HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Süleyman Erkan

Süleyman Erkan

CUMHURİYET 100 YAŞINDA...

9 Kasım 2023 Perşembe Saat: 13:16

        Mustafa Kemal 34 yaşında Çanakkale savaşına katılır. Çanakkale Savaşı Mustafa Kemal’in doğum yeridir. Mustafa Kemal Sakarya Meydan Muharebesinde 40 yaşındadır. Sakarya meydan Muharebesi kazanılmasaydı Cumhuriyet kurulmaya bilinirdi. Düşmanlar Ankara yakınlarına kadar gelmişti. Sakarya Meydan Muharebesini üç Mustafa kazandı. Mustafa Kemal, Mustafa İsmet İnönü, Mustafa Fevzi Çakmak...

       29- Ekim 2023 de Cumhuriyetimiz 100 yaşına giriyor. Dünyada kurulan Cumhuriyetlerden farklı olan yanı Türkiye’de yaşayan Türk’üm diyen herkese eşit davranan bir yönetim şeklidir. Elli beş İslam ülkelerinin içinde tam bağımsız, hür yönetimiyle göz doldurmaktadır. Cum( halk) demektir. Hürriyet ( bağımsızlıktır). Yönetim şeklimiz: Halkçılık, laiklik,  milliyetçilik, cumhuriyetçilik, devrimcilik ( inkılâpçılık), devletçiliktir. Dil, din, mezhep ayrımı yapılmaksızın kanun önünde tüm vatandaşlar eşittir. Kadın hakları, insan hakları, seyahat, gösteri, fikir ve düşünce hürriyeti yıllar önce verilmiştir. 100 yılda bir gelen dahi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin 100. Yılını milletçe, devletçe coşku içinde birlikte kutlamalıyız.

      Türkiye’nin her ilinde 29 Ekim yıllar önce coşku ile kutlanırdı. Çocukluğumuzda ki Cumhuriyet bayramlarını günümüzde göremez olduk. Günler öncesinden öğrenciler şiirlerle, şarkılarla, sınıflarımızı, sokaklarımızı süslemeye zamanımızı ayırırdık. Tiyatrolar hazırlanırdı. Esnaflar yaptığı sanat eserlerini resmigeçitlerde gösterirlerdi. Askerler yürüyüş ve bando gösterisi yaparlardı. Tüm okulların resmigeçit törenini mülki amirler, veliler o yörenin halkı izlerlerdi. Bayram tadında bilgi ve milli bilgilerini tazelenirdi. Günümüz de milli bayramların adı var, kutlama törenlerinin tadı yok.

        Türk halkı geçmişte bu toprakların her santimini kanıyla sulayarak düşmanı yurttan kovmuştur. Milli birliğimizin taze, diri tutulması için her vatandaş bu anlamlı 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlamalıdır. Çünkü Cumhuriyetimiz 100 yaşına girdi. Her evde, sokaklarda, caddelerde, işyerlerinde şanlı Türk bayrağımızı göğsümüzü gererek asmalı, bayramı birlikte kutlamalıyız.

         Taşasın Cumhuriyet. Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın Türk milleti. Cumhuriyeti kuran ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.


Bu haber toplam 1.671 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları