Hakikat, Hakikate Ters Düşmez

Ahmet Yenin 2022-03-02 07:55:20

Sorumluluk duygusuyla yaşayan saygıdeğer insanlar, Ünyeliler ve okurlar,   sizlerle Yargıtay Başkanlığında Yargıtay Tetkik Hâkimi görev yapıp emekli olmuş arabulucu Av. Metin Kazan Beyin kaleme aldığı makalesini noktasına virgülüne dokunmadan “Hakikat, Hakikate Ters Düşmez” başlığı altında yorumlayıp paylaşarak bizler gibi hayata dair çok özel ve önemli konuda kafası karışık insanlarımızın da bizler sayesinde  okuyup kendilerince yorumlayarak en az hata ile yaşam sürmelerine ve birlikte yaşamı paylaştığı insanlara ve insan dostu canlılara da aynı minval üzere faydalı olmalarına karınca kararınca katkımız olsun istedik.

Çünkü dünyanın olmazsa olmaz en mükemmel canlısı akıl sahibi her insan için bilgi sınırsız hazinedir. Okuyup öğrenelim, yanımızda dursun, günü geldiğinde alır kullanır, ihtiyaç sahibi insanlarımıza da insanlık paylaşmayı gerektirdiği için kullandırarak faydalı oluruz.

Öğrenmek isteyen akıl sahibi tüm insanlar için hayata dair her türlü bilgi özeldir, önemlidir. Bu nedenle paylaştığımız hayati önem arz eden bu insani bilginin bizlere ulaşmasına okuyup araştırıp öğrenerek kaleme aldıkları kitaplar sayesinde aracılık yapanların tümüne minnet ve şükranlarımızı sunarız Metin Kazan beyin şahsında. 

İslam dünyasında felsefeye yönelik var olan önyargıyı kırmaya çalışan Kurtuba’lı hukukçu İbn Rüşd: “Halkın aşağılık takımından bir kısmının felsefî konulara bakması nedeniyle sapıttıklarının zannedilmesinden dolayı, bazı kimselerin hikmet kitaplarına bakmayı yasaklamaları; bir topluluğun su içerken suyun boğazında kalıp ölmesi nedeniyle susamış kimseyi tatlı ve soğuk suyu içmekten alıkoyan kimsenin tutumu gibidir. 

Çünkü su içerken suyun boğazda kalmasından dolayı ölmek ârızî bir haldir, susuzluktan ölmek ise zatî ve zarurî haldir” demiştir.

Ona göre felsefî bilgiden insanları alıkoymak, bilgisizlik olur ve Allah’tan uzaklaştırmakla aynı anlama gelir. 

İbn Rüşd “Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle davet et. Ve onlarla en güzel yöntemle tartış” (Nahl, 125) ayetini, felsefî yönteme delil olarak gösterir. 

Felsefe yapmak, insanı dine aykırı duruma düşürmez görüşündedir. “Vahiy alan kimseler arasında da bilgelik (hikmet-felsefe) hiç eksik olmamıştır. Her peygamber bilgedir (hakîm-filozof), her bilge peygamber değildir ama bunlar peygamberlerin vârisi olan bilgin kimselerdir.(...) Hakikat, hakikate ters düşmez. Aksine birbirine uygun olur ve onun lehine tanıklık yapar. Felsefe, dinin arkadaşı ve sütkardeşidir. Tabiatları itibarıyla kardeş, cevherleri ve özleri bakımından dost olanlar, uyum içindedir ve çelişmeleri mümkün değildir.”diyor, saygılar sunuyorum.

Bu yazı toplam 594 defa okunmuştur

Anasayfa