HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Onur Şahin

Onur Şahin

TMO-FINDIK

28 Aralık 2022 Çarşamba Saat: 07:56

Toprak Mahsülleri Ofisinin Buğday Fiyatlarını Güncelleme Ve Geriye Dönük Fiyat Farkı Ödemesi Fındık Alımında Da Uygulanmalıdır.

 Toprak Mahsulleri Ofisi’nin  2022 buğday alım fiyatları   05 Haziran  2022 , Fındık alım fiyatları da 30 Temmuz 2022 tarihlerinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmıştır.

TMO’ nun alım fiyatları  buğday ve fındık üreticilerinin beklentilerinin ve piyasa şartlarının altında kalmıştır. TMO 30 Haziran 2022 tarihinde buğday ve arpa fiyatlarında güncelleme yapmak suretiyle alım fiyatlarının ton başına buğdayda 400 TL, arpada ise 200 TL artırılmasına , 6050 TL/ton olan ekmeklik buğdayı  6450 TL/tona,  5500 TL/ton olan arpayı ise 5700 TL/tona çıkartılmasına   ayrıca  TMO’ya  ürün teslim etmiş olan tüm üreticilerin, artırılan yeni alım fiyatlarından faydalanarak; geriye dönük fiyat farkı ödemelerinin   üreticilerin banka hesaplarına aktarılmasına karar vermiştir.

TMO buğday ve arpa alım fiyatlarında artırıma gitmek suretiyle güncellerken, TMO’ ya önceki fiyattan teslim etmiş üreticilerinde 1 ay sonra fiyat farklarının hesaplarına yatırılacağını da ilan etmiştir.

Bu durum da göstermektedir ki TMO’nun açıklamış olduğu ürün alım fiyatları sabit olmayıp, günün şartları dikkate alınarak artırılabilmektedir.

Piyasa da girdi ve işçilik maliyetlerinde aşırı artışlar ve özellikle  üreticilerin hasat döneminde  toplama ve işçi servis ücretlerinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi, serbest piyasa da fındık fiyatlarının TMO’nun açıklamış olduğu fiyatların üzerine doğru hareketi TMO’nun fındık fiyatlarında da en az  5 TL/kg artış yapmak suretiyle güncellemesini ve ürün teslim etmiş olan fındık üreticilerine buğday da olduğu gibi geriye dönük fiyat farkı ödemesi yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.

Başta Ziraat Odalar Birliği ve bölge ziraat odaları bu haklı talebi yüksek sesle seslendirmeli, TMO’nun buğday ürününde sergilemiş olduğu fiyat güncellemesi ve geriye dönük fiyat farkı ödemesinin fındık ürününde de kilogramda 5 TL’den az olmamak üzere uygulanmasını acilen sağlamalıdırlar.

TMO alım fiyatlarının ton başına buğdayda 400 TL, arpada ise 200 TL artırılmasına ve “Hububat Alım Primlerinin” temmuz ayından itibaren ödenmesine karar verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TMO alım fiyatları;

• Sert Ekmeklik Buğday için 6.050 TL/Ton,

• Arpa için ise 5.500 TL/Ton, olarak 05/06/2022 tarihinde açıklanmıştır. 

6050 TL/ton olan ekmeklik buğdayı 6450 TL/tona, 5500 TL/ton olan arpayı ise 5700 TL/tona çıkardı.

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı

 Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan vekili 


Bu haber toplam 2.424 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları