Beni Ne Vezirler, Paşalar İstedi Ama Ben Bilgine Vardım...

Ahmet Yenin 2022-02-17 08:01:02

Yüce Allah’ın yarattığı dili,din,,ırkı ve rengi ne olursa olsun tüm  kulları için rehber olarak indirdiği kutsal kitabımız Kur-an’ı Kerim’i okuyun emrine uyarak, okuyup öğrenen ilim,bilim ve sanat tahsil eden, Mevlana Celalettin, Okuyun öğrenin hem kendinize ve ailenize, hem de ülkenize ve birlikte doğup büyüdüğünüz memleketiniz Ünye’ye ,Ünyelilere dolayısıyla tüm dünyaya ,insanlarına ve insan dostu canlılara huzurlu ve güvenli hayat yaşamaları konusunda faydalı olun diyor.

Hani Anadolu da halk arasında kendinden emin olan varlık sebebimiz kadınlar beni ne doktorlar, hâkimler, hekimler mühendisler istedi özdeyişi var ya, Mevlana Celalettin'in eşi de beni ne vezirler, ne paşalar istedi varmadım, bilgin olan Mevlana'yı seçtim demesinden kasıt, eş ve iş seçiminin önemine vurgu yapmaktır. Herkes için özellikle de varlık sebebimiz kadınlar için eş seçimi çok daha önemlidir... 

Belli makam ve mevkilerde görevli olanları beğenmeyen birileri günümüzde olduğu gibi zamanlı ya da zamansız bir şekilde görevden alır yada bir başka yere atar, yada sürer, yerinden edilen kişi bir anda sudan çıkmış balık misali boşta kalan kadın yada erkek görevliler belli bir süre bocalar... Bu kişi bilgin yada meslek erbabı ise kısa süre içinde yaşadıklarını beyin dağarcığından yorumlayarak derhal kendine gelir.

Ama alındığı yada sürüldüğü makamı hak etmemiş ise kelimenin tam anlamıyla sudan çıkmış balık misali orta yerde kalarak  bocalamaya devam eder.Ama bilgin, yani meslek erbabının işini elinden alırsınız ama bilgisini kafasından, zihninden alamazsınız.Bu yüzden eş ve iş seçimi  çok özel ve çokta önemlidir.Bu yüzden ünlü gezgin  Mevlana'nın eşi de çocuklarına,dolayısıyla tüm insanlara atfen eş seçiminde bilgili, ilim irfan sahibi insanları seçmesi tavsiyesinde bulunmaktadır.. 

Okumadan öğrenme şansı olmayan ülke genelindeki tüm insanlar ve Ünyeliler; dünyanın ve insanlar ile insan dostu tüm canlıların en büyük baş belası cehalettir, cahilliktir. 

Cehaletten, cahillikten kurtulmanın ilk ve tek yolu, okuyup öğrenerek kendimizi yetiştirip değiştirip, geliştirmektir…

Sorumluluk sahibi saygıdeğer insanlar, okurlar; sizlerle Çorum ili Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık beyefendinin “En Büyük Makam; "İlim" başlığı ile kaleme aldığı özel ve önemli bulduğumuz makalesini paylaşarak okuyup öğrenmekten imtina eden tüm insanlarımızın ve bizlerinde yaşadığı Ünye de okuyup hayatı daha mutlu huzurlu yaşamaya ihtiyacı olduğuna inandığımız insanlarımızın, Ünyeli hemşerilerimizin, özellikle de geleceğimizin umudu varlık sebebimiz kız evlatlarımızın çünkü bugünün kız evlatları yarınlarımızın özde anneleridir ve bu yüzden annelik büyük ayrıcalıktır. 

Bu makaleyi paylaşarak, okuyup öğrenerek iyi ve güzel ahlaklı örnek anne olup Mevlana Celalettin'in eşi gibi iyi ve güzel ahlaklı örnek evlat yetiştirecek bilgi ve birikime sahip olarak kendine ve hayatı birlikte paylaştığı aile mensuplarına, arkadaşlarına, dostlarına ve sevenlerine karınca kararınca katkımız olsun istedik.

Buyurun sizde okuyun, okudukça hayati önem arz eden özel ve önemli hayat gerçeklerini gördükçe, inanıyoruz sizlerde daha çok insanın, özellikle de varlık sebebimiz anne adayı kız evlatlarının okumasına katkıda bulunacaksınız.

En Büyük Makam; "İlim"

Mevlana hazretleri 4-5 yaşlarında iken sokakta komşu çocuklarıyla oynamaya başlamıştı. Bir gün annesi Mü’mine hatun Celaleddin-i sokaktan çağırarak içeri almış ve doğruca babasının kütüphanesine götürerek;

Dinle oğlum, Celaleddin’im, ben kız iken vezirler istedi varmadım. Paşalar istedi varmadım. Bilgin olan baban istedi onunla evlendim. Çünkü oğul; mevkiler, makamlar, vezirlikler ve paşalıklar gelip geçicidir. 

Bir gün padişah kızar veziri azleder Paşanın rütbelerini geri alır. . Aynen cennet vatan ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti devletimizde idareciler tarafından İstanbul’da, Ankara’da, Bursa’da, Balıkesir’de, Ordu ‘da ve Ünye de seçilmiş belediye başkanlarıyla, atanmışların sorgusuz sualsiz alındıkları gibi görevden alınırlar. Evde iş de boşta nerede olursanız olun sende sizde alınabilirsiniz. Fakat insanın kafasındaki bilgiyi kimse alamaz. 

Sen paşa ya da vezir değil ilim adamı olacaksın, geçici olana değil kalıcı olana sarılacaksın. Bak bunlar, babanın kitaplarıdır. Sokak insanı adam etmez. Okumaya alış oğul göreyim Celaleddin’im sen babanı geçmelisin diye nasihat etmiştir.

Yüce Allah Yarattığı tüm kullarına okuyun öğrenin kendi işinize kendiniz hür iradenizle karar verin diye insanlığın anayasası kutsal kitabımız Kur-anı Kerim’i indirdi. Ve yarattığı tüm kullarına okuyun öğrenin ilim irfan sahibi olun diye buyurdu. 

Kim ki yüce Allah’ın “OKU “buyruğuna uyar, okur, öğrenir, ilim bilim sanat tahsil eder hem fani dünyasını, hem de ebedi hayatını kazandığı gibi, yedi silsilesine, dolayısıyla bütün insanlığa ve insanların can dostlarına kazandırır diyor, saygılar sunuyorum.

Bu yazı toplam 562 defa okunmuştur

Anasayfa