Mustafa Furtun Galatasaray Lisesinde okuması ve futbol takımında oynaması hasebiyle Odruspor kurulmalı fikri doğdu. Abbas abi hemen Galatasaray Kulübü’nün tüzüğünü getirtti. 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Halit Gürsoy, İbrahim Köksal, Hasan Akınoğlu, Nedim Aktürk, Nihat Özel bir araya geldik. Valimiz Mustafa Karaer’e konuyu açtık. Çok sevindi ve hemen fikirler adeta havada uçuştu. Notlar alarak ön hazırlıkları yapmış olduk. 

Valimiz bu konuda sekretaryanın takibini Verem Savaş Dispanserinde muhasebesinde çalışan, İstanbulspor’da Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apakla da top koşturan Ali Ataoğlu’nu görevlendirdi. 

Birkaç kez Ankara ya gidilerek müracaatlar yapıldı. Fındığımız başta olmak üzere çeşitli ikramlarda da bulunuyorduk. Bütün masraflar kurucu heyet olarak bizler karşılıyorduk. Rahmetli halıcı Ayhan Anlar da hediye olarak halı dahi gönderdi. Yeter ki Ordu ismi ülkede ses getirsin. 

SİYASET İŞ BAŞINDA

Siyasilerimiz yani milletvekillerimiz Hamdi Mağden, Kemal Şensoy, Ata Bodur, Senatörümüz Selahattin Acar işin yakın takipçileri idi. Konumuzla ilgili bizlere telefonla anlık bilgiler veriyorlardı. Hepsi bir araya gelerek çalışmalarımıza katkıda bulunuyorlardı.

PARA PARA PARA

Orduspor kuruluşunun yapılabilmesi için 25 Bin Lira futbolcu teminatı için Banka Teminat Mektubu gerekti. Sıkıntılı bir süre, Lütfü Çebi, Halit Gürsoy, Ergin Karlıbel tarafından İş Bankası’ndan mektup temin edildi. Birkaç kişiyle Ankara’ya Spor Bakanı Kamil Ocak ve Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak’a gidilerek müracaatımızın biran önce kabul edilmesini istedik. Tabi siyaset yanımızda olarak.

Bakan, münacatımızın biran önce kabul edileceğini, Ordu’ya gelerek müjdemizi Ordu’da açıklayacağını söyledi. 

KURULUŞ BAŞLIYOR

En az 5 kulüpten 4 tanesi fes olacak, 1 kulüp isim değiştirip Orduspor ismini alması gerekiyordu. Amatörde oynayan İdman Yurdu, Ocak Kulübü, Ordu Gücü, Kiraz Limanı ve 19 Eylül Kulübü olarak Ankara’ya isimleri gönderildi.

İbrahim Köksal kurucu Başkan olarak derneği kurdu, kongrede de başkan seçilerek yönetimini oluşturdu.

İLK YÖNETİM KURULU

İbrahim Köksal ( Başkan ), Nedim Türkmen ( 2.Başkan), Kemal Ergöknil ( Umumi Kaptan), Nihat Özel ( Genel Sekreter), Faik İbrişim ( Muhasip), Hasan Akınoğlu (Veznedar), Rıza Şimşek, Halit Gürsoy, Muzaffer Altınel, Abbas Furtun ve Hamdi Özel den teşkil oldu.

ORDUSPOR RESMEN 2. LİGDE

Spor Bakanı Kamil Ocak, Enerji Bakanı Rafet Sezgin, Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak ve siyasilerimiz Ordu’ya gelerek büyük bir katılımla Orduspor’un resmen kurulduğunu İbrahim Köksal Atatürk büstü önünde (şimdiki şadırvanın önünde) açıkladı. Çok kalabalık birikmişti, adeta bayram vardı Ordu’da.

Akşam Soya Fabrikasının sosyal tesislerinde yemek verdik. Ordusporumuz artık sahalarda top koşturacak şehrin tanıtımına büyük katkısı olacak, ekonomik olarak ta faydalanılacaktı.

Yemek esnasında Giresun Milletvekili bir gurup kişi Nizamettin Erkmen salona girdi. Bakanlara, Giresun da Orduspor’un kurulduğunun duyulması üzerine büyük infial olduğunu söylemesi üzerine yarın Giresun’a gelerek Giresunspor’un kurulduğunu ilan etmesini söyledi. Oysa bizim yaptığımız hazırlıkların çalışması olmadığı gibi federasyona müracaatları dahi yoktu. Giresun’a gidildi Giresunspor kuruldu.

Orduspor’un Kurucu Başkanı ve ilk Başkanı İbrahim Köksal’dır. 

Tarih budur.


Bu haber toplam 1.576 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları