İnsanı Eğitim “ İnsan” Yapar

Ahmet Yenin 2022-08-26 09:31:17

Akıl sağlığı yerinde olup sorumluluk duygusuyla yaşayan insanlar, okurlar ve , bugün sizlerle yazar Hasan Hoslar kardeşimizin kaleme aldığı dünyanın olmazsa olmaz en mükemmel donanıma sahip akıl sahibi canlısı insanın gelişmesi ve değişmesi için iyi eğitim almasının önemine vurgu yapan makalesini paylaşarak okumaktan imtina edip başkalarının salyalı ağızlarına bakarak iyi ve doğru şekilde yaşadıklarını, dolayısıyla gelişip değiştiklerini zannederek boşa kürek çektiklerini anlamadan dün, bugün ve halen daha elleriyle seçerek görev ve yetki verdiği vekilleri karşısında el pençe divan durup sürünerek yaşayan devletimizin özde asıl sahibi tüm insanlarımıza, insanlığın en büyük baş belası cehaletin, cahilliğin insanları başkalarının salyalı ağızlarına bakarak kul hakkı yemeye zorlayıp büyük belalar açtığını,kul hakkı yemenin yaratıcı yüce Allah nezdinde asla affedilmeyen ne büyük günah olduğunu bizzat kendisi okuyup öğrenerek ilim, bilim sanat tahsil ederek cahillikten kurtulup huzur ve güven içerisinde insanca yaşamalarına karınca kararınca katkımız olsun istedik.

Bilginin ne olduğunu, insanlık tarihi sürecinde nasıl geliştiğini, nasıl oluştuğunu, insanlığın bir bilgi havuzuna sahip olduğunu, bu bilginin yazı ve kitapla gelecek kuşaklara aktarıldığını, yani bilginin kitaplarda olduğunu ve bu yolla edinildiğini bilmeyenler, bilginin özel seçilmiş kişilere doğaüstü bir güç ( Allah - Tanrı ) tarafından verildiğini, bu kişilerin bu sebeple bilgili ve bilge olduklarına inanırlar.

Bilgili olmakla bilge olmak farklı şeydir.

Bilgili olabilir kişi fakat bu bilgiyi kendi şahsi menfaati doğrultusunda gerektiğinde, yani çıkarına uyduğu ve uymadığı durumlarda değiştirerek, çarpıtarak, yalanla yer değiştirerek gerçeği duruma ve vaziyete göre gizliyor veya yok sayıyorsa bu kişi bilge değildir.

Bilge kişi şahsi menfaatler doğrultusunda değil, insan ülküsüne kendisini adamış, insanlığın ortak menfaatler doğrultusunda düşünen ve bilgiyi bu yolda kullanan, gerçeği yalandan arındıran, ne pahsına olursa olsun her daim ve her yerde gerçeği dile getiren, yalanla ve yalancıyla mücadele veren, ilkeleri ve evrensel etik değerleri olan, us sahibi insandır.

İşte bu insan Kemal Atatürktür.

Bilgi gökten vahiy ile gelmez, bilgi evrende ve doğadadır. Bu bilgiyi insanlık var olduğundan bu güne kadar biriktirmiştir. Bu bilgi kitaplardadır. Atatürk özel seçilmiş ve kendisine bu bilgi verilmiş biri değildir. Çünkü bilgiye böyle ulaşılmaz, böyle bilgi sahibi olunmaz.

Bu şekilde bilgi sahibi olduğunu iddia edenlerin hepsi sahtekâr ve yalancıdır. İnsanlık düşmanı, toplum düşmanı, çıkarcı, ilkesiz, vicdansız, onursuz ve ahlaksız kişilerdir.

"Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bu gün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım” (Kemal Atatürk)

İnsanı eğitim “insan” yapar. Biyolojik olarak şekli, büyümesi veya emzirilmesi onu “insan” yapmaz. Eğitim biyolojik canlı olmaktan çıkarıp “insan” yapar. Okuldaki eğitim bir toplumun uzun süreli geleceğine dönük yapılandırılması için önceden belirlenmiş komplike bir sistemdir. Okul öğretmenleri, üniversite profesörleri, kütüphaneler, laboratuarlar, kitaplar, dergiler aklın gelişmesine kâfi gelebilir. Yalnız "Kitaplar" gerçekten esastırlar.(Alexis Carrel).Saygılarımla.

Bu yazı toplam 478 defa okunmuştur

Anasayfa