Nelson Mandela’lara Dünden Daha Çok Bugün İhtiyaç Var…

Ahmet Yenin 2021-12-16 00:13:48

Sadece Güney Afrika’nın değil, tüm dünya ülkelerinin Nelson Mandela gibi,iyi ve güzel ahlaklı vicdanlı, kendinden emin, ne yaptığını nasıl yaptığını bilerek ve isteyerek yapan medeni cesareti yüksek, okumuş öğrenmiş, ilim, bilim, sanat tahsil etmiş örnek insanlara ve idarecilere dünden daha çok günümüz dünyasının ve insanlarının ihtiyacı var…

Özgürlük timsali Allah dostu, yüce Allah’ın ölümsüz kulları arasındaki yerini çok çalışarak almış Siyahî Avukat Ruhu Şad, Mekânı cennet Nelson Mandela” Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter diye sadece mensubu olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti halkına değil, Atatürk Türkiye’si Cennet vatan ülke Türkiye cumhuriyeti Devletinin sahibi aziz Türk milletine ve tüm dünya ülkeleriyle yüce Allah’ın yarattığı dili dini ırkı ve rengi ne olursa olsun tüm dünya insanlarına diyor.

Nelson Mandela'nın bir anısı.

Sorumluluk duygusuyla yaşayan akıl sağlı yerinde insanlar ve okurlar, Nelson Mandela'nın anısını okuyun ve tüm insanlara ne demek istediğini kendiniz düşünerek yorumlayın.

Başkan olduktan sonra askerlerimle bir yürüyüşe çıktık. Yürüyüşten sonra bir Restoran’ta öğlen yemeği yemeye gittik.

Restoran’ın ortasında bir masaya oturup yemek siparişlerimizi verdik. Yemeklerimizi beklerken yan masamızda tek başına oturan bir adam gördüm.

Adamın yemeği masasına ulaşınca, askerlerimden birinden gidip adamı bizim masamıza davet etmesini istedim. Adam yemek tabağını alıp yanımıza geldi ve benim yanıma oturdu.

Sessizce yemeğini yerken ne yüzüme bakıyor, ne sohbetimize katılıyor ne de göz kontağı kuruyordu. Adamın elleri sürekli titriyordu.

Yemeğini bitirince adam sessizce kalktı, bana bakmadan hoşça kalın der gibi elini salladı. Ben adamın elini sıktım ve adam masadan uzaklaştı.

Adam gidince güvenlik görevlilerimden bir tanesi şöyle dedi:

Efendim o adam çok hasta olmalı. Yemeğini yerken eli sürekli titriyordu.

"Hayır, hiçte öyle değil! Adamın elleri o sebepten dolayı titremiyordu," dedim ve sonra da ekledim:**

"Adam ben hapisteyken benim gardiyanlarımdan bir tanesiydi. Bana saatlerce işkence yapıldığında, bağırıp bana su vermesi için yalvarırdım. Ama bu gardiyan bana su vermektense, alay eder, kafama işerdi.

O adam hasta değildi, sadece artık Güney Afrika'nın Başkanı olduğum için benden korkuyordu. Onu hapse göndereceğimden, bana yaptıklarını ona yapacağımdan, beni aşağıladığı gibi onu aşağılayacağımdan korkuyordu ama ben öyle bir insan değilim. O tür davranışlar benim karakterimin ve etik değerlerimin parçaları değiller.

İntikam almak isteyen zihinler ülkeleri darmadağın ederler, barış isteyen insanlar ise ülkeler yaratırlar.

“Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter.”Diyor, saygılar sunuyorum.

Nelson Mandela kimdir?

Irkçılıkla mücadelenin sembol ismi Nelson Mandela Güney Afrika Cumhuriyeti’nin eski Devlet Başkanı, efsane lider.

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba 18 Temmuz 1918 – 5 Aralık 2013), Güney Afrikalı Anti Apartheid (ayrımcılık karşıtı) aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994’te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid’ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990’dan 1999’a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

Devlet Başkanı olarak yeni bir anayasa oluşturdu ve toprak reformu, yoksullukla mücadele ve sağlığın iyileştirilmesi gibi politikaları uygularken Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu’nu geçmişte yaşanan insan hakları ihlalini araştırması için oluşturdu. Uluslararası olarak Libya ve Birleşik Krallık arasında olan Lockerbie Faciası görüşmeleri sırasında arabulucu olarak rol oynadı. İkinci bir seçime katılmayı reddetti ve yerine seçimle yardımcısı Thabo Mheki geçti. Mandela daha sonra ulusal lider olarak hayır işlerinde yer aldı ve daha çok yoksullukla ve AIDS ile mücadele etti.

Bu yazı toplam 494 defa okunmuştur

Anasayfa