KANDIRAMAZ

Ahmet Yenin 2022-09-12 05:56:04

Akıl insanoğlunun en önemli sermayesidir. Aklını iyiden ve doğrudan kullanan insanlar huzur ve güven içerisinde yaşar, kullanamayan aklını kiraya verdiği insanların ve idarecilerin müsaade ettiği kadar yaşarlar.

Akıl okumadan öğrenmeden ilim bilim sanat tahsil etmeden gelişmez.

İşin başı okumak öğrenmek gelişmek ve değişmektir. Okumak, öğrenmek, düşünerek yaşamak demektir. Okuyan öğrenen insan doğru yada yalan söyleyeni sözünden, gözünden vücut dilinden anlar ve yalan sözüne günümüzde olduğu gibi amin demez ve bu nedenle boş duaya amin demez, boş sözlere yalandan yere alkış yapmaz...

Okuyan öğrenen insanbaşkasının salyalı ağzına bakarak hakkında hiç bir bilgi sahibi olmadığı kişiye oy verip ona köle misali bağlanmaz. Okumak öğrenmek böyle bir şey... Okuyan öğrenen insana yalan beyanda bulunamazsın. Okumuş öğrenmiş insan boş duaya amin diyerek yalana yalancıya pirim vermez, yalancıların kendisini yönetmesine izin vermez.. Okumuş öğretnmiş insanı dün, bugün ve halen daha olduğu gibi her seferinde söylediğin yalan sözlerle ve vaatlerle sürekli değil  bir kez kandırırsın. İkinciye kandıramazsın.

Onun için hazırılar, Bedavacılar okumuş öğrenmiş ilim bilim sanat tahsil etmiş okuduğunu anlayan konuşanların konuştuklarını koyun kaval dinler gibi dinlemeyen gözü kulağı açılmış insanları sevmezler.

O hazırcılar sadece kendilerini, kendi şahsi çıkarlarını düşündükleri için soran sorgulayan soruşturan araştıran okumuş öğrenmiş bilgili Görgülü insanları sevmez. Çünkü onlar yalan vattleri anlar. Boş laflara alkış tutmaz. Ne diyor bu şahış der...

Kısacası okuyan öğrenen insan başkasının salyalı ağzına bakarak tanımadığı hakkında zerrece bilgi sahibi olmadığı insana iyi yada kötü, doğru yada yanlış diye ayırt etmeden değer vermez.

Anlamadığı bir cümle kurmuşsa konuşan hatip  onun kurduğu yada söylediği sözün cümlenin ne anlama geldiğini başkasına sormadan sözlüklerden, yada Hogul amcadan sorar araştırarak öğrenir.

Bu yüzden okumak öğrenmek bilgi görgü sahibi olmak kendi geleceği için kendi kararını kendisi vermektir.

Okumaz öğrenmezse insan km günümüzde olduğu gibi başkaları ne derse ona doğru gözüyle bakıp hem kendini, hemde geleceğini ipotek altına aldırmış olur..

Bu yazı toplam 479 defa okunmuştur

Anasayfa